Recenzie “Shatter Me” de Tahereh Mafi

Titlu: Shatter Me
Autor: Tahereh Mafi
An apariție : 2011
Editura: HarperCollins Publishers
Nr. Pagini: 464
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Ramona Alexandra Popa
Publicată la 2.07.2018
Nota recenzorului: n/a

ACUM GĂSEȘTI SHATTER ME PE:

Nu mă judecați, dar nu am auzit în viața mea de Tahereh Mafi.. În urmă cu câteva zile nici măcar nu știam cum se scrie corect numele ei, dar după ceva cercetare, am descoperit că seria ei, “Shatter Me”, a avut un foarte mare succes, abordând teme inedite, care au prins foarte bine la publicul cititor. Eu agreez foarte bine seriile fantasty îmbinate cu o poveste de dragoste și când am văzut din descriere că aceea este direcția către care merge cartea, am spus că merită toată atenția mea.

“Shatter Me” sau “Spulberă-mă” este prima carte dintr-o serie care o are ca personaj principal pe Juliette, o fată cu puteri speciale dar și distructive. Pe oricine atinge, moare. A fost trimisă de la vârsta de 14 ani într-o instituție care nu a făcut decât să o chinuie și să o supună multor tratamente, ce i-au distrus spiritul și au făcut-o să nu mai creadă în speranță. Într-o zi, în camera ei întră un băiat pe nume Adam, care pare foarte interesat să o cunoască mai bine. În mod suprinzător, Juliette începe să vorbească cu Adam, se obișnuiește cu prezența acestuia acolo, și încet încet se împrietenesc. Evident știți scenariul, din prietenie se naște o dragoste foarte frumoasă. Povestea lor este și mai interesantă cu cât Adam este singurul pe care Juliette îl poate atinge fără să se întâmple absolut nimic, lucru pe care niciunul nu și-l poate explica, dar de care profită din plin.

Lucrurile nu sunt ceea ce par iar încrederea lui Juliette în Adam este testată. Această trebuie să aibă încredere în ceea ce îi spune inima și să decidă dacă să-l urmeze pe aceasta pe calea spre libertate, sau să rămână închisă într-un loc în care aproape a luat-o razna, unde oamenii o trateaza ca pe o armă, nu ca pe o persoană.

Cartea este deosebită și stilul narativ are ceva ieșit din comun. Tahereh pune foarte mare accent pe cuvinte repetate, care dau o extra notă de dramatism trăirilor, sau folosește foarte mult propoziții în antiteză, ce scot în evidență realitatea VS imaginar. Juliette și Adam sunt două personaje misterioase, pe care încă nu le descoperim în acest volum în totalitate. Juliette este parcă desprinsă din filmele cu X-men, o super eroină care trebuie să decidă cum să își folosească puterile, iar Adam este călăuză sa în întuneric, arătându-i calea cea bună. Amândoi ascund lucruri, dar încearcă împreună să clădească ceva nou, bazat pe aceste sentimente ce devin din ce în ce mai puternice. Momentan simt că această dragoste este puțin “grăbită”, însă vedem unde vor ajunge.

O carte incitantă, plină de acțiune, cu accent pe sentimente și trăiri interioare puternice, cu personaje duale dar și extrem de transparente, ce te învăluie într-o atmosfera sumbră. Deabia aștept volumul 2, pentru că preconizează un viitor promițător pentru eroina noastră și sunt tare curioasă ce alegeri va face în continuare și cum va reuși să învețe să își controleze puterile.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Website Comments

 1. Avatar Daniela
  Reply

  Super recenzia, super cartea!

  Am citit toate cele 3 volume initiale (Shatter me, Unravel me, Ignite me) in engleza, acu 4 zile le-am terminat si nu am cu cine sa vaorbesc despre ele!!! Ma termina entuziasmul exagerat care m-a apucat si nu am cu cine sa il impartasesc :)). Am un “book hangover” cum nu am mai avut de la “Calea Regilor” incoace.

  Sper ca ai reusit sa citesti si continuarile, mie mi se par chiar mai bune decat primul volum. Nu m-am asteptat intr-o serie fantasy YA sa gasesc o evolutie asa de frumoasa a personajelor. Ceea ce vreau sa spun e ca toate personajele capata o adancime palpabila si devin personaje rotunde, cu evolutia lor vizibila, incepand de la personajul principal pana la cele secundare. Warner e…. OMG!…nu pot sa spun, nu vreu sa iti stric continuarea. Dar e suuuuuper! Si Juliette devine foarte… faina :D…. Ah, vreau sa scriu dar nu pot fara spoilers.
  Oh, si Kenji… vreau si eu un prieten apropiat pe nume Kenji! E foarte fain construit personajul, cu o personalitate foarte placuta si amuzanta. Cred ca a devenit unul din peraonajele mele preferate din carti.

  Ideea e ca ma bucur exagerat de mult ca am mai gasit pe cineva care a citit “Satter me” si abia astept sa vad ce parere ai de continuari.
  Astept cu entuziasm! 🙂

  • Ramona Alexandra Popa Ramona Alexandra Popa
   Reply

   Multumesc tare mult pentru coment 😀 Ma bucura tare cand vad ca cititorii reactioneaza asa frumos la ceea ce scriu. Din pacate nu am citit decat primul volum, dar imi doresc din suflet sa continui cu seria pentru mi-a placut la nebunie actiunea si am indragit-o pe Juliette maxim.
   Apropo, am vazut ca iti place sa scrii foarte frumos. Nu vrei sa te alaturi echipei noastre? 😀

POST A COMMENT.