Recenzie “Reconstituind-o pe Amelia” de Kimberly McCreight

by | Oct 29, 2018 | Beletristică, Educație, Familie, Ficțiune, Mister, Mister, Recenzii cărți, Suspans

🔥 CARTEA RECONSTITUIND-O PE AMELIA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Kimberly McCreight este o autoare americană care și-a câștigat recunoașterea cu romanul de debut “Reconstituind-o pe Amelia“. Acesta este și romanul despre care vreau să va vorbesc în acest articol.

Dintr-o simplă avocată, cu multă ambiție și hotărâre, Kimberly McCreight a reușit să-și publice romanul în 2012 după 11 ani de așteptare. Astăzi, romanul scris de ea a fost multiplu premiat și așteaptă să fie ecranizat. Se pare că ecranizarea lui va fi realizată de către compania deținută de Nicole Kidman.

Pe piața literară din țară noastră, romanul a fost publicat abia 2018 la editura Herg Benet. Face parte din colecția Passport fiind disponibil în librării din primăvară. Are 455 de pagini, un subiect interesant și tot ceea ce îi trebuie pentru a ajunge în topul preferințelor românilor.

Reconstituind-o pe Amelia – despre personaje

Kate Baron este personajul principal al romanului. Este tiparul mamei singure. Kate este împărțită mereu între carieră de succes pe care o are și job-ul “full time” de mama pentru fiica ei, Amelia pe care o crește singură.

Toată viața ei, Kate făcuse exact ce trebuia, când trebuia, în toate situațiile; mai puțin în cazul bărbaților. Adevărul era că, în privința acestora, rațiunea lui Kate fusese mereu puțin slăbită. Nu-i fusese ușor să decidă să păstreze copilul, totuși; dar nici nu-și regreta alegerea.

Este personajul în care multe femei din zilele noastre se regăsesc. Presiunea pe care o presupune îmbinarea dorinței de a avansa profesional, de a avea meritele recunoscute în activitate și de a fi în același timp alături de familie, de copii în primul rând.

Amelia Baron este un personaj creat din amintirile celorlalte personaje din carte și elementul în jurul căreia gravitează întreaga acțiune a romanului. Amelia, este fiica adolescență a lui Kate. Un copil premiant, cu rezultate bune la învățătură. Un copil care citește mult. Nu fumează, nu se droghează, nu are un anturaj periculos dar totuși se sinucide.

Și mama a zis în sfârșit că pot să merg singură la școală tot când aveam unsprezece ani, Și ea mi-a dat teste. Cred că s-a inspirat de la mama Sylviei. O iubesc pe mama, însă își copiază cele mai multe idei despre cum să fie mama de la alte mame. Cam tot ce avea Sylvia voie să facă, aveam și eu.

Sylvia Golde este prietena din copilărie a Ameliei. Pe cât de diferite sunt de la aspectul fizic, la vestimentație și până la comportament pe atât de asemănătoare sunt sufletește. Oricine are nevoie de o “cea mai bună prietenă” și asta este Sylvia pentru Amelia.

Sylvia își avea iubiții, și eu îmi aveam cărțile și pe noul meu prieten, Ben. Dar, mai ales. ne aveam una pe cealaltă. Mereu fusese așa. Poate că unora le păream o pereche ciudată – eu, baietoaica feciorelnică, dar cu creier, și Sylvia, regina ușuratică a modei – însă ne asemănam în privințele care contau, mai ales pe la vârstă de 5 ani, când am devenit cele mai bune prietene.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Kimberly McCreight

Ben este prietenul de pe internet al Ameliei. O persoană total necunoscută în față căreia aceasta își deschide sufletul ori de câte ori se simte supărată, frustrată sau când are nevoie de un sfat. Dar dacă Amelia, își iubea mama și o avea și pe Sylvia alături de ce are nevoie de un străin cu care să vorbească? Câtă încredere poți să ai într-un total necunoscut? Va las pe voi să-l descoperiți pe Ben și rolul lui în viață Ameliei.

Viațaă de liceu presupune multe tentații și Magpies este una dintre ele. În liceu oricine își dorește să fie popular. Amelia este până la urmă o puștoaică de liceu. Doar că pentru a fi popular ai nevoie de validarea lui Magpies. Cine este Magpies puteți află doar citind romanul scris de Kimberly McCreight.

Reconstituind-o pe Amelia – cât de bine îți cunoști copilul?

Prinsă în vârtejul vieții de zi cu zi, Kate are impresia că își cunoaște copilul și că o excursie în Bermude poate compensa timpul pe care de multe ori nu i-l poate dedică. Cu atât mai mult cu cât la 15 ani, Amelia este o adevărată adolescență cu accente de răzvrătire.

S-a terminat, se gândise Kate. A devenit oficial adolescență: de-acum, o să fim una împotriva celeilalte, nu amandoua împotriva lumii.

Răzvrătită e drept, dar un copil bun, vesel și luminos. Sau cel puțin asta crede Kate. Ce te-ai face dacă într-o zi ai primi vestea că acel copil s-a aruncat de pe o clădire? Copilul tău, cel frumos și luminos s-a sinucis. E vina ta? E vina lui? E vina lumii?

Părinte fiind, am încercat să mă pun în postura lui Kate și credeți-mă nu este una deloc plăcută. I-am înțeles perfect furia împotriva lumii și împotriva ei personal.

Și atunci când Kate crede că nu mai are pentru ce să trăiască primește un mesaj simplu: Amelia nu s-a aruncat.

Dar dacă nu s-a aruncat atunci ce s-a întâmplat cu Amelia? Care sunt secretele Ameliei? Și care sunt secretele lui Kate? Asta voi trebuie să aflați citind romanul pe care abia aștept să-l văd ecranizat.

Titlu: Reconstituind-o Pe Amelia
Autor: Kimberly McCreight
An apariție : 2018
Editura: HERG BENET
Nr. Pagini: 455
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Publicată la 29.10.2018
Nota recenzorului: 9/10

Aspecte Pozitive:

O carte pe care orice parinte ar trebui sa o citeasca. Imi place ideea dar si consistenta personajelor.

Aspecte Negative:

Nu am pareri negative desprea aceasta carte.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

Recenzie “Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland

E adevărat că o carte nu se judecă niciodată după copertă, dar o copertă deosebită poate constitui un avantaj și poate atrage ca un magnet, iar în cazul acestei cărți este foarte reușită. Un mare plus sunt și desenele din carte și începuturile de capitol: desenul...

Recenzie ”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu

Recenzie ”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu

”Fereastră spre mâine” de Simona Mihuțiu este un roman minunat, unicitatea fiind cuvântul cheie care îl poate defini. Chiar dacă este introdus în colecția ”Romane de dragoste”, ”Fereastră spre mâine” evidențiază lumea satului românesc la sfârșitul secolului douăzeci....

Recenzie “Corupt” de Penelope Douglas

Recenzie “Corupt” de Penelope Douglas

Nu am agreat foarte mult genul "dark romance" și de multe ori l-am ocolit. Atunci când mi-am făcut curaj să citesc "Corupt", mi-am dat seama că am pierdut niște senzații țări... de senzație. 🙂 Am citit cartea acum 2 ani și am așteptat cu sufletul la gură ca o editură...

Simona Mihalache este redactor Booknation.ro de 711 zile și a scris până acum 47 articole. Se află pe poziția 25 din 149 de redatori, fiind astfel un Redactor Activ. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Simona Mihalache aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments