Recenzie „Oameni buni și oameni de bine” de Iris Murdoch

de | mart. 6, 2020 | Beletristică, Dragoste, Ficțiune, Literatura Universală, Recenzii cărți

Oameni buni și oameni de bine de Iris Murdoch“Oameni buni și oameni de bine” este o carte scrisă de autoarea irlandeză Iris Murdoch. Volumul a fost publicat inițial în anul 1968. De la această scriitoare un mult mai cunoscut roman este “Marea, marea”. Pentru acesta a fost distinsă cu Premiul Booker din 1978, anul în care l-a publicat.

Tot de la Iris Murdoch sunt și cărțile următoare: Castelul de nisip”, „Clopotul”, „Discipolul” și „Fiul Cuvintelor”.

 “Oameni buni și oameni de bine” de Iris Murdoch este o carte senzațională

Recunosc că la începutul lecturii am fost oarecum reticentă cu privire la ea. Are multe personaje, cu ale căror nume te vei obișnui mai greu. Relațiile dintre ele sunt încâlcite iar sentimentele lor neașteptate. Mai există de asemenea și un caz de sinucidere cam ciudat. Povestea e presărată cu influențe de magie neagră, dar și cu o senzualitate aparte și iubire.

Însă cel mai mult și mai frumos vei descoperi în cartea asta omenia și bunătatea, însușiri evidențiate pe tot parcursul lecturii de către autoare. De fapt, despre asta este cartea. Despre oameni buni, despre oameni care fac bine celor din jur și lor înșiși.

“Oameni buni și oameni de bine” este un roman foarte bine scris, cald și emoționant. Există multiple povești de iubire și de viață care au parte de obstacole, dar care în final se încheie cu bine. Recomand din tot sufletul cartea scrisă de Iris Murdoch. Pe mine m-a impresionat mult. Este sentimentală, da. Dar și lucidă, descriind povești de viață realiste, care pot fi trăite în orice perioadă.

John Ducane este un funcționar guvernamental respectat

El este însărcinat cu investigarea sinuciderii unui coleg de muncă. Însă în timp ce descoperă treptat tot felul de ciudățenii despre viața defunctului, începe să se întrebe dacă nu a fost vorba de fapt de o crimă. De o răzbunare. Ducane va începe să se împotmolească într-o lume a crimei, a șantajului, a magiei negre. Bărbatul va începe să se simtă prins în toată încurcătura iar misiunea sa se va amesteca în cel mai rău mod cu viața sa particulară.

Personajul nostru iubește și este iubit, dar de două femei diferite, care nu știu una de cealaltă. Relațiile dintre ei și dintre celelalte personaje de la conacul de pe plajă din Dorset sunt foarte ciudate. Dar toată lumea e în strânsă legătură cu toată lumea. Poate îți va veni mai greu să înțelegi toată încrengătura de legături din prima. Dar treptat, fiind atent la nume și la istoricul lor, povestea va căpăta nuanță.

“Oameni buni și oameni de bine” de Iris Murdoch redă o poveste despre răzbunare și împăcare. Dar mai ales despre diferența dintre a fi bun și a fi de treabă. Despre asta este cartea de fapt și tot ceea ce trebuie să știi pentru a te apuca să o citești.

Titlu: OAMENI BUNI ȘI OAMENI DE BINE
Autor: Iris Murdoch
An apariție : 2014
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 422
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 751

Alte recenzii de la Iris Murdoch:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Nova” de Rebecca Yarros
Recenzie ”Nova” de Rebecca Yarros

Casanova apare iar în viața lui Rachel... După ce Wilder ne-a deschis ușa către lumea plină de nebunie a Renegaților, Nova continuă cu povestea intensă a unuia dintre cei mai misterioși membri, Landon "Nova" Rhodes. În acest volum, atenția se îndreaptă spre încercarea...

Recenzie “Unfu*k yourself” de Gary John Bishop
Recenzie “Unfu*k yourself” de Gary John Bishop

Ce titlu super mișto! Cartea asta e încadrată la secțiunea “Dezvoltare personală”, “spirituală” și “Sfaturi practice” dar sincer i s-ar potrivi mai bine categoria “Dă-ți o palmă și revino-ți” sau chiar cea pe care însuși Gary Bishop o pomenește: “oprește-te din...

Recenzie „Jurnalul unui librar” de Shaun Bythell
Recenzie „Jurnalul unui librar” de Shaun Bythell

Jurnalul unui librar este o carte de memorii, scrisă de scoțianul Shaun Bythell, despre provocările care vin la pachet cu meseria de librar, mai specific, de proprietar al celui mai mare magazin de cărți vechi, din Scoția. Librăria se află în Wigtown, și se numește...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 6 ani, 1 lună, 4 zile și a scris până acum 439 articole. Se află pe poziția 4 din 16 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments