Încep prin a zice că nu mă așteptam la prea multe de la romanul ăsta. Am citit descrierea, câteva review-uri pe GoodReads, și părea să fie o combinație nu prea omogenă între Divergent și Jocurile Foamei. Dar îmi plac provocările, așa că m-am apucat de citit imediat ce am primit cartea de la Editura Nemira.
La primul contact cu cartea, am adorat coperta. Sunt atâââââât de încântată că cei de la Nemira au păstrat coperta originală, fără alte modificări. Adică, serios, coperta e pur și simplu Splendidă. Da, cu S mare.
Nu mă așteptam absolut deloc să descopăr o lume atât de aparte, un univers contemplatoriu, o adevărată filosofie de viață între rânduri. Știu, internetul e plin de recenzii și păreri pozitive despre Regina Roșie, așa că ce zic eu nu va schimba nimic. Tot ce vreau să zic e că trebuie să citești romanul ăsta. O să îl citești și ai să realizezi, mai devreme sau mai târziu, că nu există adevăr și minciună, ci doar adevăr și fericire.
Regina Roșie prezintă o lume crudă și rece, divizată pe culoarea sângelui. Roșu este sângele oamenilor de rând, al muncitorilor, al celor din clasa de jos, pe când argintiul este sângele celor care conduc, al celor nobili și bogați, argintiii având puteri supranaturale și fiind considerați zei.
Protagonista romanului este Mare, o tânără roșie de 17 ani și tot ce știe să facă este să fure pentru a supraviețui. Trăiește, oarecum, în umbra surorii sale, Gisa, care se pricepe la cusut și brodat, pe când ea n-are niciun talent. Mare nu are niciun loc de muncă și știe că atunci când va împlini 18 ani va fi trimisă la război. Dar ce se întamplă atunci când Kilorn, cel mai bun prieten al său, un tânăr orfan, este nevoit să plece în armată cu mult înainte de vreme și pe nedrept? Își va risca Mare viața încercând să-l salveze?
În mod neașteptat și în încercarea obsesivă de a-l salva pe prietenul ei, Mare ajunge să muncească la curtea Argintiilor și descoperă ceva ce îi va schimba viața: și ea are puteri, deși este o Roșie. Apar multe întorsături de situație și la baza relațiilor interumane prezentate în roman stă trădarea. Este oare Mare singura Argintie cu puteri? Oare puterea e mai presus de prietenie dacă scopul tău principal e să rămâi în viață?
Regina Roșie este o capodoperă a genului, un unic în literatura contemporană young-adult, care surprinde prin experiențialismul romanului, evidențiat prin faptul că acesta prezintă trăiri și idei definitorii pentru existența umană. Deși mă așteptam la o combinație plicticoasă între mai multe cărți, Regina Roșie s-a dovedit a fi un roman extrem de complex și realist, care te face să realizezi că viața e aidoma unui joc de șah: o mutare greșită și pierzi totul.
Da, am tot citit impresii despre aceasta cartea. Si se pare ca este interesanta si merita citita 🙂