„Scrisori din insula Guernsey” de Mary Ann Shaffer și Annie Barrows este un roman de dragoste și istoric de ficțiune despre cărți, scris, război, prietenii neașteptate și dragoste care te unge la suflet și te binedispune.
Toată cartea e compusă din scrisori pe care le primește și le trimite Juliet, o scriitoare din Londra
Ea corespondează cu editorul ei, cu prietenele și cu cititorii ei. Însă un nou subiect de carte se conturează când începe să primească scrisori de la un bărbat misterios de pe insula Guernsey, apoi de la membrii clubului de lectură format în timpul războiului ca o pavăză pentru întâlnirile dintre ei.
Astfel află despre cea care a format acest club de carte, despre caracterul și relațiile dintre fiecare membru și își creează prietenii frumoase la distanță. Aceste persoane îi devin atât de dragi, prieteni prin corespondență, încât Juliet se hotărăște să meargă chiar ea pe insulă să îi cunoască. În plus, ea dorește să descopere insula Guernsey și pe locuitorii ei, dar și felul în care s-a transformat din cauza ocupației germane din timpul războiului.
Scriitoarea descoperă frumoasa insulă Guernsey, pe locuitorii ei și amintirile lor din timpul războiului și începe să devină una de-a locului.
„Scrisori din insula Guernsey” s-a lipit de mine ca timbrul de scrisoare
Chiar eram curioasă dacă se va forma o nouă idilă, dacă Juliet va reuși să scrie o nouă carte și dacă va rămâne ea printre noii ei prieteni sau se va întoarce la Londra. Citind cartea aproape în mod neîntrerupt am descoperit prietenii minunate, persoane bune și persoane ciudate, iubiri ascunse și frumuseți de peisaje care m-au determinat să-mi doresc să calc și eu pe insula Guernsey.
Juliet începe o corespondență remarcabilă cu membrii acestui club de carte și astfel află mai multe despre insula lor, despre preferințele lor literare și despre impactul avut de recenta ocupație germană asupra vieților acestor insulari. Și pentru că este super atrasă de poveștile lor și despre cum sunt ei cu adevărat, scriitoarea se îmbarcă spre Guernsey pentru a vedea totul cu ochii ei. Iar ceea ce va găsi și va afla o va schimba pentru totdeauna.
„Scrisori din insula Guernsey” este un roman emoționant scris cu căldură și umor în forma cea mai neașteptată – scrisori. Eu nu am mai întâlnit până acum în lecturile mele o carte compusă exclusiv din scrisori și asta m-a frapat și m-a atras și mai mult. Această operă de ficțiune este o celebrare a cuvântului scris și mi-a amintit cu drag de copilărie când încă scriam scrisori și bilețele pentru prietene și familie și când mama încă coresponda în acest mod cu rudele și prietenii din restul țării.
În plus, am aflat că există și un film pe Netflix făcut după acest roman minunat și e musai să-l văd și eu. Sunt curioasă cum au reușit producătorii să adapteze această poveste formată din scrisori într-o peliculă care să te țină lipit de ecran.