Recenzie Norr de Camelia Iuliana Radu

Titlu: Norr
Autor: Camelia Iuliana Radu
An apariție : 2015
Editura: Editura Tracus Arte
Nr. Pagini: 139
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Arianna Suduc
Publicată la 23.11.2016
Nota recenzorului: n/a

norr Camelia Iuliana Radu Norr a venit în sufletul meu precum o ploaie de vară și l-a părăsit precum un uragan. De fapt, nici nu l-a părăsit cu totul, deoarece încă am rămas blocată printre cuvintele Cameliei, cuvinte care mi-au fost pătură peste inimă și minte până când am ajuns la finalul celor 139 de pagini.

Norr este un ansamblu de poezii dure, și totuși sensibile, reci, dar care ajung, într-un final, să te încălzească. Prin opera sa, Camelia Iuliana Radu reușește să descrie cu acuratețe tot ce înseamnă nordic, rece, dur, crud. Cum face față un român într-o țară atât de rece, unde oamenii sunt distanți și nepăsători, ca Suedia? Norr e mai mult poezie pură, e o materializare a unei existențe care încearcă să se adapteze, să fie piesa lipsă dintr-un puzzle incomplet.

Cartea asta mi-a fost de-a dreptul o călătorie. Da, în special printre jocurile de cuvinte, dar și prin toate oficiile poștale din oraș, până am intrat în posesia ei. Poșta Română lovește din nou, promovând sportul prin goana după cărți 😀

Poeziile din Norr sunt un adevărat haos, unul care te îngrozește și fascinează totodată. Mi-a plăcut sobrietatea și clasicul în care e scăldat totul, fiecare poezie are o aromă delicată, ca de scorțișoară; nu foarte puternică, dar care reușește, totuși, să te captiveze.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Camelia Iuliana Radu.

nicio ordine

nicio rigoare

nimic

doar căderi și vertiginoase urcușuri.

M-am identificat destul de mult cu protagonista cărții, cu acea bad girl care nu știe dacă vrea cu adevărat să se integreze sau să iasă din mulțime. Cum e să te acomodezi atât de greu, în timp ce toți ceilalți se simt ca acasă într-un loc complet străin? Cum e să oscilezi între integrare și uitarea mediului din care provii?

Norr e o poveste lirică despre adaptare, schimbare, reușite și eșecuri. Poezie accesibilă, ușor de înțeles, care aduce cu sine anumite capcane în descifrarea mesajului poetic, Norr mi-a fost atât cauză, cât și efect, un adevărat ghid despre cum să te îmbraci în ceva ce nu ești, despre cum să (încerci să) te adaptezi, despre cum nu toate lucrurile sunt atât de încântătoare cum par de la depărtare.

 

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.