Recenzie Mireasa hoțomană de Margaret Atwood

by | Jan 10, 2018 | Beletristică, Recenzii cărți

🔥 CARTEA MIREASA HOȚOMANĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Dacă aș spune despre Mireasa hoțomană că este o carte captivantă, mă tem că i-aș aduce o ofensă, pentru că este mult mai mult decât atât. Este o adevărată tornadă în care Margaret Atwood pune suspans, umor, lecții de viață, laolaltă cu paradoxuri ale psihicului uman, cu o atenție și subtilitate desăvârșite.

Citind primele pagini mi-am spus că nu voi fi prinsă de subiectul acestei cărți, autoarea descriind totul în cele mai mici amănunte, treptat însă, am ajuns să îndrăgesc aceste detalii care m-au făcut să vizualizez povestea și personajele atât de autentice, totul părând că se întâmplă aievea.

La început ni se prezinta cele 3 personaje principale: Tony, Roz și Charis în antiteză cu cea care a părut să fie prietena fiecăreia la un moment dat, Zenia. Când vine vorba de Zenia, totul se complică.

”Pe lângă toate acestea, Zenia este o încâlceală, un nod; dacă Tony ar fi în stare să dea de un căpătâi de care să tragă, multe ar ieși la lumină pentru toți cei implicați, inclusiv pentru ea. […]

Problema e de unde să pornești, pentru că nimic nu începe cu începutul și nimic nu se termină cu sfârșitul;”

Cele 3 prietene se întâlnesc în oraș, într-un local deosebit la cererea prietenei lor, Roz. Acolo descoperă cu uimire că Zenia trăiește deși ele participaseră la slujba ei de înmormântare.  Acum paranoia personajelor pare justificată. După această întâlnire fiecare își face scenarii diferite privind intențiile ascunse ale Zeniei, prin prisma propriilor experiențe trăite în preajma acestei  femei  în jurul căreia minciunile se țes ca o pânză de paianjen.

Atât Tony, cât și Roz, dar mai ales Charis, sunt răsplătite cu cea mai josnică formă de trădare, după ce, manipulate de Zenia, îi întind o mână de ajutor la nevoie, nevoie inventată cu o minuțioasă premeditare și bogată imaginație.

Se pare că are în sânge microbul manipulării, reușind să descopere vulnerabilitățile celor din jur și să își croiască drum spre cele mai nobile reacții ale acestora la problemele ei.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Margaret Atwood

Nici măcar spre final, nici cititorul și nici personajele nu reușesc să dezvăluie misterul care o înconjoară pe Zenia. Vândută bărbaților, de către mama rusoaică sau o bolnavă de cancer, stigmatizată pentru originile dubioase, având mama țigancă omorâtă cu pietre într-o localitate din România? Sau o grecoaică, femeie demnă de milă și compasiune, frigidă după ce a fost violată de un preot? Sau poate câte puțin din fiecare?

Mireasa hoțomană este o lucrare atât de complexă, cum rar mai întâlnim. Personajele sunt atent construite, cu profile psihologice complexe.  Actiunea pare să fie atemporală, putându-se desfășura oriunde și oricând.

Margaret Atwood  reușeste să abordeze în această carte subiecte profunde și delicate, surprinzând frânturi atât din preocupările personale, individuale, ale femeilor în general, cât și din modul în care se încadrează în societate, în diferite momente ale evoluției  acesteia.

La final am rămas cu senzația că mi-a scăpat ceva, că poate am omis vreun detaliu, că ceva nu se leagă, așa că după câțiva ani am reluat-o și am înteles că problema nu este la mine, nici la personaje ci la soartă, la viața care uneori  ne dă lămâi. Depinde doar de noi ce facem cu ele.

 

Lectură plăcută!

 

 

🔥 CARTEA MIREASA HOȚOMANĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Mireasa Hoțomană
Autor: Margaret Atwood
An apariție : 1993
Editura: LEDA
Nr. Pagini: 636
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 10.01.2018
Nota recenzorului: n/a

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Înainte de noi” de Anna Todd

Recenzie „Înainte de noi” de Anna Todd

Seria After nu se încheie cu volumul După ce am găsit fericirea, care este doar finalul poveștii dintre cei doi. Înainte de noi este un prequel al relației dintre Tessa și Hardin. Dar ceea ce îl face special este perspectiva narativă a lui Hardin asupra întregii...

Recenzie „După ce am găsit fericirea” de Anna Todd

Recenzie „După ce am găsit fericirea” de Anna Todd

Deși seria After nu este preferata mea din toate timpurile, După ce am găsit fericirea este un volum cu adevărat reușit. După finalul abrupt din volumul trei, care i-a dat viața peste cap lui Hardin, asistăm la noi drame în viața personajelor. Sentimentele...

Recenzie „După ce ne-am îndrăgostit” de Anna Todd

Recenzie „După ce ne-am îndrăgostit” de Anna Todd

Relația tumultoasă dintre Tessa și Hardin continuă și în cel de-al treilea volum al seriei After, După ce ne-am îndrăgostit. Acest volum și următorul sunt cele mai reușite din toată seria, după părerea mea. Drama se îmbină cu dragostea dintre protagoniști, iar...

Alexandra Borod este redactor Booknation.ro de 1200 zile și a scris până acum 7 articole. Se află pe poziția 70 din 146 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Alexandra Borod aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments