Recenzie ” În slujba poporului” de Yan Lianke

Titlu: În Slujba Poporului
Autor: Yan Lianke
An apariție : 2010
Editura: Polirom
Nr. Pagini: 228
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 17.04.2016
Nota recenzorului: n/a
Acordă o notă

Anul 1958 ni l-a dăruit, printre mulți alții, pe scriitorul chinez Yan Lianke. Absolvent al Universitații din Henan, în anul 1985, specializându-se în științe politice și pedagogie, Yan Lianke se apucă de scris în anul 1978.

descărcare

Maestru al satirei de mare finețe, scriitorul chinez a ”deranjat” de nenumărate ori ”protipendada roșie” a țării sale, ajungându-se la interzicerea unora dintre romanele sale. Poate că tocmai de aceea, ca un compromis, deși detractorii l-au numit gest de lașitate, a recurs la autocenzură pentru cenzură. Însă, chiar și această încorsetare autoimpusă asupra șuvoiului de gânduri nu a putut împiedica spiritul satiric și tăios al scriitorului. Apelând la anumite analogii, scuturând simbolistica exprimării cu dublu înțeles de pomada redundanței, Yan Lianke știe să strecoare în mințile cititorilor săi cu aceeași debordantă forță creativă.

Romanul În sluba poporului, apărut la Editura Polirom, în anul 2010, este o parodie plină de subtile trimiteri, uneori tăioase, alteori hilare, care lovesc fix în creștetul capului cultul personalitații din societatea chineză.

in-slujba-poporului_1_fullsize

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Yan Lianke.

Povestea de dragoste dintre bucătarul Wu Dawang și Liu Lian, soția comandantului unității militare unde acesta este încartiruit, este pilonul de bază pe care Yan Lianke își țese cu o deosebită măiestrie păienjenișul unei altfel de lumi, cea despre care societatea chineză vorbește încă doar pe la colțuri, întotdeauna în șoaptă. Este o lume a promiscuitații, a dansului erotic între iconoclasm și ideologia comunisto-cazonă, o alunecare prin înălțarea spre nicăieri, dar și o înălțare prin alunecare spre resemnare.

Cartea este o împletitură de zboruri, de subite încercări de evadare de sub omniprezentul bocanc al lui Mao. Cu siguranță că scriitorul chinez s-a priceput de minune să presare în calea gloatei grăunțele care oferă înșelătoarea senzație de îndestulare. Cu alte cuvinte, Yan Lianke a știut să ofere atât cât trebuie. Nimic în plus, nimic în minus.

Îndrăznesc să asemui această carte cu un soi de fulger mult prea grăbit, care luminează nopțile de nesomn ale celor ce încă mai caută cu o febrilă asiduitate răspunsul unor întrebări împovărătoare. Cartea este exact piesa de puzzle pe care doar anumiți maeștri o așează la temelia templului, oferind senzația de purificare prin acceptarea realității imediate.

Lectură plăcută vă doresc!

Aspecte Pozitive:

Curajul travestit în satiră este demn de admirat și de apreciat.

Aspecte Negative:

Poate că, într-un anume fel, îmbinarea dintre erotismul adulterin și citatele din Mao nu este chiar atât de benefică pe cât pare.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Article Tags

POST A COMMENT.