Recenzie „Război în doi #1” de Mirela B. Florentina

de | iul. 29, 2018 | Beletristică, Literatură Contemporană, Literatura Universală, Recenzii cărți, Romantism

Război în doi, primul volum, semnat Mirela B. Florentina ne poartă în paşi de iubire în viaţa de adolescent. În tinereţea frivolităţii şi a naivităţii, unde sentimentele prind aripi cu repeziciune pentru a se mistui în focurile neîmplinirii, cu acelaşi avânt. Locul din timpul şi viaţa noastră când trăim cele mai mari decepţii în dragoste şi ne deschidem ochii spre lume.

-Oamenii nu apar în viaţa noastră întâmplător. Ei ne traversează calea cu un motiv…

În povestea Mirelei B. Florentina, cea care ne va fi ghid şi povestitor prin adolescenţă va purta numele de Abygail Smith, o adolescentă a cărei viziune despre viaţă se învârte în jurul şcolii. Departe de excentricele distracţii ale adolescenţei, Aby este o novice complet naivă şi în necunoştinţă de cauză. Asta până când, după multe discuţii, singura şi cea mai bună prietenă a sa, Madi, o convinge să iasă din carapace, să scoată capul dintre cărţi şi să meargă la o petrecere.

-De unde ai ştiut că sunt la liceu?

-Tu te-ai duce la liceu şi în zilele libere, Abygail!

O tentativă de viol din partea unui petrecăreţ beat, o aruncă pe Aby în braţele frumosului Dylan, salvatorul de la o experienţă neplăcută care însă nu întârzie în a-i face el însuşi o invitaţie în dormitor. Speriată şi dezgustată în egală măsură de experienţa primei sale petreceri, Abygail revine la convingerea că locul ei este printre cărţi, spre viitorul trasat de propriile vise, departe de experienţele adolescentine de care s-a ţinut la distanţă.

Soarta face însă, ca Dylan să i se interpună mereu în cale. Veşnic prezent pe prima pagină a revistelor de scandal datorită bogăţiei sale, dar şi a escapadelor amoroase, Aby nu poate nicicum înţelege de ce, nu numai că acest crai Adonis i s-a gravat în suflet şi în minte dar, mai ales, de ce el însuşi pare a se ţine scai de ea.

Oscilând de la confuzie la nervozitate, de la fascinaţie la dispreţ, între Aby şi Dylan se creează o legătură confuză ce nu poate fi numită iubire, în ciuda prezenţei sale continue în mintea lui Abygail şi a fluturilor din stomac la fiecare vedere a acestuia. Şi totuşi ceva se întâmplă între ei. Să fie doar obsesia lupului tentat de mielul ce nu a vrut a fi sacrificat sau lumina şi inocenţa lui Aby să-i fi trezit lui Dylan sentimente reale?

Război în doi ar fi putut fi o lectură foarte relaxantă şi frumoasă dacă nu ar fi existat o desfăşurare mult prea repezită a acţiunilor. Am simţit că fiecare eveniment nu este aşezat, că acţiunile sunt precipitate. De asemenea, viaţa personajelor nu este fixată. Pe de o parte, mama lui Abygail pare fiinţa ce vrea să-şi vadă copilul privind lumea, pe de altă parte pare o zgripţuroaică ce-i reproşează mereu timpul, sacrificiile şi banii investiţii în propria fiică.

Enervant este de asemenea şi continua fascinaţie a lui Abygail faţă de Dylan. Vai, ce frumos şi bogat e Dylan. Vai, ce urâtă şi şleampătă sunt eu. Nu e vorba doar de obişnuita neîncredere în propria persoană cât modul obsedant în care Aby tinde să-l ridice pe Dylan în slăvi prin punerea propriei persoane în umbră. Nu mai punem la socoteală faptul că acceptă să-l urmeze în ciuda faptului că prima lui frază a fost o invitaţie în dormitor.

Deşi mi-am rostogolit ochii de am crezut că în curând voi avea nevoie de alţii mai mari pentru a nu-mi cădea din orbite, apreciez faptul că Război în doi a fost suficient de captivantă cât să nu-mi ia un secol să o termin sau să dau bir cu fugiţii la vederea ei. Mirela B. Florentina nu scrie rău, dar scrie repezit şi nu-şi creionează spaţiul şi personajele cu suficient de multă claritate cât să nu se contrazică. Şi, mai ales, oricât de naiv şi neştiutor ai fi, spiritul de autoconservare te va împinge să fugi de eventuali atacatori, oricât de frumoşi ar fi ei. Iar Dylan, nu a părut niciun moment de încredere cât să-i acorzi prezumţia de nevinovăţie.

Şi, de obicei, tinerii dacă reuşesc să se furişeze din casă, AFARĂ, reuşesc să se furişeze şi ÎNĂUNTRU la întoarcerea din expediţii. Este un fapt ştiut. Aici iar intervine proasta creionare a serviciului mamei- tatălui şi a prezenţei confuze a acestora. Sper ca aceste neajunsuri să fie însă acoperite în volumul doi. Cum se spune în popor: repetiţia este mama învăţăturii.

Război în doi scrisă de Mirela B. Florentina este un roman pentru adolescenţi ce poate fi achiziţionat de pe site-ul Editurii Celestium.

Titlu: RĂZBOI ÎN DOI #1
Autor: Mirela B. Florentina
An apariție : 2018
Editura: CELESTIUM
Nr. Pagini: 244
Limba: Română
Gen Literar: Young adult
Nota recenzorului: 2 / 10
Vizualizari recenzie: 2204

Alte recenzii de la Mirela B. Florentina:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini
Recenzie “Vânătorii de zmeie” Khaled Hosseini

Oare de ce, ceea ce ni se întâmplă în copilărie ne marchează atât de profund întreaga viață? Adulți fiind, nu se presupune că avem puterea de a separa binele de rău cu mai multă ușurință? Unde dispare acel “eram mic și nu știam dar acum înțeleg și reușesc să mă...

Recenzie „Hideaway” de Penelope Douglas
Recenzie „Hideaway” de Penelope Douglas

Am așteptat ceva vreme acest volum și în sfârșit pot spune cu bucurie că a fost tradus și la noi. Dacă îmi aduc bine aminte, eu am citit atât "Corupt" cât și "Hideaway" imediat una după alta, pentru a nu uita intriga și contextul. Acțiunea este destul de complicată și...

Recenzie „Furia” de Alex Michaelides
Recenzie „Furia” de Alex Michaelides

Alex Michaelides este cunoscut pentru două cărți de success, ce pare că au urmat aceeași rețetă - "Pacienta Tăcută" și "Fecioarele". Ambele au avut intrigi palpitante și ne-au pus la încercare capacitatea de detectiv. "Furia" merge pe aceași format, însă promite ceva...

0 0 votes
Article Rating
Diana Daniela Macovei a fost redactor Booknation.ro și a scris 270 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Diana Daniela Macovei aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments