Recenzie ” Sorgul roșu” de Mo Yan

Titlu: Sorgul Roșu
Autor: Mo Yan
An apariție : 2012
Editura: Humanitas fiction
Nr. Pagini: 480
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 22.04.2017
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ” Sorgul roșu” de Mo Yan
Acordă o notă

Mo Yan este un scriitor furtunos, greu de digerat datorită virulenței lingvistice și totuși atât de ”palpabil” și de insinuant prin realismul descriptivist al trecutului istoric.

În romanul ” Sorgul roșu” acțiunea are loc în anii 20 într-o provincie chineză deja cariată de expansionismul nipon. Într-un amestec de istorie și ficțiune, care ridică romanul istoric pe culmi nebănuite, Mo Yan apelează la descrieri scabroase și extrem de amănunțite pentru a descrie cât mai sfâșietor cu putință lupta pentru supraviețuire a poporului chinez în lupta cu imperialismul japonez aflat într-o permanentă cotropire a vecinilor.

Subiectul principal al romanului este ambuscada pregătită de soldații chinezi trupelor asediatoare, povestit oarecum tânguitor, oarecum penetrant de membrii a trei generații ( bunic, tată și fiu).

Mit, povestire sau basm, aventură, psalm sau odă a neuitării, creația lui Mo Yan împletește brutalitatea și poetizarea, animalicul și prozaismul existențial, în spirale ale unor răvășitoare strigăte oclusive înălțate spre nicăieri.

Sânge, moarte, destin sau predestinare, acestea sunt ingredientele coagulate în pântecul unei istorii veșnic însetată de ofrandele mai puțin strălucitoare ale inocenților.

Descriptivismul caustic și înspăimântător de realist transformă ignorata brutalitate a realității într-un mausoleu al neuitării, explozia detaliilor făcând din ”virgulele” unor vieți deja apuse o inevitabilă canonizare.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Mo Yan.

În tot acest vacarm nimeni nu poate fi considerat personaj principal, Mo Yan inoculându-ne în cotloanele simțirii ideea unui altfel de colectivism, între răcnetul durerii și zvâcnetul umerilor mult prea împovărați de nedreptatea unei istorii plină de capricii și mult prea puțină lumină panaceică.

Sorgul reprezintă liantul simbolistic, care leagă raționalul de senzorial, pigmentând șuvoiul plin de tensiune al unor oameni asupriți de continua revărsare a contondentei pălmuiri. Sorgul este asociat, în viziunea lui Mo Yan , cu rezistența și stoicismul poporului chinez.

O carte care te face să reflectezi îndelung la tot ceea ce s-a întâmplat cândva, într-o asimetrică lume în care valorile erau veșnic răsturnate de visele sufletelor otrăvite de setea de absolutism.

Lectură plăcută!

 

Aspecte Pozitive:

Dreptul la neuitare este invocat și provăduit în mod magistral.

Aspecte Negative:

Descriptivismul brutalității, în ciuda realismului de netăgăduit, are totuși câteva derapaje.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

Article Tags

POST A COMMENT.