Recenzie ”Șapte sute șaptezeci” de Bogdan Boeru

by | Sep 2, 2020 | Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA ȘAPTE SUTE ȘAPTEZECI PE facebook.com

Vă invit astăzi la un kykeon să vorbim despre o carte împletită cu fire de pasiune și admirație. 

Bogdan Boeru ne ghidează în aprofundarea celor trei dileme din viața poetului Ovidius: de ce a fost exilat la Tomis?, cum a murit? și unde se află mormântul lui?

O invitație binevenită în armonie cu afirmația lui Nicolae Iorga „Un popor care nu-și cunoaște istoria e ca un copil care nu-și cunoaște părinții.” 

În spatele cărții stau multe ore de documentare, fapt ce confirmă ideea că atunci când lucrezi din pasiune, timpul petrecut ți se pare o investiție, nu o pierdere. Iar noi, cititorii, în acest caz ne putem bucura de rezultatul final. O călătorie în timp și spațiu prin destinul lui Ovidius, unde istoria se îmbălsămează în creativitatea autorului.

Voi aveți un personaj pentru care ați dedica un an din viață să îi cercetați parcursul său? Eu deja m-am gândit la trei personaje.

Faptul că personajul principal al romanului și scriitorul au deschis ochii pentru prima dată în orașul cuprins de mare, Constanța, cred că a fost un factor important al admirației, empatiei și devotamentul din expunerea informațiilor. Mă întreb dacă un scriitor din alt oraș ar fi putut scrie cu aceeași pasiune despre poet.

„Ovidius făcuse atunci o greșeală. Se plânsese, într-una din epistolele trimise la Roma, chit să lamentația sa conținea, de fapt, o informație tactică, de faptul că Tomisul nu beneficiază de infrastructura militară necesară unei apărări eficiente, iar țintele criticilor sale fuseseră tocmai acele elemente de apărare care zădărniciseră atacul geților: zidul de incintă, șanțul și turnurile.” (pag. 52)

Ovidius este unul dintre cei mai importanți autori ai antichității, un poet care a influențat prin opera lui arta europeană (pictura, teatrul și literatura), timp de multe secole.

Mi-a plăcut nota personală pe care a dat-o autorul romanului. Deși se studiază istoria unui personaj, cartea nu este structurată ca o analiză, ci mai mult ca o tolbă de povești cu personaje reale și fantastice. Felul în care se prezintă evenimentele este atractiv și mi-a menținut atenția pe tot parcursul firului narativ, curioasă să descopăr mai mult din destinul eroului.

“A fost o seară memorabilă, cu focul suindu-se pe scări de fum către înalt, cu ciorba de pește adorată de zeul hoților, cu cântece deocheate, pe care poetul rafinat părea că le gustă sincer… Toate ca toate, însă în aerul sărat era ceva care nu putea fi găsit decât acolo…” (pag. 34)

Acțiunea, începe prin presupunerea scriitorului că poetul ar fi fost asasinat. De aici iau naștere detalii savuroase, un mister dezvăluit în fața cititorilor, care ar putea fi o variantă asupra faptelor reale din trecut.

Pe fondul evenimentelor petrecute în Imperiul Roman se împletesc detaliile istorice cu amprenta autorului care amplifică delicat acțiunea, făcând lecturarea mai savuroasă.

Deși în mare parte viața lui Ovidius s-a desfășurat la Roma și la Tomis, acțiunea romanului cuprinde evenimente din toată Europa. Astfel, putem să avem o imagine de ansamblu asupra perioadei expuse. Locurile în care se desfășoară acțiunea sunt reale, în concordanță cu geografia perioadei.

Limbajul cuprinde termeni specifici altor popoare, cu descrierea în notele de subsol, detaliu care m-a ajutat să mă transpun mai profund în acțiunea istorică.

Cartea cuprinde 11 capitole ușor de urmărit, desfășurate pe parcursul a 97 de pagini.

Bogdan Boeru este unul dintre cei mai talentati scriitori ai noii generatii de la malul marii. Prozator, poet, muzician pasionat de rock. S-a născut în Constanţa, în anul 1975. A urmat cursurile liceului „Mircea cel Bătrân”, apoi Facultatea de Drept a Universităţii „Hyperion” din Bucureşti. Amintesc aici câteva dintre volume lui publicate până în prezent: „Înfiorate, cele patru vânturi…”- poezie, La maison d’edition AMB – Bucureşti 1999, „Cântece păgâne”- poezie, La maison d’edition AMB – Bucureşti 2002, „Nesfârşiri” – nuvele, La maison d’edition AMB, Bucureşti 2003, „Nocturna” – roman – Bucureşti 2005, „Ovidius astfel” – nuvele/poezie, Constanţa 2009 (împreună cu scriitorul Liviu Lungu), „Farul Ospitalier” – nuvele, Constanța 2011, (împreună cu scriitorul Liviu Lungu), „Cartea destinelor” – nuvele, Editura Tipo Moldova – Iași 2015, „Verbele” – poezii, Iași 2016, „Șapte sute șaptezeci” – roman, Constanța 2017, „Două eseuri călătoare” – eseu, Constanța 2017.

Experiența de scriitor o veți putea și când veți lectura romanul Șapte sute șaptezeci.

Dacă aș asocial cartea cu un copac ar fi un brad, prin puterea personajului principal de a dăinui în timp, iar dacă ar aș asocia-o cu un ceai mă gândesc la ceaiul de tei, datorită armoniei plăcute dintre real și imaginar.

Până data viitoare, dacă nu ajungeți la mare, lăsați-vă inspirați de viața unui personaj istoric care și-a petrecut o mare parte din ani lângă valuri.

P.S. Nu uitați să căutați la pagina 3 pentru a descoperi ce savoare are kykeonul. 

ACUM GĂSEȘTI CARTEA ȘAPTE SUTE ȘAPTEZECI PE facebook.com

Titlu: Șapte Sute șaptezeci
Autor: Bogdan Boeru
An apariție : 2018
Editura: -
Nr. Pagini: 97
Limba: Română
Gen Literar: Literatura romana
Publicată la 2.09.2020
Nota recenzorului: 10/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Suflet de porțelan” de Andreea Lichi

Recenzie “Suflet de porțelan” de Andreea Lichi

„Suflet de porțelan” de Andreea Lichi este o carte pe care nu o vei putea citi fără ca ochii să nu-ți lăcrimeze. Este o carte ce reflectă realitatea dură a vieții, o realitate pe care Andreea a reușit să o cunoască la doar treisprezece ani. „Suflet de porțelan” este o...

Recenzie ”Unul dintre noi minte” de Karen M. McManus

Recenzie ”Unul dintre noi minte” de Karen M. McManus

Romanul lui Karen M. McManus, Unul dintre noi minte, te transportă ușor-ușor, chiar de la primele pagini, în filmele tipic americane, cu adolescenți forfotind pe culoarele aglomerate ale unui liceu. Într-un colț vezi grupa tocilarilor. Lângă dulapuri râde zgomotos...

Recenzie “Povestea fetiței pierdute” de Elena Ferrante

Recenzie “Povestea fetiței pierdute” de Elena Ferrante

"Povestea fetiței pierdute" reprezintă ultimul volum al tetralogiei napolitane scrisă de Elena Ferrante. Încă de la primele volume, cea mai mare curiozitate a mea a fost legată de misterioasa dispariție a Lilei și faptul că îmi imaginasem sute de scenarii legate chiar...

Emanuela Istrate este redactor Booknation.ro de 1351 zile și a scris până acum 686 articole. Se află pe poziția 1 din 150 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Emanuela Istrate aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments