Recenzie „O vară la țară” de J.L. Carr

Titlu: O Vară La țară
Autor: J.L. Carr
An apariție : 2007
Editura: Univers
Nr. Pagini: 125
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 25.07.2015
Nota recenzorului: n/a
Recenzie „O vară la țară” de J.L. Carr
Acordă o notă

j-l-carr-o-vara-la-tara-1913Născut în anul 1912 într-o familie de fermieri metodiști, J.L Carr este autorul a opt romane, dar cel care i-a adus recunoașterea și celebritatea în lumea literară este „O vară la țară”, publicat în anul, 1980.

Povestea  reconstituie un paradis idilic în care existența își regăsește sensul, șoapta unei lumi neîntinate.

Personajul principal, Tom Birkin, este un veteran traumatizat de ororile Primului Război Mondial care acceptă slujba de restaurator în Oxgobdy, un orășel din nordul Angliei.

J. L. Carr, maestru al povestirii cursive,  nu se încurcă în descriptivismul amănunțit, nici interior, nici exterior, asigurând astfel fluența necesară unei plăcute lecturări captivante care te prinde, strecurându-te într-o Anglie a anilor 20, aflată în plină perioadă de cicatrizare de după Primul Război Mondial.

Anglia ruptă în două, între urbanizarea tot mai expansivă și bucolicul spațiu rural care păstrează puritatea aristocratismului tipic britanic.

Într-o astfel de lume campestră debarcă Tom Birkin, care fuge din calea unui mariaj nereușit, în care soția îl tot înșală iar el de fiecare dată o iartă.

Povestea se desfășoară la timpul prezent. Fără alunecări în trecut, fără escaladări ale amețitoarelor idealuri, care mai mereu proiectează trăirea într-un amestec de sevraj și ambiție nemărginită spre un ipotetic viitor ceva mai luminos.

În doar 125 de pagini, J.L. Carr narează trăirea unui personaj care nu strălucește și nici nu sunt semne încurajatoare că o va face vreodată.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de J.L. Carr.

Tom Birkin este doar un individ din mijlocul turmei. Însă, în ciuda existenței anodine, peticită și cusută cu banalitați, povestea ne dezvăluie personaje sublime, care se dezvăluie doar parțial, frizând cu un iz de dualism, dar nu neapărat de falsitate ci mai degrabă cu o reținere care evidențiază  lupta dintre introvertire și extrovertire.

Vara la tara jl carr

imagine: bptirgumures.blogspot.com

Într-o lume în care gesturile și jocurile privirilor sunt mai importante decât cuvintele, când tonalitatea glasului oscilează între iconoclastice simțiri și solemnitatea britanică, J.L Carr ne dezvăluie personaje desprinse din fresca realitații cotidiene.

Pe deoparte sunt vicarul Keach, sobru și mândru purtător al canonicului compoartament impenetrabil al anglicanismului și doamna Keach, mult mai tânără decât soțul său, tentată de mângâierea extrovertirii.

Pe dealtă parte sunt Kathy Ellerbeck, naivă și prinsă în farmecul pastoral al vieții dintr-un sat ce pare a fi uitat de lume, dar și Jamesc Moon, un visător, arhitect și pederast, care se împrietenește cu Birkin prin conjunctura situației.

Punctul forte al povestirii îl reprezintă idila nematerializată dintre Birkin și doamna  Alice Keach, un joc al cuvintelor și necuvintelor, în care nici unul nu a avut curajul să treacă peste zidul prologului, răsfirând astfel un iz de romantism, nostalgie și ceva în plus adăugat în sertarele sufletului.

O carte excelentă. O recomand cu drag.

Aspecte Pozitive:

Incisivă, concisă, lovind fix la țintă.

Aspecte Negative:

Expunerea fugară, aproape ca o pală de vânt a personajului Kathy Ellerbeck, care mie mi s-a părut un pesonaj promițător.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

  1. cornelia
    Reply

    O carte numai bună in aceasta perioada… ma duce cu gândul la vacanțele mele de vara petrecute la tara, la bunici☺

POST A COMMENT.