Recenzie ”O mie de cocori” de Yasunari Kawabata

Titlu: O Mie De Cocori
Autor: Yasunari Kawabata
An apariție : 2010
Editura: Humanitas fiction
Nr. Pagini: 136
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 24.01.2018
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

Există serafic chiar și-n simplitatea lucrurilor, la fel cum poți să găsești un strop  de izbăvitoare lumină chiar și-n încâlcita beznîă a nopții.

Cam aceasta este impresia pe care mi-a făcut-o romanul ” O mie de cocori” al scriitorului japonez Yasunari Kawabata, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1968. Scriitor epic, cu o viață greu încercată de aproape inimaginabilele vicisitudini ale unui nemilos destin, autorul nipon ne oferă în această carte prin intermediul lui Kikuji Mitani, personajul principal, cadențarea lăuntricului într-o simbolistică a tradiționalismului din țara soare răsare, dezgolit de ermetism, analizând imperfecțiunile perfecțiunii într-o stare de vacuitate.

Într-o eliberare simplistă a narațiunii, în care intriga nu are nimic bulversant, autorul zugrăvește culorile directe și orbitoare ale unui stil fără imixtiuni epifanice, care spune atât de multe într-un cuvânt sau într-o propoziție prin intermediul sugestiei, al analogiilor și a anumitor îmbinări.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Yasunari Kawabata.

Nu există la scriitorul japonez inutila lungire a povestirii, totul petrecându-se într-o sublimă tentativă de comprimare care nu oferă vreo claustrofobică simțire, căci spațiul, care nu tinde în vreun fel spre mistica nemărginire, este umplut sau doar pavat cu covârșitoarele amănunte prinse într-un cerc vicios prin intermediul căruia încearcă să primenească sau să reprimenească impulsul efemerelor gânduri și simțiri, luptându-se aproape la fiecare paragraf al cărții cu vuietul dintre arhaic și inovator, născând o uluitoare poveste în care nimicul pare terifiant de costisitor.

Lectură plăcută!

Aspecte Pozitive:

Un haiku copleșitor, asta este proza lui Yasunari Kawabata.

Aspecte Negative:

Nimicul poate să înalțe dar ți să plictisească.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.