Recenzie “Sinuciderea în literatura română interbelică” de Mihalache Gabriela

by | Aug 3, 2018 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA SINUCIDEREA ÎN LITERATURA ROMÂNĂ INTERBELICĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Actul suicidal ocupă un rol primordial în literatura română interbelică, iată de ce a devenit subiect al unei lucrări de profil, intitulată sugestiv «Sinuciderea în literatura română interbelică», semnată de către Gabriela Mihalache şi apărută la editura Eikon, în colecţia Universitas.

Lucrarea reprezintă un studiu amplu, monografic care vine să elucideze o temă pe cât de delicată, pe atât de sensibilă. Gabriela Mihalache dă dovadă de o capacitate analitică demnă de invidiat, pornind demersul său ştiinţific de la dimensiunea istorică a subiectului şi până la analiza individuală a celor mai relevante lucrări literare române, semnate de mari autori precum Liviu Rebreanu sau Mircea Eliade.

Deşi s-ar părea că nu este mare lucru de înţeles din discursul analitic legat de sinucidere, mai ales că adeseori acest gest are o natură banală, provocată, aşa cum afirmă unii, de o laşitate crasă, sau de anumite frământări lăuntrice intense, autoarea Gabriela Mihalache găseşte maniera optimă pentru a dezvolta subiectul, traversând cu maximă atenţie subiectele marilor capodopere din perioada de aur a literaturii româneşti.

De sub vizorul atent al autoarei nu scapă nici o dimensiune umană afectată de bacilul sinucigaş, per contrariu aceasta nu se sfieşte să analizeze meticulos fiecare personaj cu porniri autodistructive, începând cu premisele apariţiei gândului de a pune capăt vieţii şi terminând cu decizia fatală.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de GABRIELA MIHALACHE

Gabriela Mihalache dă dovadă de atenţie şi îşi clădeşte lucarea pe câţiva piloni: teorii cu privire la apariţia fenomenului de sinucidere în literatură, premise şi cauze, şi nu în ultimul rând înglobarea subiectului în cauză în scrierile româneşti. Încorporarea acestor trei dimensiuni are un rezultat cu totul aparte, făcându-mă pe mine, cititorul de rând, să privesc cu alţi ochi, mult mai atenţi, la maniera în care marii romancieri ai acelor timpuri, au interpus sinuciderea şi nefericirea ca teme globale ale scrierilor lor. În aceeaşi ordine de idei, autoarea nu se sfieşte să abordeze cei mai dificili scriitori, precum Camil Petrescu sau Mircea Eliade, ultimul fiind un titan al literaturii interbelice, dominat de misticism, credinţe şi nefast.

A face un asemenea studiu implică, pe bună dreptate, şi o responsabilitate majoră, datorată prioritar pregătirii profesionale, care la autoarea noastră transcende din fiecare filă. Materialul acumulat, bibliografia la care se face apel şi rigurozitatea criticii pe care o construieşte, fac din volumul «Sinuciderea în literatura română interbelică» un nepreţuit material didactic, pe care l-aş recomanda cu încredere oricărui cititor împătimit şi de ce nu, cadrelor didactice şi elevilor, deoarece lucrarea are toate elementele necesare pentru a deveni un suport de studiu, din care să obţii informaţii pertinente şi veridice.

Nu vă lăsaţi induşi în eroare de titlu sau tema, care cu siguranţă este de nişă, ci lecturaţi cartea în primul rând ca pe un bonus, ca pe o trambulină de pe care să vă relansaţi în recititul marilor clasici ai literaturii române interbelice. Cu certitudine, o să îi revedeţi pe eroii cărţilor într-o cu totul altă lumină, ceea ce reprezintă un plus de vigoare la lectură.

🔥 CARTEA SINUCIDEREA ÎN LITERATURA ROMÂNĂ INTERBELICĂ ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Sinuciderea în Literatura Română Interbelică
Autor: GABRIELA MIHALACHE
An apariție : 217
Editura: EIKON
Nr. Pagini: 304
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 3.08.2018
Nota recenzorului: n/a

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Turnul zorilor” de Sarah J. Maas

Recenzie “Turnul zorilor” de Sarah J. Maas

Dacă un cititor spune că nu a auzit de Sarah J. Maas, a terminat orice discuție cu mine. Cred că această autoare este de referință pentru YA și poveștile de dragoste cu un twist de fantasy, fiind extrem de pricepută în creionarea unei intrigi spectaculoase cu...

Recenzie “Blue Lily, Lily Blue” de Maggie Stiefvater

Recenzie “Blue Lily, Lily Blue” de Maggie Stiefvater

Prietenia mea cu Maggie Stiefvater este veche și am apreciat-o întotdeauna. M-a fermecat cu seria "Lupii din Mercy Falls" pentru că am avut o perioadă destul de lungă în care devoram tot ce mi se părea că are legătură cu "Twilight". 🙂 Are un stil foarte lin, care te...

Recenzie “În ritmul inimii” de Mark Burnell

Recenzie “În ritmul inimii” de Mark Burnell

De multe ori aleg cărțile la pură întâmplare. Nu sunt adepta "aleg cartea după copertă" pentru că mi se pare o legătură greșită făcută între conținut și design, însă uneori mai cedez și spun că merge și așa. La fel am făcut și cu această carte și m-a convins faptul că...

Booknation.ro este redactor Booknation.ro de 2231 zile și a scris până acum 403 articole. Se află pe poziția 3 din 146 de redatori, fiind astfel un Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Booknation.ro aici. Booknation.ro are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Din dragoste pentru cărți, ne-am apucat de scris și s-a născut Booknation.ro 🙂
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments