Recenzie ” Rezervația” de Russel Banks

by | May 14, 2017 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA REZERVAȚIA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

 

Într-un stil incitant, alert și acaparator, Russel Banks, unul dintre ” rătăcitorii boemi” ai literaturii universale, zugrăvește obiectiv societatea americană a anilor 30, care încă mai păstra aristocratismul obraznic al oamenilor cu nejustificate pretenții.

Personajele create de scriitorul american în romanul ” Rezervația” amprentează puternic gândurile cititorilor prin puternica lor personalitate, prin dialogurile tăioase, dar mai ales prin halucinantele răsturnări de situație prinse într-o fluență abracadabrantă.

Într-o lume în care nimic nu este ceea ce pare Russel Banks reușește să scoată la lumina pertinentei analize metisajul caracteriologic al oamenilor prinși între complexitate și banalitate, dansând haotic între snobism și puritatea lăuntricelor bucurii trăite în surdină sau în strigătul disperatei etalări ostentative.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Russel Banks

Prinși în eterna cursă dintre ceva și altceva, vasali ai zdrențuitelor capricii, rostogoliți între mirajul sfidării și șubreda cârjă a neputinței, oamenii din romanul scriitorului american trăiesc și nu prea, iubesc și nu prea, părând a fi mai mereu înlemniții călători care încă așteaptă, fix la jumătatea drumului, izbăvitoarea busolă cu caracter mesianic venită pur și simplu de nicăieri.

Anumite secrete, lucruri ascunse sub trăiri care nu vor cicatriza vreodată cu adevărat, devin omniprezente umbre ale unui hulpav ștreang, care mai mereu te va forța să privești în stânga și-n dreapta, nu ca o precauție, ci ca o spaimă ce crește înăuntrul tău odată cu irosirea fiecărei clipe de inutilă zbatere.

Sub cochilia Vanessei Cole se ascunde vulcanul năruirii, ca un antonim al miticului și vestitului Midas. John Gloves, puternic și seducător, se trezește prins în păienjenișul eșuării taman acolo unde se credea imbatabil. Humbert St Germain este doar o păpușă de câlți, un personaj purtat pe oriunde de spumegândele valuri ale capriciilor celorlalți. Alicia este cea care iubește doar din pricina plămădirii unui scut protectiv împotriva senzației de irosire.

Astfel Russel Banks scoate la iveală, dincolo de firescul dualism al speciei umane, perisabilitatea simțirilor și starea casantă a sistemului de valori într-o închistată societate unde regulile sunt respectate doar de cei mărunți și aparent insignifianți.

Lectură plăcută!

🔥 CARTEA REZERVAȚIA ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Rezervația
Autor: Russel Banks
An apariție : 2009
Editura: UNIVERS
Nr. Pagini: 252
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 14.05.2017
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

descriptivismul societății fără vreun gram de subiectivism.

Aspecte Negative:

ideea că totul rămâne la jumătatea drumului

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”A doua șansă” de Christine Riccio

Recenzie ”A doua șansă” de Christine Riccio

Titlu: A doua șansă Titlu-original: Again, but Better Autor: Christine Riccio Editura: Leda Edge An apariție: 2019 Număr de pagini: 496 Despre autor: Christine Riccio este o vlogăriță celebră care deține canalul de Youtube polandbananasBOOKS. ”A doua șansă” este...

Recenzie „Când vina ne desparte” de Liane Moriarty

Recenzie „Când vina ne desparte” de Liane Moriarty

Stilul lui Liane Moriarty mi-a atras atenția încă de la prima carte citită, Am uitat să fim fericiți. Autoarea are abilitatea de a pătrunde în mintea personajelor și de a le analiza acestora comportamentele și trăirile. Când vina ne desparte este o carte extrem de...

Recenzie „Memoriile unui motan călător” de Hiro Arikawa

Recenzie „Memoriile unui motan călător” de Hiro Arikawa

Cărțile cu animale sunt cu adevărat geniale, cel puțin pentru mine. Este bine să intrăm în lumea unui câine sau a unei pisici și să le înțelegem comportamentele față de noi. Memoriile unui motan călător de Hiro Arikawa  m-a distrat, dar m-a și emoționat profund....

Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 1945 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 2 din 146 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments