Recenzie “Ana” de Em Sava

by | Mar 20, 2020 | Beletristică, Literatura Română, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ANA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

“Ana” este un roman recent, publicat în 2020 și scris de autoarea de origine română, Em Sava. Cartea a fost publicată la editura Siono, editura care se preocupă de promovarea autorilor români.

Despre Em Sava pot să va spun că a terminat Facultatea de Litere la Cluj. Este stabilită în Canada și din 2014 publică proză și poezie pe blogul ei, Sweet&Salty. Din 2015 a început să-și publice scrierile în diverse reviste din țară dar și de peste hotare.

Primul ei volum se numește “Pași” și a fost scris în colaborare cu Axel. Deși am ambele volume în biblioteca am ales să fac cunoștință cu Em Sava prin intermediul volumului Ana. Asta pentru că mi s-a părut mult mai potrivit cu luna în care ne aflăm, cu primăvara, cu dragostea pentru flori, femei și mame în primul rând. Și de ce nu, poate pentru că și eu am o Ana, dragă sufletului meu.

Ana în literatura și istoria română

Ana este un nume simplu. Un nume, care ne-a marcat ca societate din punct de vedere istoric și literar. Ana lui Em Sava nu este Ana lui Liviu Rebreanu din romanul Ion. Ana lui Rebreanu este in cartea de fata, Maria, mama Anei. Femeie incercata de viata, care a iubit dar nu a avut parte de iubire si o mama dispusa la orice pentru copiii ei.

Ana lui Em Sava nu este o regina sau o principesa de Bourbon-Parma, dar este în schimb femeia autentica de la tara nascuta din dragostea dintre o romanca si un ungur. Maria si Sandor s-au iubit intr-o vreme cand casatoriile nu se faceau pe baza de dragoste ci pe invoiala parintilor. Ana este un copil din flori nascut pe vremea cand ungurii si romanii nu faceau casa impreuna din motive ce nu tin de suflet si sentimente ci de idei nationalist comunitare. Ana si Maria sunt sufletul unei comunitati. Au  aceeași putere de a-și transmite povestea chinuita în sufletul fiecărui cititor.

Foarte important în această carte pe lângă poveste, mi s-a părut limbajul. Într-o lume în care din ce în ce mai multe persoane tind să împrumute argouri, jargoane și o mulțime de expresii din engleză și alte limbi de circulație internaționale, Em Sava se întoarce la limbajul popular românesc. Presară printre paginile cărții sale regionalismele copilăriei noastre. Mi-au răsunat în urechi pe măsură ce am citit cartea cuvintele bunicii, pentru că până la urmă Ana este bunica noastră a tuturor. Este acea bunica care ne citea povești seară de seară și care ne-a învățat viața simplă de la țară.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Em Sava

Am apreciat faptul că la sfârșitul cărții avem un glosar de termeni menit să ajute cititorul să se familiarizeze cu regionalismele populare românești, dar și să-și reamintească acolo unde e cazul astfel de cuvinte cu valoare sentimentală.

Ana este povestea unei femei din satul transilvănean Sava, din comună Palatca, județul Cluj. Ana a trăit într-o așezare rurală ce se trage din perioada daco-română. A fost Maria, a fost Ana. Apoi ele s-a mutat în sufletul autoarei și de acolo în sufletul fiecăruia dintre noi, pe măsură ce descoperim paginile acestui roman. Cu ajutorul lor, ne redescoperim rădăcinile și aducem un omagiu sufletesc bunicilor pe care i-am avut sau încă îi avem, oamenilor simpli de la tara, romanului in general fie ca e de nationalitate maghiara sau romana.

Ana este o carte pe care nu o citești, este o carte pe care o simți, este o carte pe care o trăiești….

 

🔥 CARTEA ANA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Ana
Autor: Em Sava
An apariție : 2020
Editura: SIONO
Nr. Pagini: 313
Limba: Română
Gen Literar: Literatura romana
Publicată la 20.03.2020
Nota recenzorului: 9/10

Aspecte Pozitive:

Este o carte despre femeile care ne marcheaza existenta, despre mame si bunici pe care o recomand tuturor celor care vor sa-si aduca aminte de copilarie.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Cine nu are bătrân să își cumpere, spune un vechi proverb. Sau cine nu are bunici, poate savura atmosfera blândă și plină de căldură din preajma lor citind cartea Copilărie fermecată de Ioana Trif. Pe tot parcursul lecturării predomină o stare de liniște sufletească,...

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

În ultimele zile cerul a avut o seninătate în albastrul lui care mă îndemna la visare. Nu știu dacă ați reușit și voi să îl observați, dar pe mine m-a cucerit întru totul. Mi-am luat cartea pe care mi-am programat să o citesc săptămâna aceasta, un scaun confortabil pe...

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

M-am obișnuit atunci când citesc să îmi iau ceva bun lângă mine. Fie îmi fac prăjituri cu diferite arome, fie îmi iau câteva semințe gustoase pe care le asezonez mereu cu un ceai, cafea sau ciocolată caldă. În ultima vreme, am început să citesc tot mai mult și mi-am...

Simona Mihalache este redactor Booknation.ro de 642 zile și a scris până acum 45 articole. Se află pe poziția 25 din 143 de redatori, fiind astfel un Redactor Foarte Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Simona Mihalache aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments