Recenzie “Piranhas” de Harold Robbins

Titlu: Piranhas
Autor: Harold Robbins
An apariție : 1992
Editura: Editura Olimp
Nr. Pagini: 320
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Infra Sun
Publicată la 18.07.2017
Nota recenzorului: n/a

coperta piranhas https://infrasunete.euCât dai… atât face! E o sintagmă care nu e mereu adevărată.

Mi-e martoră cartea de faţă, fiindcă am dat pe ea vreo 2 lei maxim, însă după ce am citit-o, în ochii mei valorează cel puţin 40 de lei.

Ştiu că se spune să nu judeci cartea după copertă, dar asta este una dintre distracţiile mele preferate. Sunt momente când accesez online anticariatul meu preferat şi de acolo îmi aleg 10-20 de cărţi, în mare parte după copertă. De multe ori fiind cărţi mai vechi, nu găseşti nici o informaţie despre ele.

Este şi cazul de faţă, coperta şi titlul, Piranhas, serios vorbind, ce putea să fie rău în asta? Există desigur şansa să fie un kitsch, dar am avut noroc.

Piranhas, scrisă de Harold Robbins, nu este opera literară a secolului 20 dar este o carte bună. Este o carte de acţiune, o carte frumoasă ce nu prea stă pe gânduri.

Mie mi se pare că seamănă cu un luptător ce imediat ce a sunat gongul sare pe adversar şi-l asaltează cu o grămadă de pumni şi picioare. Cam aşa face şi cartea, dar asaltul este unul frumos, fiindcă eşti asaltat cu acţiune. Cred că în primele 20 de pagini sunt deja minim două întorsături de situaţie.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Harold Robbins.

Acţiunea are loc în USA dar şi în alte câteva locuri din lume, din Europa în America de Sud şi înapoi. Totul începe cu înmormântarea lui Rocco di Stefano, ajuns la un moment dat Cappo di Tutti Cappi în mafia americană. Cum se intamplă de obicei, cam toată lumea este implicată în ciorba asta, mai puţin un nepot al său. Acesta, pe numele său Jed di Stefano, este cel ce ne plimbă pe cărările acestei cărţi. Pentru aceasta, autorul a folosit tehnica flash-back-ului, fiindcă povestea se mută din prezent, în trecut. Ne duce treptat pe fir, până ajungem la situaţia de faţă.

Nu prea sunt multe de spus, fiindcă aproape orice v-aş spune, ar fi spoiler măcar pentru o parte din poveste. Vă pot spune doar că avem parte de o carte bună, cu o acţiune vie, activă. Deşi este o poveste complicată, alambicată este în acelaşi timp o poveste simplă, citibilă. Te prinzi rapid care e faza, cine cu cine şi ce face. Poveştile cu mafie, afacerile din umbră generate de acestea, asasinatele sau tentativele, discuţiile de onoare şi aşa mai departe, toate acestea reuşesc să te ţină captiv şi atent.

Principala calitate a cărţii, este reprezentată de ceea ce eu numesc twist-uri. Sunt o grămadă. Nimeni nu e ceea ce pare, diferă scopul, poate fi ascuns sau nu, bun sau nu.

Autorul a avut însă un bun simţ al măsurii fiindcă a ştiut când e prea mult. Nu a exagerat cu acestea. Sunt twist-uri doar cât e necesar să te ţină în priză, nu prea mult. Deşi este o carte mai slobodă dacă e vorba de limbaj şi de scene erotice, nu s-a exagerat nici cu astea. Sunt folosite dar doar cât e nevoie să pari că eşti acolo şi atât. Nimic mai mult.

Practic, până la finalul cărţii te transformi într-un Piranhas tu însuţi, pentru că după primele pagini, devorezi efectiv paginile. Cred că am citit-o în circa 2 zile, mi-a plăcut foarte mult şi voi mai căuta cărţi ale acestui autor.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.