Cartea Pași este scrisă în colaborare de autorii Em Sava și Radu Prodan cunoscut sub pseudonimul de Axel. Despre Em Sava v-am mai vorbit când v-am prezentat romanul Ana scris tot de aceasta. Sunt însă la prima întâlnire cu Axel în domeniul literar. Despre el va pot spune că este la origine inginer IT. Pasiunea pentru scris l-a făcut să-și îndrepte atenția către jurnalism, lucrând că redactor pentru publicația de transporturi Cargo Magazin. De asemeni acesta scrie și pe blogul personal intitulat http://textepefata.wordpress.com.

Pași – un roman despre o poveste de dragoste începută în trafic

Romanul cu cele 257 de pagini este rezultatul colaborării a doi autori români contemporani. Cartea este scrisă pe două voci narative, cea a lui Alex și cea a lui Nicole.

Autorii ne prezintă simultan o succesiune de episoade care îi au ca protagonișți pe Alex si Nicole, prezentate prin prisma celor două personaje.

Am mai întâlnit cărți în care acțiunea este prezentată simultan prin intermediul personajelor. Am intalnit cărți scrise de autori străini in general. Este prima dată când întâlnesc această tehnică într-o carte scrisă de autori români. Ce m-a surprins însă într-un mod pozitiv este modul cum este folosită această tehnică. De regulă în multe cărți am întâlnit povestea prezentată succesiv, un episod din prisma unui personaj și episodul următor prin prisma celuilat personaj.

De această dată autorii au ales să prezintă același episod atât prin prisma lui Alex cât și prin prisma lui Nicole. Este o modalitate interesantă de prezentare mai ales că vorbim despre o poveste de dragoste. Și este plăcut să vezi cum percepe relația și evenimentele femeia și pe de altă parte bărbatul.

Nicole este o femeie realizată profesională, căsătorită cu un bărbat care “îi pune lumea la picioare” cum e vorba romanului. Dar este oare fericită? Are tot ce își dorește captivă fiind în dogmele sociale și cotidiene ale vieții de zi cu zi?

Alex este un camionagiu. Și știți ce se zice despre șoferii de camion, nu? Se spune că au câte o iubita prin fiecare oraș prin care trec la fel că marinarii prin porturi. Oare așa să fie?

Se poate lega o poveste de iubire între doi oameni atât de diferiți care se întâlnesc într-o seară într-un bar și apoi se tachinează platonic cu mașinile în trafic? Poate dragostea dintre Nicole și Alex să se materializeze într-o astfel de situație? Asta va las pe voi să descoperiți dacă v-am trezit interesul.

Ce pot să va spun este că activitatea de redactor la revista Cargo Magazin a lui Axel și-a pus amprenta asupra personajului creat și anume, Alex. Deși nu sunt de acord în întregime cu felul cum este conturat Alex ca șofer de camion, este un personaj interesant care nu poate să nu-ți capteze interesul. Probabil reticența mea are legătură și cu faptul că soțul meu a fost șofer de camion și am trăit cartea intens din acest punct de vedere.

Nicole este o femeie puternică și hotărâtă care surprinde în final prin alegerea făcută. Este un personaj care se maturizează sufletește pe parcusul romanului și înțelege în final ce este important în viață.

Ce nu mi-a plăcut este faptul că promovează consumul de alcool și urcatul apoi la volan la prima întâlnire a presonajelor. Sunt de acord cu principiul că nu este rolul lor acela de a face educație, dar personal acest aspect mi-a atras atenția.

În ansamblu este un roman care se citește ușor, un roman plăcut cu o poveste de dragoste care merită atenția voastră și pe care v-o recomand cu drag. Mi-as dori sa mai citesc carti scrise in aceasta colaborare. Cred ca cei doi autori au darul de a se scoate in evidenta unul pe celalalt din punct de vedere literar si mi se pare o abordare interesanta pentru literatura autohtona.

 

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții PASI?

Vezi toată lista de cărți scrise de Em Sava sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA PASI CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Pasi
Autor: Em Sava
,
Axel
An apariție : 2018
Editura: EDITURA EIKON
Nr. Pagini: 257
Limba: Română
Gen Literar: Romance
Publicată la 7.05.2020
Nota recenzorului: 8

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Sărbătoarea Țapului” de Mario Vargas Llosa

Recenzie “Sărbătoarea Țapului” de Mario Vargas Llosa

Am citit câteva recenzii la cărțile lui Llosa prin online și m-am întărâtat nițel. Mi-a fost frică de o dezamăgire când am început Sărbătoarea Țapului, dar n-a fost cazul. Scrie în forță Llosa, scrie trivial și vulgar, e brutal și misogin, sfâșie inima, își bate joc...

Recenzie “Să-ți pui o dorință” de Vasi Rădulescu

Recenzie “Să-ți pui o dorință” de Vasi Rădulescu

"Să-ți pui o dorință" este o altă carte minunată de la Vasi Rădulescu. Face parte dintr-un cadou minunat primit de la o prietenă dragă. Tot emoționantă de te face să verși cel puțin câteva lacrimi este și aceasta. "Dragă inimă" a fost un volum de povestiri personale...

Recenzie „Straja dragonilor” de Ion Negoițescu

Recenzie „Straja dragonilor” de Ion Negoițescu

Straja dragonilor este autobiografia neterminată a criticului literar român Ion Negoițescu (1921 - 1993). Aceasta este doar prima parte a unui mai mare proiect gândit de autor, prin care și-ar fi dorit să-și consemneze întreaga viață, din copilărie până la bătrânețe....

0 0 vote
Article Rating
Simona Mihalache este redactor Booknation.ro de 840 zile și a scris până acum 50 articole. Se află pe poziția 12 din 25 de redatori, fiind astfel un Redactor Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Simona Mihalache aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments