Recenzie ”Nopți albastre” de Joan Didion

de | apr. 19, 2021 | Recenzii cărți

Cartea aceasta se numește Nopți albastre fiindcă atunci când am început s–o scriu gândurile îmi alunecau tot mai mult spre boală, spre finalul promisiunii, spre zilele tot mai scurte, spre ineluctabilitatea dispariției, spre lumina care piere. Nopțile albastre sunt opusul pieirii luminii, dar sunt și avertismentul dinaintea e.

La început, a trebuit să mă obișnuiesc cu caracterul confesiv al acestei cărți, cu toate că sunt o persoană care iubește dialogurile și discuțiile aprinse din cărți. De această dată, a trebuit să înțeleg că totul este un jurnal unde Joan Didion și-a așternut temerile, durerea, amintirile, cât și regretele.

Nopți albastre este trista poveste a morții Quintanei, fiica lui Joan, iar așa cum ne-am aștepta cu toții, un astfel de subiect emană o durere greu de înțeles, profundă, înduioșătoare, care ne face să realizăm cât de prețioși sunt oamenii de lângă noi, cât de imprevizibilă este viața și cum totul poate dispărea într-o clipă.

De la amintirile zilei în care Quintana a fost adoptată, la anii când era doar un copil, până la ziua nunții ei și la momentul în care Joan și Gerry, soțul Quintanei, au fost anunțați că ea s-a stins din viață, totul este asociat cu existența oamenilor, cu timpul și inevitabil cu îmbătrânirea.

Rememorând cele mai importante momente ale vieții ei, autoarea evidențiază fragilitatea oamenilor și ne oferă șansa de a privi în inima ei, în cele mai mari frici și cele mai dureroase întrebări care îi chestionează postura de mamă.

Este înfiorător  să ajungi să mori fără copii. Napoleon Bonaparte a zis asta.

Ce durere mai sfâșietoare pot trăi oamenii decât aceea de a-și vedea copiii murind? Eurepide a zis asta.

Când vorbim despre moarte, vorbim despre copiii noștri. Eu am zis asta.

Din ziua morții fiicei ei, Joan a trăit o continuă dramă, fără soțul ei, fără fiica ei, singură într-o lume în care i-ar fi putut avea, dar în care destinul nu le-a permis mai mult, în care au fost nevoiți să își ia la revedere, ca totul să se transforme mai târziu într-un sfâșietor ,,adio”.

Un doctor cu care mai stau de vorbă uneori îmi sugerază că nu m-am adaptat cum se cuvine la ideea că îmbătrânesc. Greșit, vreau să-i răspund.  Adevărul este că nu m-am obișnuit deloc cu ideea că îmbătrânesc. Adevărul este că am trăit toată viața până acum fără să cred cu adevărat că am să îmbătrânesc vreodată. Nu am avut nicio îndoială că am să port în continuare sandalele roșii din piele întoarsă cu tocuri de zece centimetri, care au fost intotdeauna preferatele mele.

Mai dureroasă decât pierderea oamenilor dragi din viața sa, ca o picătură care a umplut paharul vieții ei, bătrânețea este cea care nu o lasă pe Joan să se detașeze de lucrurile prin care a trăit, căci indiferent de tot ce a pierdut, scriitoarea este bântuită de gândul la tot ce îi mai poate fi luat, iar asta este insuportabil, chiar și pentru un om care a îndurat atătea.

Deși a fost diferită pentru gusturile mele în materie de cărți, Nopți albastre este o carte scrisă în așa fel încât să te facă se te întrebi ce fel de om este cea care ne-a oferit șansa să îi citim viața scrisă într-un jurnal, ce fel de om este cea care are astfel de gânduri și care vorbește atât de normal despre un copil pierdut.

Fără dialog și fără o anumită acțiune, Joan Didion a reușit să mă captiveze din primele pagini și să mă țină în suspans la gândul destinului acestei femei, la felul în care a decis să încheie această poveste atât de reală, căci adevărul din spatele acestor pagini este cel care emoționează și care ne vorbește despre cât de reală este viața, pierderea și despre cât de ușor ne pot fi zdrobite convingerile. Mereu ne gândim că ,, nu ni s-ar putea întâmpla nouă așa ceva”, ca mai apoi să primim lovituri care ne dau toată existența peste cap.

Diferită, tristă și cu o lecție interesantă despre cum trebuie să privim viața, cartea scrisă de Joan Didion a fost o lectură neașteptată, cu toate că a fost ieșită din tiparele mele obișnuite și cu toate că aveam alte așteptări de la ea. Ușoară, scurtă, dar profundă, cred că Nopți Albastre merită o șansă, tocmai pentru a vă reaminti că viața nu este veșnică și nici noi nu suntem!

Nu mai izbucnesc în plâns când îi aud numele. Nu-mi mai imaginez cum a fost chemat brancardierul ca s-o ducă la morgă după ce am plecat noi de  la terapie intensive. Cu toate astea, încă simt nevoia să fie lânga mine.

Titlu: NOPȚI ALBASTRE
Autor: Joan Didion
An apariție : 2021
Editura: PANDORA M
Nr. Pagini: 206
Limba: Română
Gen Literar: Alte Genuri
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 921

Alte recenzii de la Joan Didion:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Anna O” de Matthew Blake
Recenzie „Anna O” de Matthew Blake

O lectură frumos promovată de Editura Trei a ajuns și pe rafturile cititorilor din România. Iubesc orice thriller inteligent scris și aparent, "Anna O" este fix cartea care îmi trebuie pentru a avea parte de adrenalină și suspans. Îmi place foarte mult atunci când...

Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry
Recenzie ”Focul care ne unește” de Brittainy C. Cherry

A fost odată un băiat pe care l-am iubit...așa a început totul Logan Francis Silverstone s-a dezvoltat într-un mediu înconjurat de haos, unde urletele, țipetele și drogurile erau monedele de schimb obișnuite, iar căldura și lumina lipseau cu desăvârșire. În acest...

Recenzie “Furia” de Alex Michaelides
Recenzie “Furia” de Alex Michaelides

Actul I Are loc o crimă pe o insulă privată a Greciei. Toți cei șapte prezenți acolo sunt invitații personali ai victimei, cunoștințe și prieteni vechi. Și scriitorul este unul dintre ei, așa că el ne zice povestea. Și nu o zice oricum ci ca și un prieten apropiat...

0 0 votes
Article Rating
Ruxandra Dinu este redactor Booknation.ro de 4 ani, 24 zile și a scris până acum 319 articole. Se află pe poziția 5 din 13 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ruxandra Dinu aici. Ruxandra Dinu are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Salutare, dragilor! Sunt o mare visătoare, arta este o parte din mine încă de când eram un copil și fără ea, probabil nu aș vedea viața atât de colorată. Iubesc cărțile și lumea magică în care mă transpun acestea, iubesc să scriu poezii și încerc să mă ghidez cât mai mult după acel drag ”Carpe diem!”.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments