Recenzie “Misterul ulmului” de Tana French

by | May 21, 2021 | Familie, Ficțiune, Horror și Thriller, Mister, Recenzii cărți, Suspans

🔥 CARTEA MISTERUL ULMULUI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

O casă veche cu o grădină sălbatică unde o familie numeroasă se reunește duminică de duminică, unde cei trei verișori din ultima generație și-au petrecut vacanțele toată copilăria și o mulțime de secrete dezvăluite care distrug liniștea și legăturile dintre membri, dar care schimbă și percepția unora dintre ei asupra propriei vieți și identități.

N-ai nevoie de dușmani când ai o familie numeroasă

Viața lui Toby, un tip carismatic, popular și binecuvântat de noroc, se schimbă la 180 de grade după ce este atacat în propria casă de doi necunoscuți, bătut cu sălbăticie și lăsat inconștient. Trezit într-un spital după tragedie, bărbatului îi este foarte dificil să se acomodeze cu noua situație, simțind că propria minte și propriul corp îl trădează. Trauma este atât fizică cât și psihică, iar recuperarea este foarte dificilă și anevoioasă, în ciuda suportului familial de care are parte. Decide să se mute pentru o perioadă în vechea reședință unde și-a petrecut mare parte din copilărie, care după moartea bunicilor se află în proprietatea unchiului său, Hugo, recent diagnosticat cu cancer în fază terminală. O percepe ca pe o perioadă în care să se redescopere, să se reorganizeze și, pentru că oricum este degrevat de alte responsabilități, să-l țină și pe Hugo sub observație.

Un necaz nu vine niciodată singur

Descoperirea pe care o face în grădina casei fiul minor al verișoarei sale Suzanna în timpul unei reuniuni familiale este ultimul lucru de care are nevoie în această perioada. În scorbura bătrânului ulm de munte ce guvernează grădina, este ascuns de mai bine de zece ani scheletul unui fost coleg de școală al celor trei veri, despre care au crezut că s-a sinucis la finalul liceului, dar al cărui corp nu fusese găsit.

Crimă sau psihologie inversă?

Nu e o anchetă detectivistică, deși este urmărită prinderea unui criminal, ci mai degrabă o explorare a psihicului uman în momente de cumpănă, a limitelor rezistenței, dar și ale îndrăznelii, a modului în care îți accepți eșecurile, îți asumi realitatea, îți duci bătăliile, dar și a celui în care îți însușești calitățile și defectele, a modului în care urmările unor situații extreme se răsfrâng asupra identității individului.

O crimă rămâne o crimă sau există și cazuri speciale când poate fi justificată?

Ce tip de criminal ai fi? Unul care doarme ca iepurele și tresare la orice urmă de bănuială ce planează asupra ta sau unul dezinvolt căruia actul criminal îi dă senzația de putere, siguranță și eliberare?

Regret sau asumare? Oare scheletul din scorbură va invita la dans și celelalte schelete din dulap?

Intriga este complexă și French reușește să complice ițele acestei plase magistral, dar le deznoadă impecabil la final. Toate piesele se aranjează perfect la locul lor, iar ansamblul, deși îți dă senzația de oripilant și psihotic, este stabil și veridic, personajele analizate la sânge, iar temperamentele și mentalitățile lor foarte diferite, dar perfect credibile, expuse fără perdea în toată splendoarea.

Aparentele înșală întotdeauna. Dar pe ce te poți baza când propria minte îți joacă feste?

Urmărim povestea din perspectiva lui Toby care este un narator instabil, ce nu oferă siguranță. Memoria lui de după atac a rămas cu ceva lacune, iar amintirile sale sunt de multe ori în contradicție cu versiunile celor doi veri ai săi, Leon și Suzanne.

Tu cât de atent ești la ceea ce li se întâmplă celor de lângă tine? Cât de receptiv ești la stările pe care le afișează și cât de atent la ceea ce încearcă să ascundă? Ești mai interesat de propria persoană sau ești, în primul rând, empatic și de ajutor pentru cei apropiați?

Ce faci când constați că ți se termină norocul? Renunți sau lupți?

Este o carte care captivează datorită naratorului. Instabilitatea lui ți se transmite și ție, frământările și nebuloasa în care înoată te obligă să analizezi lucrurile din perspective diferite. Încercând să deslușească misterul crimei, Toby își redescoperă propria identitate care de multe ori îl ia prin surprindere, deoarece de multe ori ceea ce își amintește este total diferit de realitate. Oare se înșală crezând că făcea parte din grupul băieților buni? Nu cumva mai călca și-n străchini? Sau oare se lasă influențat de poveștile celorlalți? Care este adevărul?

Nu poți avea încredere în Toby deoarece nici măcar el nu are încredere în propriile amintiri. Întrebarea este dacă chiar suferă de amnezie sau adevărul este că nu prea l-a interesat ceea ce se întâmplă cu cei din jurul lui. Bineînțeles că nu sunt singurele variante de luat în calcul. Poate fi martor, poate fi victimă și poate fi chiar criminal. Cine este de fapt Toby, lăsând la o parte atacul suferit și nesiguranța cu care se confruntă momentan? Suspect, cu siguranță, pare!

Un thriller psihologic ce dezbate și pune în balanță subiecte delicate și de actualitate: bullyingul, trauma, discriminarea, individualismul, prejudecata și altruismul, proaspăt scos din cuptor de Armada.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții MISTERUL ULMULUI?

Vezi toată lista de cărți scrise de Tana French sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA MISTERUL ULMULUI CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Misterul Ulmului
Autor: Tana French
An apariție : 2021
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 560
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Publicată la 21.05.2021
Nota recenzorului: 8.5

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”House of Hollow” de Krystal Sutherland

Recenzie ”House of Hollow” de Krystal Sutherland

Am fost convinsă că va fi dragoste la prima vedere, probabil impulsionată de coperta extraordinară și de ratingul fabulos de pe Goodreads, dar ceva nu s-a legat între noi. Poate că totul mi s-ar fi părut mai interesant dacă autoarea alegea să meargă pe fantasy, în loc...

Recenzie “Jumătatea dispărută” de Brit Bennett

Recenzie “Jumătatea dispărută” de Brit Bennett

Jumătatea dispărută, lansată în vara anului 2020, a câștigat primul loc la secțiunea de ficțiune istorică din cadrul Goodreads Choise Awards 2020 și a fost publicată deja și în română de Editura Trei. Este o poveste despre schimbare, despre avantajele și...

Recenzie “Să reîncepem să visăm” de Papa Francisc

Recenzie “Să reîncepem să visăm” de Papa Francisc

"Să reîncepem să visăm" este o carte ce face parte din genul Literatură creștină. Dar ar putea fi la fel de bine încadrată și la genul Literatură motivațională. Este scrisă de Papa Francisc, conducătorul din prezent al Bisericii Catolice de la Vatican, în colaborare...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 885 zile și a scris până acum 211 articole. Se află pe poziția 4 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments