Recenzie „Rămas bun pentru acum” de Catherine Ryan Hyde

de | aug. 3, 2021 | Beletristică, Dragoste, Ficțiune, Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA RĂMAS BUN PENTRU ACUM ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Romanul Rămas bun pentru acum a fost o surpriză pentru mine – în mod plăcut, bineînțeles. L-am terminat în două zile și m-a impresionat profund, după luni întregi în care l-a avut în bibliotecă, dar am amânat lectura. Este prima carte semnată de Catherine Ryan Hyde care mi-a trecut prin mână.

Sunt atât de multe de spus despre această și, în același timp, atât de puține. Ajungi să te atașezi foarte repede de personaje și vrei cu orice preț să vezi ce se întâmplă cu ele. Pur și simplu, ți-e greu să lași cartea din mână. Așa pot descrie lectura mea.

Pete Solomon este un băiat de 12 ani cu totul diferit de alți copii. Deși tatăl lui a avut grijă să-i facă viața grea, abuzându-l fizic și psihic, Pete are un suflet mare și este un prieten loial. Atunci când găsește un câine-lup rănit pe stradă, împreună cu „prietenul” lui, Jack, doar Pete este cel căruia îi pasă de bietul animal și face tot posibilul să ajungă cu el la veterinar.

Soarta face ca protagonistul să afle de doctorița Lucy, un medic retras din activitate, dar care îngrijește animalele rănite la ferma unde locuiește. Pe drum, Pete îl întâlnește pe Justin, un puști de culoare, apropiat de vârsta lui.

Acest detaliu este important tocmai pentru că acțiunea romanului este plasată la finalul anilor ’50, atunci când oamenii de culoare abia erau tolerați în societate. Iar faptul că Pete și Justin au fost văzuți pe stradă împreună a adus consecințe pentru amândoi: Pete, bătut de tatăl lui, iar Justin, agresat fizic de câțiva localnici.

Legătura dintre Pete și Prince, câinele-lup pe care îl găsește, este de-a dreptul fascinantă.

Pete îl duce pe câinele-lup la doctorița Lucy, care se ocupă de el și îl ține la ea cât se recuperează. Pete îl vizitează aproape zilnic pe animalul rănit, iar între ei se formează o legătură puternică.

În același timp, Lucy îl avertizează pe Pete că nu ar trebui să-i dea un nume câinelui, pentru că va trebui să se întoarcă, la un moment dat, înapoi în sălbăticie. Însă Prince devine îngerul păzitor al celui care l-a găsit și l-a salvat, chiar dacă, aparent, sunt departe unul de celălalt.

„E firesc să vrei să-i protejezi pe cei care au fost buni cu tine. Și nu e valabil doar pentru oameni.”

O altă legătură importantă este cea dintre Pete și doctorița Lucy, care trăiește singură în pustietate. Viața ei nu a fost una ușoară, așa că preferă compania animalelor decât pe cea a oamenilor, lucru de înțeles, mai ales în această lume crudă.

Prietenia dintre Pete și Justin este una foarte strânsă și depășește barierele impuse de societate. De asemenea, Calvin, tatăl lui Justin, se apropie destul de mult de Lucy. Momentul în care câinele a fost adus la casa doctoriței este cel care le-a schimbat viața tuturor. Nu pot spune mai multe – deși aș vrea –, pentru că risc să stric bucuria lecturii.

Rămas bun pentru acum, un roman extrem de emoționant

Romanul lui Catherine Ryan Hyde este foarte emoționant și merită fiecare secundă din timpul tău. Momentul-cheie este acela când Pete găsește câinele și îl aduce la doctorița Lucy, iar viețile tuturor se schimbă, mai mult sau mai puțin. Patru oameni formează o legătură care poate fi zdruncinată de normele impuse de societate, unde oamenii de culoare nu mai erau sclavi, dar erau tratați ca unii.

„Nu toată lumea vede, nici atunci când e chiar în fața lor. Mulți oameni văd lumea doar așa cum vor ei să o vadă. Văd doar ce se potrivește cu felul în care gândesc. Restul trece neobservat.”

Există multe momente tulburătoare în acest roman, dar și altele mai fericite. Romanul este narat la persoana a treia, însă un capitol este din perspectiva lui Pete, iar următorul din cea a lui Lucy.

Rămas bun pentru acum este unul dintre cele mai frumoase romane pe care le-am citit până acum. Prietenia dintre oameni, dintre om și animal, iubirea și familia sunt principalele teme ale romanului, care merită, fără îndoială, nota maximă.

„Bănuiesc că ne naștem cu un liber-arbitru absolut și, în aceeași măsură în care suntem capabili de decădere morală, suntem capabili și de măreție. Cred că fiecare poate să aleagă.”

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții RĂMAS BUN PENTRU ACUM?

Vezi toată lista de cărți scrise de Catherine Ryan Hyde sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA RĂMAS BUN PENTRU ACUM CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Rămas Bun Pentru Acum
Autor: Catherine Ryan Hyde
An apariție : 2020
Editura: TREI
Nr. Pagini: 400
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 3.08.2021
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Antrenează-ți creierul” de Joe Dispenza

Recenzie ”Antrenează-ți creierul” de Joe Dispenza

Antrenează-ți creierul este o carte despre tehnicile și strategiile de transformare mentală, scrisă într-un mod specific, care poate fi asemănată cu o lucrare din domeniul medical. Joe Dispenza este, la bază, doctor în chiropractica și a studiat zeci de ani mintea...

Recenzie ”Fata din Zlataust” de Ionel Teodoreanu

Recenzie ”Fata din Zlataust” de Ionel Teodoreanu

"Fata din Zlataust" scrisă de Ionel Teodoreanu iarăși ne demonstrează cât de frumos și melodios scriu ai noștri. Nu trebuie să neglijăm literatura noastră română, pentru că așa perle nu se găsesc deseori printre cărțile renumite în toată lumea. Când de-abia la...

Recenzie ”Un fiu” de Alejandro Palomas

Recenzie ”Un fiu” de Alejandro Palomas

„Un fiu” de Alejandro Palomas este o poveste frumoasă, cu personaje care te fac să simți fiecare sentiment scris. Am citit foarte multe recenzii pozitive despre această carte și adevărul este că toate laudele erau meritate. O poveste care se întâmplă într-un timp...

0 0 votes
Article Rating
Andreea Stănărîngă este redactor Booknation.ro de 787 zile și a scris până acum 94 articole. Se află pe poziția 6 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Andreea Stănărîngă aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments