Recenzie „Autobiografia” de José Luís Peixoto

by | Oct 23, 2020 | Beletristică, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA AUTOBIOGRAFIA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

„Autobiografia”, de José Luís Peixoto, este un roman care împletește biografia cu ficțiunea publicat în 2019, fiind cea mai recentă carte de acest autor. Peixoto, născut în 1974, este unul dintre cei mai citiți scriitori portughezi contemporani, câștigător a numeroase și prestigioase premii.

Romanul abordează tema literaturii, a scriitorului și a vieții care ajunge să se confunde cu literatura și invers. Sunt multe reflecții despre literatură, despre scris. Multe senzații ale scriitorului, modul în care un scriitor părăsește lumea obișnuită pentru a se teleporta în literatura căreia îi dă viață. Totodată, este și o carte despre relația lui Peixoto cu Saramago (un mare scriitor portughez, câștigător al premiului Nobel). De altfel, cartea însăși e un omagiu adus lui Saramago, dar și o biografie a autorului, împletită cu ficțiune.

Dincolo de aceste aspecte, romanul mi-a dat senzația de viață. Scene simple, cotidine, de la bătrânul Bartolomeu care sună la radio pentru a vorbi în emisiune la regăsirea unor părinți dispăruți din viețile personajelor, totul este redat într-o formă amănunțită, plină de realitate, de detaliu care trăiește, care te face să simți că trăiești tot ce scrie acolo.

Recunosc că lectura acestui roman a fost un chin pentru mine. Nu eram obișnuit cu autorul sau cu stilul său de scriere, iar firul narativ mi s-a părut foarte derutant și greu de înțeles. Din fericire, lucrurile mi s-au clarificat pe măsura ce înaintam și, spre final, chiar mi-a făcut plăcere să citesc.

Spuneam de stilul de scriere al autorului. E original, în sensul că scrie enunțuri lungi, cu multe adjective presărate din abundență și oarecum brusc peste tot. Linia de dialog e complet inexistentă, discuțiile personajelor fiind inserate pur și simplu în sintaxă. Din acest punct de vedere stilul lui Peixoto se aseamănă cu al lui Saramago. E mai greu de urmărit la început, dar după ce m-am obișnuit am reușit să apreciez valoarea acestei sintaxe, extrem de lirice și de detaliate, cu o frază care face cât vreo trei la alți autori. Fiecare enunț mi-a impus să mă opresc asupra lui pentru a-l percepe în bogăția expresiei sale, descrierile, emoțiile, gândurile, atmosfera, totul pare reflectat aproape exhaustiv de către autor.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de José Luís Peixoto

O altă caracteristică ce ține de structura romanului este legată de firul narativ. Evenimentele nu se întâmplă cronologic, dimpotrivă, sunt plasate destul de haotic. Am fost șocat la un moment dat să descopăr că literatura se metamorfozează în viață (vă las pe voi să vedeți ce înseamnă asta!). Nu este o poveste clasică cuprinsă între expozițiune și deznodământ. Suspansul cuprins în carte nu e suficient pentru a vă determina s-o citiți, însă veți găsi alte elemente care să vă țină mâinile lipite de pagini.

Recomand cu toată căldura această carte, cu avertismentul că, dacă nu sunteți familiarizați cu Peixoto, vă va veni destul de greu să parcurgeți primele pagini (cel puțin asta a fost experiența mea). Însă vă asigur că merită efortul s-o duceți până la final. Toate problemele se vor lămuri pe parcurs.

Lectură plăcută! Sau, în spiritul cărții de față, să vă urez mai bine viață plăcută, căci ce este literatura dacă nu viață?

Titlu: Autobiografia
Autor: José Luís Peixoto
An apariție : 2019
Editura: PANDORA M
Nr. Pagini: 246
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 23.10.2020
Nota recenzorului: 9/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

“Fiul timpului” de Deborah Harkness

“Fiul timpului” de Deborah Harkness

Am descoperit anul acesta seria "A Discovery of Witches", citind atât seria dar și vizionând serialul. Ambele mi-au plăcut foarte mult și recunosc, îmi place o poveste supernaturală îmbinată cu o idilă interzisă. Acest lucru face acțiunea mai alertă și te încurajează...

Recenzie „Evanghelia după Isus Cristos”, de José Saramago

Recenzie „Evanghelia după Isus Cristos”, de José Saramago

Evanghelia după Isus Cristos, publicată în 1991 de José Saramago, este un roman construit prin reinterpretarea Noului Testament. Criticat de unii, printre care și de către Biserica Romano-Catolică, Saramago surprinde și deranjează prin viziunea sa șocantă asupra...

Recenzie ”Sub Dom” de Stephen King

Recenzie ”Sub Dom” de Stephen King

Poate credeați că după 40 de romane și peste 40 de ani de scriere, King și-a stors toată inspirația și nu mai e capabil de ceva senzațional. Ei bine, a ținut să ne demonstreze că ne înșelăm și ne-a trântit pe masă încă o cărămidă, o călătorie terifiantă, cu nenumărate...

Robert Grigore Manea este redactor Booknation.ro de 318 zile și a scris până acum 14 articole. Se află pe poziția 52 din 153 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Robert Grigore Manea aici. Robert Grigore Manea are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments