Recenzie ”Idolul cicladelor” de Julio Cortazar

Titlu: Idolul Cicladelor
Autor: Julio Cortazar
An apariție : 2006
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 276
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 3.10.2016
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ”Idolul cicladelor” de Julio Cortazar
Acordă o notă

Unul dintre cei mai cunoscuți scriitori argentinieni ai secolului XX, Julio Cortazar ne oferă în ”Idolul cicladelor” pleiada personajelor periferice, angoasante, care s-au deprins cu împovărarea lăuntrică, cu amara ucidere a gândurilor justificată, într-o oarecare măsură, de fobii, spaime, dureri cicatrizate doar la suprafață.

7881979-_uy475_ss475_

”Idolul cicladelor” revarsă în ritmul deraierilor adulterine personajele ponosite, care își trăiesc vidul clipelor neînsemnate într-un tablou retușat de capricii hilare și ambiții mărunte.  Este lumea de zi cu zi a oamenilor plămădiți din botezul instinctului de turmă, oameni care se nasc, trăiesc și mor, prinși în sablajul întrebărilor și răspunsurilor contradictorii, tăbăciți de oscilația între ceva și altceva, însemnând efemer ospitalitatea colbului cu tot soiul de întâmplări care au ucis alte întrebări, știind că. la rândul lor, vor fi ucise de alte întrebări, și tot așa, la nesfârșit, până când și nesfârșirea va deveni doar un basm spus la gura sobei doar pentru a alunga rugul solitudinii.

Stilul scriitoricesc al lui Cortazar, cu fraze lungi și totuși niciodată derutante sau obositoare, înșiruie în dansuri caligrafiate de finul spirit de observație al acestuia, lumea, cu urcări și coborâri, cu pălmuiri și mângâieri, cu toate trăite între vecernia și utrenia conjugării, printre stropi de lumină și întuneric.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Julio Cortazar.

O carte excelentă!

Lectură plăcută!

Aspecte Pozitive:

Periferia devine dintr-odată centrul unei lumi aparte, cu personaje maiestuoase taman prin acceptarea simplității.

Aspecte Negative:

Poate că frazele lungi pot deruta. Eu cred că nu, trebuie doar să fi atent. La fel ca în viață.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.