Recenzie ”Sfârșitul jocului” de Julio Cortazar

Titlu: Sfârșitul Jocului
Autor: JUlio Cortazar
An apariție : 1969
Editura: Editura pentru Literatura Universală
Nr. Pagini: 374
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 8.10.2017
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ”Sfârșitul jocului” de Julio Cortazar
Acordă o notă

”Sfărșitul jocului” este alcătuită din fragmente de proză scurtă. Le spun ” fragmente” în ciuda faptului că fiecare poveste se bucură de autonomie, ele se leagă una de cealaltă într-o sudură a existențialismului, chiar și-n cazul în care personajele se schimbă de la o narațiune la alta.

Cumva, Julio Cortazar reușește să le ofere cititorilor senzația de neîntreruptă spovedanie în care amănuntele neamănuntelor și efervescența aparentei banalități devin psalmii unor cutremurătoare trăirisme care, dezvelite de coaja obturării nejustificate, etalează năucitoare îngemănări de dureri și fericiri consumate în ritmuri nirvanice.

Utilizând adeseori fraze lungi, făr a fi mumificate de redundante derutări, scriitorul argentinian nu plictisește, ba dimpotrivă, reușește să pătrundă, uneori pe nepusă masă, în chenarele unor personaje incasabile, care ascund împovărări, zgrunțuroase amintiri și ploi de clipe tumultoase. Le ascund, nu din teama de a nu fi înțeleși, ci doar pentru că așa li se pare a fi normal, frustrant de firesc, ca odată înhumate anumite trăiri să nu mai fie dezvelite vreodată.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de JUlio Cortazar.

Personajele din ” Sfârșitul jocului” trăiesc la intensitate maximă chiar și netrăirile în poezia contondentelor trăiri nemărturisite, creionând spinoase punți între punctele cardinale ale unor subsidiare întrebări care nu vor fi vreodată rostite cu glas tare, ci doar în gând, ca o amprentă a neuitării, devenind la un momnet dat mai docile decât un tatuaj.

Lectură plăcută!

Aspecte Pozitive:

Cortazar scoate din neamănunte o mulțime de amănunte.

Aspecte Negative:

Uneori totul pare alambicat. Însă doar pare.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.