Recenzie ”Povestea fără sfârșit” de Michael Ende

de | aug. 30, 2017 | Recenzii cărți

Cărțile copilăriei reprezintă, fără niciun dubiu, o importantă parte din noi, una dintre primele cărămizi așezate la  temelia felului nostru de a fi care, ceva mai târziu, a mai așezat și alte cărămizi care au dus, inevitabil, la clădirea ființei adulte din prezent.

O astfel de carte este și ” Povestea fără sfârșit”, un fel de omonim al lui ” Alice în țara minunilor”.

Publicată pentru prima oară în anul 1978, având parte și de două ecranizări de succes, cartea scriitorului german Michael Ende este un psalm închinat fanteziei, reveriei sub imboldul anumitor cărți care găsesc adeseori în subconștientul nostru cuibul perfect.

Deși la suprafață romanul ”Povestea fără sfârșit” pare o creație fantasmagorică dedicată strict copiilor, din punctul meu de vedere din punctul meu de vedere ea este cu mult mai mult de atât, reprezentând o modalitate de evadare din banalitatea claustrofobică a cotidianului pentru adulți, o invitație de redescoperire a copilului zălud și zănatic care zace în fiecare din noi.

Michael Ende creează o lume aparte, care corupe sufletele prin intermediul nemărginirii debordantului onirism care învăluie lăuntricul într-o strălucitoare aureolă a șlefuirii și a fluorescentei remodelări ca o eternă posibilă reîntoarcere, a cărei speranță viețuiește veșnic în noi, indiferent de vârstă.

Niciodată nu vom putea uita mătăsoasa îmbrățișare a lumii visurilor care a picurat cândva atât de multe universuri în ospitalitatea sufletelor. Niciodată nu vom putea uita că la un moment dat chiar am avut aripi, indiferent dacă ceilalți ne-au crezut sau nu.

Lectură plăcută și încă ceva… nu uitați niciodată să visați nemărginit!

Titlu: POVESTEA FĂRĂ SFÂRȘIT
Autor: Michael Ende
An apariție : 2012
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 416
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 2731

Alte recenzii de la Michael Ende:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Nova” de Rebecca Yarros
Recenzie ”Nova” de Rebecca Yarros

Casanova apare iar în viața lui Rachel... După ce Wilder ne-a deschis ușa către lumea plină de nebunie a Renegaților, Nova continuă cu povestea intensă a unuia dintre cei mai misterioși membri, Landon "Nova" Rhodes. În acest volum, atenția se îndreaptă spre încercarea...

Recenzie “Unfu*k yourself” de Gary John Bishop
Recenzie “Unfu*k yourself” de Gary John Bishop

Ce titlu super mișto! Cartea asta e încadrată la secțiunea “Dezvoltare personală”, “spirituală” și “Sfaturi practice” dar sincer i s-ar potrivi mai bine categoria “Dă-ți o palmă și revino-ți” sau chiar cea pe care însuși Gary Bishop o pomenește: “oprește-te din...

Recenzie „Jurnalul unui librar” de Shaun Bythell
Recenzie „Jurnalul unui librar” de Shaun Bythell

Jurnalul unui librar este o carte de memorii, scrisă de scoțianul Shaun Bythell, despre provocările care vin la pachet cu meseria de librar, mai specific, de proprietar al celui mai mare magazin de cărți vechi, din Scoția. Librăria se află în Wigtown, și se numește...

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru a fost redactor Booknation.ro și a scris 490 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments