Recenzie ” Să cunoști o femeie” de Amos Oz

Autor: Amos Oz
An apariție : 2011
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 280
Acordă o notă cărții:
 
Aspecte Pozitive:

Zugrăvirea personajului principal în stilul proustian al lui a la recherche du temps perdu este absolut halucinantă și magnetizantă.

Aspecte Negative:

Să încerc să evidențiez părțile negative din opera lui Amos oz, ca simplu iubitor de literatură, este un sacrilegiu.

La fel ca în mai toate creațiile lui Amos Oz spiritul retrospectiv și introspecția culisantă între trecut și prezent este și puntea principală în romanul ” Să cunoști o femeie”.

Având capacitatea de a îmbina mentalul și senzorialul în dozajul optim, Amos oz creează personaje fluctuante și totuși penetrante, pierdute și regăsite printre filele de calendar ale unei lumi văzute din mii de unghiuri de mii de personaje, de fiecare dată realitate căpătând o altă valență, care de care mai uimitoare și bulversantă.

Yoel, personajul principal al romanului, pus printr-o anumită conjunctură a faptelor și întâmplărilor în fața singurătății, își rememorează întreaga existență. Până aici nimic neobișnuit, nu-i așa?

Însă stilul lui Amos Oz, dar mai ales capacitatea lui de a pătrunde viguros înăuntru, pe labirinticele coridoare ale conjugărilor deja trecute în recycle bin, scoate în evidență carențele unei lumi și a unor personaje mereu aflate la limită și totuși niciodată cu adevărat îndestulate.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Amos Oz.

Solitudinea strecoară în sufletul lui Yoel o halucinantă redefinire a propriului eu, nu ca descoperire neașteptată a unui sufocant alter-ego, ci ca înlocuire a ”vechii realități” cu o ”Nouă realitate” trecută prin furcile caudine a ultimelor evenimente, eviscerând anumite impresii cu furia unor valuri care spulberă banchizele încrederii în sine.

Redescoperind cealaltă latură a existenței sale, Yoel se pierde în labirintul de adevăruri într-un amestec de trăire și netrăire.

Lectură plăcută!

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)
Câștigă cartea săptămânii
Peste 8000 iubitori de carte s-au alăturat Tribului Booknation.ro și participă săptămânal la concursul Cartea Săptămânii, în care oferim ca premii multe 📖 foarte faine! Hai și tu! 👍

Descoperă cartea săptămânii

Iubim comentariile tale :)