Recenzie „Plopii din Berlin” de Anne Birkefeldt Ragde

Titlu: Plopii Din Berlin
Autor: Anne Birkefeldt Radge
An apariție : 2009
Editura: Univers
Nr. Pagini: 253
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 4.08.2015
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

Durerea unește. Cam pe această temelie își creează scriitoarea norvegiană Anne Birkefeldt Ragde romanul. Este o poveste învolburată a unei familii, despărțită de imposibilitatea unuia de a îl accepta pe celălalt.

Familia Neshov este o familie atipică, o împletire între excentricități ostentative și bizarerii comice și hilare. Cei trei fii ai Annei Neshov, Tor, Margido și Erlend sunt personajele principale.

anne-birkefeldt-radge-plopii-din-berlin-4190090

Tor este un porcar care a trăit mereu sub umbra mamei pe care a idealizat-o, trăind alături de aceasta evenimentele mărunte ale existenței, care pentru omul simplu devin aproape pe negândite veritabile beatificări.

Margido este un antrepenor de pompe funebre, care nu a fost niciodată implicat în vreo relație cu iz matrimonial, trezindu-se la bătrânețe asaltat de o văduvă disperată, la care, în ciuda stării de repulsie pe care i-o transmite, nu poate renunța, dar nici nu o poate accepta.

Copilul cel mic, Erlend, este un homosexual trândav, care trăiește la Copenhaga, sub ocrotirea lui Krumme, un redator al unui ziar danez. Între ei ”aterziează” Torunn, fica lui Tor dintr-un mariaj nematerializat, rezultatul unei singure nopți de dezmăț.

Atacul cerebral al bătrânei îi adună pe toți în micuțul sat norvegian taman în Ajunul Crăciunului, într-un amestec de feerie și campestru.

Acțiunea se petrece în locul unde în urmă cu mai bine de șaizeci de ani Hitler plănuia să construiască o veritabilă fortăreață nazistă, unde au fost plantați plopi aduși din Berlin.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Anne Birkefeldt Radge.

Orașul nu a devenit realitate, multe destine au fost înghițite de huma lacomă, dar plopii au rămas acolo înalți și viguroși, ceea ce creează o analogie între sufletele oamenilor care nu se predau ușor și vigoarea plopilor.

images (28)

Romanul curge într-un ritm acaparator, urcând ușor, sporindu-și astfel intensitatea odată cu fiecare rând, într-o scriitură pură, fără înflorituri redundante, în care găsim un studiu al caracterelor umane și al interacțiunii dintre ele.

Moartea bătrînei îi unește pe toți la dărăpănata fermă a familiei Neshov printre trăiri și retrăiri, amintiri, nostalgii și regrete, printre care încă mai răzbate un ușor iz de animozitate, ghidat după capriciul lui ”ce ar fi fost dacă atunci…”.

Este un strigăt al tăcerii și o tăcere a strigătului, ambele orchestrate de lașitatea felului de a fi, care a tăcut exact când ar fi trebuit să strige, cu toate că între timp rana existenței s-a obișnuit cu bandajul existenței.

Finalul romanului este unul neașteptat și halucinant, care le deschide ochii în ciuda refuzului unora de a vedea ceea ce ar fi trebuit să vadă demult, continuând totuși să oscileze între răzmeriță și resemnare.

O carte extraordinară pe care v-aș sfătui să nu o ratați.

Aspecte Pozitive:

O adevărată descriere a caracterelor, făcută cu precizia unui rutinat chirurg.

Aspecte Negative:

Ar fi mult prea puține de reproșat acestei cărți, iar acele repoșuri ar fi unele oarecum constructive.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.