Crime Scene Press nici că putea să mă ademenească cu un titlu mai pe gustul meu. Sarek este un thriller, un nordic noir ce te plimbă printr-o minunăție de rezervație, plină de peisaje spectaculoase și pericol. Sarek este un parc național aflat în nordul Suediei, una dintre cele mai vechi rezervații naturale din Europa și una dintre cele mai mari atracții montane din Scandinavia. Întinzându-se pe o arie de 2000 km pătrați, această arie nu se remarcă prin înălțimea vârfurilor (care nu depășesc 2100m) ci prin spectaculozitatea și dificultatea traseelor. Rezervația este recunoscută pentru biodiversitate accentuată, datorată lacurilor și mlaștinilor. De asemenea, este renumită pentru cei peste 100 de ghețari, vârfuri, pereți drepți, pante abrupte, văi largi şi platouri înalte. Problema cu Sarek este că foarte mulți dintre cei care îl vizitează vin cu așteptări care n-au legătură cu realitatea. Dacă te hotărăști să mergi pe crestele acestui parc natural trebuie să fii conștient că pleci într-un loc sălbatic, unde pregătirea și experiența pot face diferența dintre viață și moarte. Nu există refugii la tot pasul, nu ai semnal, nu găsești cazare, transport, mâncare, traseele marcate sunt inexistente, iar majoritatea rutelor implică versanți abrupți și pante periculoase. Cine merge în Sarek este ori inconștient ori practică hikingul la nivel de alpinist profesionist. Zona este nerecomandată începătorilor.
Anna, Henrik și Milena sunt prieteni de un deceniu și în fiecare an obișnuiesc să facă drumeții în funcție de cât le permite timpul liber. Anna și Henrik formează un cuplu de când s-au cunoscut. În ultimul timp relația lor nu este în cea mai bună perioadă a ei și scârțâie. Perspectiva și aventura de pe munte ne sunt redate (până aproape de final) prin ochii Annei care este persoana cea mai pricepută și cu cea mai mare rezistență când vine vorba de drumeții montane din grup. În acest an, pentru prima dată, Milena le propune un nou partener de excursie, un bărbat, Jacob, cu care a început de câteva luni o relație. Deși reticenți inițial, Anna și Heinrich se conving singuri până la urmă că nu este niciun pericol și riscul este acceptabil dacă lasă un intrus în grupul lor bine sudat. Iubitul Milenei pare un tip care a practicat alpinismul și se ridică la nivelul Annei (sau chiar deasupra acesteia). Apariția unui nou membru destabilizează echilibrul deja precar al grupului. Fiecare se confruntă cu propriile probleme și toți au ceva schelete în dulap, iar acest lucru face ca haosul să se instaleze într-un ritm alert. O drumeție montană presupune încredere și suport constant între participanți, fără ele lucrurile degenerează și accidentele pot fi fatale.
Deși planul inițial al celor trei prieteni nu avea în vedere o drumeție în Sarek, Jacob, în seara dinaintea plecării, vine cu propunerea de a schimba destinația și de a explora rezervația și, în ciuda refuzului inițial, propunerea lui este până la urmă acceptată de ceilalți (acest traseu se afla de ani de zile pe lista de dorințe a Annei).
Ceea ce fusese planificat pentru a fi o drumeție de relaxare, de deconectare de la stresul și rutina urbană, o vacanță de neuitat se transformă într-un dezastru, un coșmar, în care supraviețuirea ajunge să fie țelul suprem. Povestea curge în ritm alert și antrenant; vitregia muntelui, sălbăticia și pericolul, vremea schimbătoare, resursele inexistente sunt primele probleme cu care se confruntă cele două cupluri, probleme care le pun la încercare răbdarea și care generează o stare de tensiune între membri. De asemenea, imaginația unora începe să facă exces de zel, apar suspiciuni de manipulare, de neîncredere, bănuieli de minciuni planificate în scopuri malefice și bolnăvicioase. Trecutul revine în prim plan, încărcat de traumă, frustrări și dezamăgiri, speranțe înșelate, așteptări inutile, dezinteres, depresie, toate amestecate într-un ghem primordial haotic ce se prăvălește cu viteza unui bolovan din vârful muntelui într-o crevasă și în care sunt prinși cei patru participanți la drumeție. Povestea se dovedește a fi foarte complexă, cu implicații adânci în trecutul celor ce participă la excursie, care sub presiunea evenimentelor din prezent și pe fondul sentimentelor de reprimare și autoînvinuire adânc îngropate în subconștient, percep realitatea distorsionat și sunt caracterizați de impulsuri incontrolabile și iresponsabile ce le pun viața în pericol. Finalul are forța unei furtuni de creastă și m-a scos din minți… Recomand!
ACUM GĂSEȘTI CARTEA PE Cartepedia