Recenzie „Nobila Casă” de James Clavell

de | sept. 26, 2021 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA NOBILA CASĂ ARE REDUCERE PE:

Nobila casă este un roman împărțit în două volume. Apărute inițial în anul 1981, de-a lungul timpului, cărțile au fost reeditate și traduse în mai multe limbi. Ediția pe care am citit-o este tradusă în limba română de Alfred Neagu și publicată în 1992.

Este prima dată când îl citesc pe James Clavell și vreau neapărat să caut și celelalte romane ale lui. Despre el am aflat că a fost un romancier, scenarist, producător de film și regizor de film, fost prizonier de război în al doilea război mondial. El a devenit celebru prin romanele Shogun și Tai-Pan, respectiv prin scenariile unor filme ca Marea Evadare și Domnului profesor, cu dragoste.

Nobila casă – un roman complex

Povestea din Nobila casă este complexă și abordează mai multe subiecte a căror acțiune se petrece în paralel, împletind și intersectând nemaipomenit toate ideile, încât am avut impresia că am citit zece cărți, nicidecum doar două volume.

Acțiunea se petrece în anii 1960, în Hong Kong, și începe cu momentul în care Ian Dunross preia compania Nobila Casă și devine Tai-Pan, ceea ce în cultura chineză și cantoneză ar reprezenta un mare șef, conducător, om de afaceri cu un statut social înalt, oferindu-i-se drepturi suplimentare și întâietate în multe situații.

Este important de știut faptul că Nobila Casă este o foarte cunoscută companie din Hong Kong. Aceasta este înființată în anii 1800 și lăsată moștenire membrilor familiei. În timp, aceasta a crescut și s-a dezvoltat, devenind o putere economică și socială.

Patru monede ce aparțin Nobilei Case se dovedesc a fi un blestem dar și o binecuvântare pentru diferite terțe. O răpire încurcă acțiunea mai mult decât mă așteptam, ducând acțiunea în direcții neașteptate.Apariția unui cuplu de afaceri din America ridică ștafeta companiilor la un nivel mai înalt. Apar și primele sentimente de iubire, crime, calamități naturale. Atâtea subiecte diverse îmbinate toate aici încât la un moment dat mă simțeam copleșită.

Este interesant cum cei doi americani descoperă faptul că afacerile din Hong Kong se desfășoară într-un ritm alert. Companii întregi cad și se ridică de pe o zi pe alta, instabilitatea economică determinând pe oricine să lupte cu orice mijloace pentru a supraviețui pe piața bursei. Ei fac eforturi pentru a ține pasul cu pulsul Hong Kongului, apelând la toate resursele lor pentru a-și atinge țelurile.

Adesea m-am simțit prinsă și sufocată alături de personaje, ca într-o pânză de păianjen ce se țese împrejur, simțind că nu mai există scăpare din situațiile create.

Nu țin minte să mai fi citit vreodată o carte cu o acțiune atât de intensă!

Spionaj, curse întinse concurenței, planuri de rezervă! Ca apoi, un dezastru natural să scoată la iveală omenia din ei, emoțiile și empatia luând frâiele poveștii, schimbând în totalitate deznodământul pe care l-am intuit.

Am adorat-o pe Casey Tcholok, asistenta americană, pentru ageritatea de care a dat dovadă. Mereu informată, inteligentă și atentă. Culmea, mi-a plăcut mult chiar și Quillian Gornt, fruntașul companiei adverse Nobilei Case, deși e conceput ca fiind personaj negativ. Despre Ian nici nu cred că mai este nevoie să specific cât de mult mi-a intrat la inimă. M-a enervat peste măsură Linc Bartlett, din cauza jocurilor pe mai multe fronturi pe care le-a tot făcut, ținându-mă mereu în tensiune…

Absolut toate personajele sunt minunat conturate, foarte bine descrise și impecabil prezentate, atât cele principale cât și cele secundare. Acestea sunt foarte diverse, cu istorii în spate, având culturi diferite și situații sociale diferite.

O poveste despre onoare și despre puterea banilor într-o societate provocată neîncetat să progreseze și să se dezvolte.

Ți-a plăcut recenzia cărții NOBILA CASĂ?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de James Clavell

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA NOBILA CASĂ CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Nobila Casă
Autor: James Clavell
An apariție : 1981
Editura: ELIT COMENTATOR & REGIA AUTONOMă A IMPRIMERIILOR 1992
Nr. Pagini: 1533
Limba: Română
Gen Literar: Fictiune
Publicată la 26.09.2021
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 19

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Har și Destin” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie „Har și Destin” de Jennifer L. Armentrout

-S-a sacrificat pe sine, venindu-ți în ajutor. A făcut-o din cea mai pură iubire. Și-a recăpătat Gloria Apusă. Dar el te-a ales pe tine. A ales să cadă. Jennifer L. Armentrout ar putea să scrie orice și aș iubi fiecare carte în parte. Scriitoare hibrid, Armentrout are...

Recenzie „Doamna England” de Stacey Halls

Recenzie „Doamna England” de Stacey Halls

Doamna England mi-a făcut cu ochiul de când am văzut-o la precomandă pe site-ul Nemira. Am pândit-o, am ocolit-o, am pus-o în coș, am dat-o jos, am pus-o iar...știți circuitul, nu trebuie să vi-l povestesc eu. Cert e că finalul a fost unul fericit și a ajuns la mine...

Recenzie „Doamna Harris cucerește Parisul” de Paul Gallico

Recenzie „Doamna Harris cucerește Parisul” de Paul Gallico

În viață n-ar trebui să colecționăm mașini de lux sau bijuterii de firmă, ci momente de bunătate și amintiri cu oamenii ce ne-au atins sufletul. Doamna Harris este văduvă de douăzeci de ani, fără urmași; a avut o căsnicie trainică și liniștită, și-a iubit și respectat...

0 0 votes
Article Rating
Diana Mîndrilă este redactor Booknation.ro de 276 zile și a scris până acum 50 articole. Se află pe poziția 16 din 51 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Mîndrilă aici. Diana Mîndrilă are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Iubesc să citesc, să explorez infinitatea de lumi noi ce îmi descoperă cărțile, să vorbesc și să scriu despre ele. Visez să îmi tapetez pereții cu rafturi pline de cărți și ador cafeaua și ciocolata cu lichior. Cam asta mi-s!
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments