Recenzie ”Sfârșitul jocului” de Julio Cortazar

by | Oct 8, 2017 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA SFÂRȘITUL JOCULUI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

”Sfărșitul jocului” este alcătuită din fragmente de proză scurtă. Le spun ” fragmente” în ciuda faptului că fiecare poveste se bucură de autonomie, ele se leagă una de cealaltă într-o sudură a existențialismului, chiar și-n cazul în care personajele se schimbă de la o narațiune la alta.

Cumva, Julio Cortazar reușește să le ofere cititorilor senzația de neîntreruptă spovedanie în care amănuntele neamănuntelor și efervescența aparentei banalități devin psalmii unor cutremurătoare trăirisme care, dezvelite de coaja obturării nejustificate, etalează năucitoare îngemănări de dureri și fericiri consumate în ritmuri nirvanice.

Utilizând adeseori fraze lungi, făr a fi mumificate de redundante derutări, scriitorul argentinian nu plictisește, ba dimpotrivă, reușește să pătrundă, uneori pe nepusă masă, în chenarele unor personaje incasabile, care ascund împovărări, zgrunțuroase amintiri și ploi de clipe tumultoase. Le ascund, nu din teama de a nu fi înțeleși, ci doar pentru că așa li se pare a fi normal, frustrant de firesc, ca odată înhumate anumite trăiri să nu mai fie dezvelite vreodată.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de JUlio Cortazar

Personajele din ” Sfârșitul jocului” trăiesc la intensitate maximă chiar și netrăirile în poezia contondentelor trăiri nemărturisite, creionând spinoase punți între punctele cardinale ale unor subsidiare întrebări care nu vor fi vreodată rostite cu glas tare, ci doar în gând, ca o amprentă a neuitării, devenind la un momnet dat mai docile decât un tatuaj.

Lectură plăcută!

🔥 CARTEA SFÂRȘITUL JOCULUI ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Sfârșitul Jocului
Autor: JUlio Cortazar
An apariție : 1969
Editura: PENTRU LITERATURA UNIVERSALă
Nr. Pagini: 374
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 8.10.2017
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

Cortazar scoate din neamănunte o mulțime de amănunte.

Aspecte Negative:

Uneori totul pare alambicat. Însă doar pare.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Până la ultima suflare” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie “Până la ultima suflare” de Jennifer L. Armentrout

Frumoasa noastră serie "Apocalipsa elementelor" a ajuns la ultimul său volum și sunt foarte tristă să vă vorbesc despre finalul acestei povești. Sunt super îndrăgostită de tot universul creat de Jennifer, dar mai ales de personajele sale și consider că a pus foarte...

Recenzie „Înainte de noi” de Anna Todd

Recenzie „Înainte de noi” de Anna Todd

Seria After nu se încheie cu volumul După ce am găsit fericirea, care este doar finalul poveștii dintre cei doi. Înainte de noi este un prequel al relației dintre Tessa și Hardin. Dar ceea ce îl face special este perspectiva narativă a lui Hardin asupra întregii...

Recenzie „După ce am găsit fericirea” de Anna Todd

Recenzie „După ce am găsit fericirea” de Anna Todd

Deși seria After nu este preferata mea din toate timpurile, După ce am găsit fericirea este un volum cu adevărat reușit. După finalul abrupt din volumul trei, care i-a dat viața peste cap lui Hardin, asistăm la noi drame în viața personajelor. Sentimentele...

Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 1948 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 2 din 146 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments