Recenzie „Sinuciderea în literatura română interbelică” de Mihalache Gabriela

de | aug. 3, 2018 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA SINUCIDEREA ÎN LITERATURA ROMÂNĂ INTERBELICĂ ARE REDUCERE PE:

Actul suicidal ocupă un rol primordial în literatura română interbelică, iată de ce a devenit subiect al unei lucrări de profil, intitulată sugestiv «Sinuciderea în literatura română interbelică», semnată de către Gabriela Mihalache şi apărută la editura Eikon, în colecţia Universitas.

Lucrarea reprezintă un studiu amplu, monografic care vine să elucideze o temă pe cât de delicată, pe atât de sensibilă. Gabriela Mihalache dă dovadă de o capacitate analitică demnă de invidiat, pornind demersul său ştiinţific de la dimensiunea istorică a subiectului şi până la analiza individuală a celor mai relevante lucrări literare române, semnate de mari autori precum Liviu Rebreanu sau Mircea Eliade.

Deşi s-ar părea că nu este mare lucru de înţeles din discursul analitic legat de sinucidere, mai ales că adeseori acest gest are o natură banală, provocată, aşa cum afirmă unii, de o laşitate crasă, sau de anumite frământări lăuntrice intense, autoarea Gabriela Mihalache găseşte maniera optimă pentru a dezvolta subiectul, traversând cu maximă atenţie subiectele marilor capodopere din perioada de aur a literaturii româneşti.

De sub vizorul atent al autoarei nu scapă nici o dimensiune umană afectată de bacilul sinucigaş, per contrariu aceasta nu se sfieşte să analizeze meticulos fiecare personaj cu porniri autodistructive, începând cu premisele apariţiei gândului de a pune capăt vieţii şi terminând cu decizia fatală.

Dacă îți place recenzia cărții SINUCIDEREA ÎN LITERATURA ROMÂNĂ INTERBELICĂ, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de GABRIELA MIHALACHE

Gabriela Mihalache dă dovadă de atenţie şi îşi clădeşte lucarea pe câţiva piloni: teorii cu privire la apariţia fenomenului de sinucidere în literatură, premise şi cauze, şi nu în ultimul rând înglobarea subiectului în cauză în scrierile româneşti. Încorporarea acestor trei dimensiuni are un rezultat cu totul aparte, făcându-mă pe mine, cititorul de rând, să privesc cu alţi ochi, mult mai atenţi, la maniera în care marii romancieri ai acelor timpuri, au interpus sinuciderea şi nefericirea ca teme globale ale scrierilor lor. În aceeaşi ordine de idei, autoarea nu se sfieşte să abordeze cei mai dificili scriitori, precum Camil Petrescu sau Mircea Eliade, ultimul fiind un titan al literaturii interbelice, dominat de misticism, credinţe şi nefast.

A face un asemenea studiu implică, pe bună dreptate, şi o responsabilitate majoră, datorată prioritar pregătirii profesionale, care la autoarea noastră transcende din fiecare filă. Materialul acumulat, bibliografia la care se face apel şi rigurozitatea criticii pe care o construieşte, fac din volumul «Sinuciderea în literatura română interbelică» un nepreţuit material didactic, pe care l-aş recomanda cu încredere oricărui cititor împătimit şi de ce nu, cadrelor didactice şi elevilor, deoarece lucrarea are toate elementele necesare pentru a deveni un suport de studiu, din care să obţii informaţii pertinente şi veridice.

Nu vă lăsaţi induşi în eroare de titlu sau tema, care cu siguranţă este de nişă, ci lecturaţi cartea în primul rând ca pe un bonus, ca pe o trambulină de pe care să vă relansaţi în recititul marilor clasici ai literaturii române interbelice. Cu certitudine, o să îi revedeţi pe eroii cărţilor într-o cu totul altă lumină, ceea ce reprezintă un plus de vigoare la lectură.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA SINUCIDEREA ÎN LITERATURA ROMÂNĂ INTERBELICĂ CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: SINUCIDEREA ÎN LITERATURA ROMÂNĂ INTERBELICĂ
Autor: GABRIELA MIHALACHE
An apariție : 217
Editura: EIKON
Nr. Pagini: 304
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 784

Alte recenzii de la GABRIELA MIHALACHE:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Ora 25” de Constantin Virgil Gheorgiu

Recenzie “Ora 25” de Constantin Virgil Gheorgiu

Societatea din care faceți parte crede chiar că fiecare om este perfect înlocuibil. O carte premoniție. Cu siguranță Constantin Virgil Gheorgiu a fost un vizionar care a prevăzut că va exista cândva în viitor acest schimb de putere între om și tehnică. Mai întâi...

Recenzie „Anna Hibiscus. Bravo, Anna Hibiscus! (vol I & II)”

Recenzie „Anna Hibiscus. Bravo, Anna Hibiscus! (vol I & II)”

"Anna Hibiscus" și "Bravo, Anna Hibiscus!" sunt două volume de povestiri despre o fetiță care locuiește în Africa ("extraordinara Africă!"), alături de familia ei extinsă (numeroasă!). Bunicii ei sunt tradiționaliști, și încearcă să îi facă pe ceilalți membri ai...

Recenzie ”Trebuie să vorbim despre Kevin” de Lionel Shriver

Recenzie ”Trebuie să vorbim despre Kevin” de Lionel Shriver

               N-a primit degeaba cartea aceasta premiul Orange în 2015. Este atât de bine scrisă, atât de dezinhibată, sinceră și intra atât de adânc în miezul problemei încât a fost o încântare s-o citesc cu toate că tratează un subiect incomod, delicat și...

0 0 votes
Article Rating
Booknation.ro este redactor Booknation.ro de 3085 zile și a scris până acum 595 articole. Se află pe poziția 1 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Booknation.ro aici. Booknation.ro are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Din dragoste pentru cărți, ne-am apucat de scris și s-a născut Booknation.ro 🙂
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments