Recenzie ”Miercurea regală” de Doru Munteanu

by | Aug 2, 2016 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA MIERCUREA REGALĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Scris sub forma unui șir de confesiuni, romanul ”Miercurea regală” al brașoveanului Doru Munteanu, ne vorbește despre istoria nescrisă a unor vremuri extrem de tulburi. O istorie care pătează, impregnându-și strigătul în marmura indiferenței celor din jur.

descărcare (7)

Trecerea de la regimul antonescian la comunism este trăită de personajele cărții între apoteoză și paroxism, viața ajungând să valoreze cu mult mai puțin decât o legumă stafidită.

Viața anilor 40-50 este o înșiruire de gloduri, promoroacă și ură eliberată sub forma ideologiilor imunde, care înghite de-a valma oameni, întâmplări și idealuri șchioape în groapa comună a victimelor colaterale.

Sentimentele celor din jur se zbat spasmodic între iconoclasmul instinctului de turmă și poetizarea speranței zdrențuite de nenumăratele eșuări. De aici apar oportuniști, sclavii hienismului și habarnuamismului, înjghebate în ideologii care axiomizează hilarul ca adevăr absolut, producând în rândul cohortelor de neștiutori înfometarea lăuntrică, dezgolirea hâtră de conștientizarea individualității, anulându-l cu o furie sterpă pe ergo cogito, ergo sum.

646x404

Trădări, prăbușiri interioare în hățișul neputinței, ridicarea la rang de paradă pompoasă a nihilismului, lacrimi ce refuză să mai cadă din ochii ce trăiesc doar din pricina inerției, toate acestea se găsesc în romanul ”Miercurea regală” al lui Doru Munteanu.

Trăirile unor oameni ”prinși în ofsaid” de o istorie mincinoasă sunt mestecați pe îndelete de malaxorul pestriței manipulări, cea care naște călăi din ouăle stricate ale unor minți schizofrenice.

Ceea ce rămâne în urmă este de-a dreptul terifiant: destine curmate înainte de a se naște cu adevărat, iubiri transformate în ură, nunți preschimbate în înmormântări, nașteri devenite avorturi spontane, dulci promisiuni care se dovedesc a fi deșertăciuni otrăvitoare.

Stați așa, nu închideți ochii! Mazilirea din rădăcini a acelor tulburi vremuri de restriște este o eroare. Ea face parte din jocul de puzzle al nației noastre. Tocmai de aceea avem obligația morală de a cunoaște tot ce s-a întâmplat atunci, chiar dacă pentru îndeplinirea acestui lucru trebuie să scoatem gunoiul de sub preș.

Lectură plăcută! Și nu uitați, rănile nu se vindecă niciodată complet, ci doar se cicatrizează. Aceste cicatrici ne ajută să nu ne mai rănim din noi.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții MIERCUREA REGALĂ?

Vezi toată lista de cărți scrise de Doru Munteanu sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA MIERCUREA REGALĂ CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Miercurea Regală
Autor: Doru Munteanu
An apariție : 1990
Editura: DACIA
Nr. Pagini: 208
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 2.08.2016
Nota recenzorului: n/a

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Să-ți pui o dorință” de Vasi Rădulescu

Recenzie “Să-ți pui o dorință” de Vasi Rădulescu

"Să-ți pui o dorință" este o altă carte minunată de la Vasi Rădulescu. Face parte dintr-un cadou minunat primit de la o prietenă dragă. Tot emoționantă de te face să verși cel puțin câteva lacrimi este și aceasta. "Dragă inimă" a fost un volum de povestiri personale...

Recenzie „Straja dragonilor” de Ion Negoițescu

Recenzie „Straja dragonilor” de Ion Negoițescu

Straja dragonilor este autobiografia neterminată a criticului literar român Ion Negoițescu (1921 - 1993). Aceasta este doar prima parte a unui mai mare proiect gândit de autor, prin care și-ar fi dorit să-și consemneze întreaga viață, din copilărie până la bătrânețe....

Recenzie “Dragă inimă” de Vasi Rădulescu

Recenzie “Dragă inimă” de Vasi Rădulescu

"Dragă inimă" de Vasi Rădulescu este o carte primită în dar ce mi-a încălzit inima, mi-a frânt-o pe alocuri, mi-a stors câteva lacrimi pe furiș. Povestirile acestea personale inspirate din viața reală și redate de un doctor de inimă sunt inspiraționale. Fiecare...

0 0 vote
Article Rating
Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 2108 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 1 din 25 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments