Recenzie ” În răspăr” de Joris-Karl Huysmans

Titlu: În Răspăr
Autor: Joris-Karl Huysmans
An apariție : 2008
Editura: Univers
Nr. Pagini: 158
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 14.07.2017
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

Terribilul și labirinticul scriitor francez Joris-Karl Huysmans este maestrul absolut al detaliilor erudite din care, cu o pricepere eminamente constructivistă, alcătuiește întregul omogen care, în ciuda senzației de maleabilitate facilă, are un pregnant iz de incasabil, de netăgăduit adevăr care nu derapează și nici nu umblă cu ocolișuri derutante.

Romanul ” În răspăr” este capodopera, cireașa de pe tort, vârful aisbergului, fiind asemănătoare cu o combustie universală care răscolește și mototolește prejudecățile veștedului decadentism sub indubitabilele argumente bine documentate.

Huysmans, precum un mușchetar al cuvintelor, transformă fiecare capitol al acestei arte într-o veritabilă și impasibile lovituri de spadă. într-o explozie extravagantă de culori care își varsă gâlgâitul peste coridoarele existențialismului alambicat în mod inutil de incomensurabile orgolii egocentriste, scoțând la iveală întregul apanaj al decadentismului cu blazări hilare și eculubrații ale unei omnisciențe învelite în perdeaua de fum a cortinei alunecări în abisul infatuării.

Fără a se erija în rolul justițiarului învelit în pelerina inocenței, Huysmans înșiruie argumentele aflate în vecinătatea unui bric-a-brac pe care care încearcă să-l convertească la firescul stărilor de fapt, croșetând imixtiunea trecutului în prezent sub forma unei delațiuni interpretative care nu încorsetează, dar nici nu exonerează, de parcă ar considera decadența un fenomen perpetuu, care o să viețuiască întotdeauna, chiar și atunci când o va face sub anumite forme absconse și abstracte.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Joris-Karl Huysmans.

” În răspăr” este una dintre cele mai halucinante capodopere ale literaturi universale, o creație pe marginea căreia încă se mai discută aprig, cu argumente pro și contra.

Lectură plăcută!

Aspecte Pozitive:

Explozia coloristică a descriptivismului trăirilor este de-a dreptul orgasmică.

Aspecte Negative:

Anumite pasaje abundă într-un delir derutant.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.