Recenzie ” O lună de duminici” de John Updike

Titlu: O Lună De Duminici
Autor: John Updike
An apariție : 2009
Editura: Univers
Nr. Pagini: 220
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 9.05.2018
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

 

Devastatoarea explozie a simțirilor, care uneori pare o implozie oclusivă, cunoaște în romanul ” O lună de duminici”, al scriitorului american John Updike, o spumoasă apostazie în care nihilismul și impetuozitatea instinctelor sucombate doar la suprafață, alcătuiesc spumoasa beție a simțurilor care strânge și risipește clipele de carnală desfătare trăite în care credința necredinței și necredința credinței, ca o continuă ezitare între spaimă și speranță.

Femeile din viața reverendului Tom Manshfield sunt angelice taman prin intermediul nerușinării, nu ca o eternă reîncarnare a Evei, ci ca o cataclismică eliberare a simțurilor, a febrei delăsării, și-a hrănitorului păcat.

Cu argumente și contraargumente, scriitorul american aureolează, demolează și remontează anumite tangențe și cotangențe ale omului cu religia și întregul apanaj al ramificațiilor care rezultă din această comuniune dintre concret și imprevizibil.

Într-o răvășitoare și bulversantă forță a expresivității lingvistice, Updike prozelește. mazilește, scuipă și sărută cu ajutorul unor deosebite unități  frazeologice prin șerpuiri de indecențe extrem de bine argumentate, cu subsidiare lipsite de dorința penitenței și eterna luptă dintre minusurile și plusurile existenței.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de John Updike.

Raiurile și iadurile din romanul ” O lună de duminici” se întrepătrund aproape incestuos într-o lume de clipe și eternități deslânate de amalgamul de strigăte și tăceri.

O carte extraordinară!

Lectură plăcută!

Aspecte Pozitive:

Beția simțurilor la superlativ are un amestec de dumnezeiesc și infernal.

Aspecte Negative:

Uneori argumenatarea bine documentată devine mult prea labirintică.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.