Recenzie ” Novecento” de Alessandro Barico

Titlu: Novecento
Autor: Alessandro Baricco
An apariție : 2013
Editura: Humanitas
Nr. Pagini: 96
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 16.03.2018
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

Cu siguranță că romanul ” Novecento” al scriitorului Alessandro Baricco este ”cireașa de pe tort”, apogeul literar care, fără vreo tentă anume, reușește să spună atât de multe într-o înșiruire care nu pică în tentații logoreice, dar nici laconice.

Împodobit cu o ambiguitate serafică în care vitraliul onirismului se întrepătrunde cu tenebrele nespovedaniilor a căror intensitate poate fi doar intuită, romanul ” Novecento” are o textualitate inoculantă, care ți-se tatuează peste arcuitele sprâncene al conjugării prin parabole, fantezii sclipitoare, în care lăuntricul se hrănește cu hrănește cu grăuntele beatitudinii, totul învârtindu-se în ritmul unui jazz revărsat în sanguinitatea existențialismului.

Verva narațiunii din ” Novecento” se deșiră când repede, când agonizant, asemeni pânzei Penelopei, scriitorul italian știind să fandeze cu priceperea unui scrimeur redutabil între poetizarea și prozaismul simțirilor într-un crescendo hiperbolizant care smulge și adaugă temple și cavouri de clipe.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Alessandro Baricco.

” Novecento” este revelaționist și insinuant, pierdut și regăsit între scenografia senzorialului și senzorialul scenelor de existență. Această carte este despre regăsire, trăire, pieire și ceva în plus.

Lectură plăcută!

Aspecte Pozitive:

Senzorialul aproape dumnezeiesc al fiecărei clipe se inoculează pe sub piele.

Aspecte Negative:

Poate că povestea este mult prea scurtă.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.