Recenzie ”Sfânta Maria Magdalena” de George Căbaş

by | Jun 1, 2021 | Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA SFÂNTA MARIA MAGDALENA PE carturesti.ro

M-am bucurat foarte mult când acest volum a ajuns la mine. Un personaj biblic despre care aveam multe întrebări pus în lumina reflectorului pentru 590 de pagini prețioase.

Maria Magdalena este și acum o femeie controversată, pentru unii un exemplu de înțelepciune pătrunzătoare, de renunțare la patimi și la ea însăși pentru credință, iar pentru alții un motiv de dispută. 

Volumul o prezintă obiectiv, prin noțiuni mai cunoscute sau altele bine conservate, analizându-se și diferitele zvonuri care s-au spus despre ea.

“credința noastră nu este de domeniul sentimentelor sau deducțiilor intelectuale, ci este experiența, trăirea tainei cu neputință de redat prin cuvinte, a prezenței Domnului nostru Iisus Hristos înviat.” (pag. 58)

Când apostolii L-au întrebat pe Iisus care este cea mai importantă poruncă dintre cele pe care Le-a dat, El a zis: “Să-L iubești pe Domnul, Dumnezeul Tău cu toată inima ta, cu sufletul tău, cu toată mintea ta și cu toată forța ta”, apoi a zis și “Să îl iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți.”. Maria Magdalena a reușit să simtă iubirea divină, dragostea care i-a adus lumină și înțelepciune, fiind astăzi un exemplu de smerenie.

Fiecare pagină este bine documentată, cu informații atent selecționate și clar structurate. 

O carte scrisă cu pasiune și dorința de a evidenția adevărul, dincolo de anii care s-au așezat peste viața și povestea Mariei Magdalena.

Volumul a fost publicat în anul 2020, la Editura Anastasis, Sibiu și conține șapte părți. 

În prima parte, intitulată “Icoane” se portretizează chipul mironosiței de scriitori creștini, printre care și părintele Ieromonah Macarios din Sfântul Munte.

“…este cea care ne invită la o întâietate a iubirii. Ea, care a avut atâta curaj față de orice și de toți, a arătat cea mai mare iubire.” (pag. 48)

În a doua parte, intitulată “Picturi – Săbiile cuvintelor” prin prisma mai multor materiale și lucrări din Apus se face o descriere a Mariei pe baza suplimentului nr. 138 la “Cahiers Evangile”.

“Cheamă spre o cunoaștere mai clară mintea femeii și îi îngăduie să-L privească direct (căci ea Îl iubea), dar o și mustră, deoarece întârziase atâta în a cunoaște că El este Hristos.” (pag. 164)

În partea a treia, “Lucrături” se analizează Maria din perspectiva lucrărilor “Adevăr și ficțiune în Codul lui Da Vinci” și cartea-album a doamnei Jane Lahr “Searching for Mary Magdalene”

Partea a patra, “Țesături”, o evidențiază pe Maria prin analiza unor elemente din istoria catharilor și a unor idei fundamentale din filosofia iluminiștilor.

A cincea parte, “Dansul codurilor”, mi-a plăcut în mod deosebit prin adevărurile scoase la suprafață într-un mod transparent.

“Și în zilele noastre, ca odinioară, mucenicii și mucenițele ne deschid larg fereastra prin care putem privi o altă lume, cu alte valori, decât lumea de aici păgânizată, secularizată, egocentrică și tanatofilă.” (pag. 438)

Apoi, următoarea parte “Ghidușii” a fost cireașa de pe tort. Aici, se aprofundează mai multe adevăruri ascunse sau îmbrăcate într-o haină strălucitoare, dar departe de a revela esența.

Ultima parte, “Addende” completează cu informații, sugestii de materiale și teme. 

Așa cum ziceam și la început, este o lucrare complexă, care analizează cu lux de amănunte viața acestui personaj biblic.

Vă recomand cartea Sfânta Maria Magdalena – scrisă de autorul George Căbaş, prin a cărei lectură nu veți afla doar despre viața ei, ci și despre felul în care se scrie istoria, cu adevărurile și misterele ei.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA SFÂNTA MARIA MAGDALENA PE carturesti.ro

Titlu: Sfânta Maria Magdalena
Autor: George Căbaş
An apariție : 2020
Editura: ANASTASIS
Nr. Pagini: 590
Limba: Română
Gen Literar: Religie
Publicată la 1.06.2021
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”House of Hollow” de Krystal Sutherland

Recenzie ”House of Hollow” de Krystal Sutherland

Am fost convinsă că va fi dragoste la prima vedere, probabil impulsionată de coperta extraordinară și de ratingul fabulos de pe Goodreads, dar ceva nu s-a legat între noi. Poate că totul mi s-ar fi părut mai interesant dacă autoarea alegea să meargă pe fantasy, în loc...

Recenzie “Jumătatea dispărută” de Brit Bennett

Recenzie “Jumătatea dispărută” de Brit Bennett

Jumătatea dispărută, lansată în vara anului 2020, a câștigat primul loc la secțiunea de ficțiune istorică din cadrul Goodreads Choise Awards 2020 și a fost publicată deja și în română de Editura Trei. Este o poveste despre schimbare, despre avantajele și...

Recenzie “Să reîncepem să visăm” de Papa Francisc

Recenzie “Să reîncepem să visăm” de Papa Francisc

"Să reîncepem să visăm" este o carte ce face parte din genul Literatură creștină. Dar ar putea fi la fel de bine încadrată și la genul Literatură motivațională. Este scrisă de Papa Francisc, conducătorul din prezent al Bisericii Catolice de la Vatican, în colaborare...

0 0 votes
Article Rating
Emanuela Istrate este redactor Booknation.ro de 1615 zile și a scris până acum 792 articole. Se află pe poziția 1 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Emanuela Istrate aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments