Recenzie ”Nici o privire” de Jose Luis Peixoto

Titlu: Nici O Privire
Autor: Jose Luis Peixoto
An apariție : 2009
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 264
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 3.01.2018
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ”Nici o privire” de Jose Luis Peixoto
Acordă o notă

Scriitorul Jose Luis Peixoto este unul dintre principalii revitalizatori aiactualei literaturi post-moderniste .

Câștigător al Premiului Jose Saramago, autorul ne oferă în romanul ” Nici o privire” amestecul de real și ireal clădit, într-o mare măsură, pe toponimia numelor și a locurilor descrise în care își trage seva din anumite întâmplări biblice pe care, mai apoi, scriitorul portughez le așează într-un joc nou, antrenant și incitnat deopotrivă.

Împletind puritatea amintirilor virile cu amprenta capriciosului destin scriitorul transformă fiecare pagină a cărții într-un prilej al vijelioasei extrovertiri prin intermediul căreia descoperim pleiada simțirilor de moment al unor personaje complexe care trăiesc chiar și-n mărunțișul vieții, într-un inconfundabil ritm propriu, acesta fiind scris în mătăsoase unități frazeologice, caligrafiate cu o acuratețe a estetizării, nu în numele bulversării cititorului cu tot felul de firimituri ale iluziilor, ci doar pentru a asigura o muzicalitate aparte, una care reușește să se strecoare nestingherită chiar și prin cele mai ascunse cotloane.

Conștientizarea apartenenței la un grandios spectacol care se desfășoară într-o lume mică și aparent neîncăpătoare, pare a fi principala preocupare a scriitorului din care, mai apoi, apar și celelalte, nu ca un secundarism sau ca o anexă a felului de a fi, pentru că absolut orice eveniment mărunt poate da naștere unui cataclism.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Jose Luis Peixoto.

Necesitatea cognoscibilității, plasticizarea nimicului și nevoia găsirii unui sens concret, fac din personajele lui Peixoto falnice piloane de sprijin într-o lume care crede în absolut orice mai puțin în propria conjugare.

” Nici o privire” este, din punctul meu de vedere, o carte deosebită, cu urcări și coborâri, mângâieri și pălmuiri, care devine, odată cu fiecare pagină citită, o necesară reprimenire lăuntrică.

Lectură plăcută!

Aspecte Pozitive:

Modalitatea în care Nimicul devine un element important al existenței capătă în această carte o alură cosmogonică și indubitabilă.

Aspecte Negative:

Există însă anumite enunțuri cu iz filosofic în a căror unilateralitate nu pot crede.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.