Recenzie “Oameni buni și oameni de bine” de Iris Murdoch

by | Mar 6, 2020 | Beletristică, Dragoste, Ficțiune, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA OAMENI BUNI ȘI OAMENI DE BINE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Oameni buni și oameni de bine de Iris Murdoch“Oameni buni și oameni de bine” este o carte scrisă de autoarea irlandeză Iris Murdoch. Volumul a fost publicat inițial în anul 1968. De la această scriitoare un mult mai cunoscut roman este “Marea, marea”. Pentru acesta a fost distinsă cu Premiul Booker din 1978, anul în care l-a publicat.

Tot de la Iris Murdoch sunt și cărțile următoare: Castelul de nisip”, „Clopotul”, „Discipolul” și „Fiul Cuvintelor”.

 “Oameni buni și oameni de bine” de Iris Murdoch este o carte senzațională

Recunosc că la începutul lecturii am fost oarecum reticentă cu privire la ea. Are multe personaje, cu ale căror nume te vei obișnui mai greu. Relațiile dintre ele sunt încâlcite iar sentimentele lor neașteptate. Mai există de asemenea și un caz de sinucidere cam ciudat. Povestea e presărată cu influențe de magie neagră, dar și cu o senzualitate aparte și iubire.

Însă cel mai mult și mai frumos vei descoperi în cartea asta omenia și bunătatea, însușiri evidențiate pe tot parcursul lecturii de către autoare. De fapt, despre asta este cartea. Despre oameni buni, despre oameni care fac bine celor din jur și lor înșiși.

“Oameni buni și oameni de bine” este un roman foarte bine scris, cald și emoționant. Există multiple povești de iubire și de viață care au parte de obstacole, dar care în final se încheie cu bine. Recomand din tot sufletul cartea scrisă de Iris Murdoch. Pe mine m-a impresionat mult. Este sentimentală, da. Dar și lucidă, descriind povești de viață realiste, care pot fi trăite în orice perioadă.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Iris Murdoch

John Ducane este un funcționar guvernamental respectat

El este însărcinat cu investigarea sinuciderii unui coleg de muncă. Însă în timp ce descoperă treptat tot felul de ciudățenii despre viața defunctului, începe să se întrebe dacă nu a fost vorba de fapt de o crimă. De o răzbunare. Ducane va începe să se împotmolească într-o lume a crimei, a șantajului, a magiei negre. Bărbatul va începe să se simtă prins în toată încurcătura iar misiunea sa se va amesteca în cel mai rău mod cu viața sa particulară.

Personajul nostru iubește și este iubit, dar de două femei diferite, care nu știu una de cealaltă. Relațiile dintre ei și dintre celelalte personaje de la conacul de pe plajă din Dorset sunt foarte ciudate. Dar toată lumea e în strânsă legătură cu toată lumea. Poate îți va veni mai greu să înțelegi toată încrengătura de legături din prima. Dar treptat, fiind atent la nume și la istoricul lor, povestea va căpăta nuanță.

“Oameni buni și oameni de bine” de Iris Murdoch redă o poveste despre răzbunare și împăcare. Dar mai ales despre diferența dintre a fi bun și a fi de treabă. Despre asta este cartea de fapt și tot ceea ce trebuie să știi pentru a te apuca să o citești.

🔥 CARTEA OAMENI BUNI ȘI OAMENI DE BINE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Oameni Buni și Oameni De Bine
Autor: Iris Murdoch
An apariție : 2014
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 422
Limba: Română
Gen Literar: Literatura clasica
Publicată la 6.03.2020
Nota recenzorului: 9/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Până la ultima suflare” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie “Până la ultima suflare” de Jennifer L. Armentrout

Frumoasa noastră serie "Apocalipsa elementelor" a ajuns la ultimul său volum și sunt foarte tristă să vă vorbesc despre finalul acestei povești. Sunt super îndrăgostită de tot universul creat de Jennifer, dar mai ales de personajele sale și consider că a pus foarte...

Recenzie „Înainte de noi” de Anna Todd

Recenzie „Înainte de noi” de Anna Todd

Seria After nu se încheie cu volumul După ce am găsit fericirea, care este doar finalul poveștii dintre cei doi. Înainte de noi este un prequel al relației dintre Tessa și Hardin. Dar ceea ce îl face special este perspectiva narativă a lui Hardin asupra întregii...

Recenzie „După ce am găsit fericirea” de Anna Todd

Recenzie „După ce am găsit fericirea” de Anna Todd

Deși seria After nu este preferata mea din toate timpurile, După ce am găsit fericirea este un volum cu adevărat reușit. După finalul abrupt din volumul trei, care i-a dat viața peste cap lui Hardin, asistăm la noi drame în viața personajelor. Sentimentele...

Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 677 zile și a scris până acum 207 articole. Se află pe poziția 7 din 146 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments