Recenzie “Spovedania unui preot ateu” de Ion Aion

by | May 15, 2019 | Beletristică, Memorii, Recenzii cărți, Spiritualitate

🔥 CARTEA SPOVEDANIA UNUI PREOT ATEU ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Spovedania unui preot ateu de Ion Aion e o carte subțire, cu idei mari. E o carte curajoasă, provocatoare, scrisă într-un stil contemporan, pe alocuri savuros. O carte care te face să gândești la suferință, la căință, la credință. Iar tocmai credința este pilonul cărții, religiile în sine fiind considerate de autor simple „instrucțiuni de folosire“ ale acestei arme a omului, în frica sa de neant.

Confruntări

Omul și Moartea stau față în față, fiecare cu ritualul său, parcă ar fi un păun și o panteră“ scrie autorul, chiar în motto-ul cărții. E un anunț serios, cum serioasă e și tema care, la drept vorbind, ne frământă pe toți. Registrul se schimbă însă chiar din prima frază a romanului, când autorul precizează abrupt, colocvial, de-a dreptul umoristic: „Babele sunt moartea mea!“.

Iar apoi urmează descrierea unor împărtășanii pe care le face, ca preot de țară, babelor satului. Este o glumeață familiarizare a cititorului cu o lume sordidă și ipocrită. Pe lângă bătrânele lovite de căința de după preacurvie sau de logoreea dinaintea morții, în carte mai defilează groparul bețiv și doctorul cu nebănuite perversiuni sexuale. Mai apar Lacomul și Filozoful, întrupări ale unei lamentabile confruntări între religie și ateism.

Registrul e tragi-comic, atâta vreme cât story-ul se menține într-un cadru realist. El trece însă în absurd, odată cu diagnosticul letal pe care îl primește „părințelul“ de la doctor și exhibițiile pe care le face pentru a-și scuti familia, de a fi martora suferințelor lui, de acum predictibile și fără leac.

Afrontul

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Ion Aion

Cartea este autobiografică, a unui autor preot care a debutat, practic, „spovedindu-se“ lumii. Spovedindu-se în scris, precum au făcut-o atâția alții „live”, în fața lui. Ion Aion este pseudonimul preotului buzoian Ilie Toader, care acum doi ani a publicat cartea și renunțat la misiunea sa, stârnind reacții în mediul bisericesc: de la diplomata luare de poziție a BOR, până la „Sminteala fostului preot buzoian…“, cum a titrat ortodoxinfo.ro.

Dincolo de controversa pe care o stârnește problematica abordată, dincolo de acordul sau dezacordul față de adevărul exprimat tranșant, al lui Aion, cartea e incontestabil valoroasă literar. Epicul e alternat cu meditația filosofică, dialogurile sunt firești și introspecțiile „nebunești“.

Distopia

Finalul creează o distopie a Morții în lumea furnicilor viitorului, lansând, totodată și o provocare directă cititorului: „E momentul unei noi hotărâri“ și „Să începem împreună să mutăm lumea!“, spune Ion Aion  – nume care înseamnă Ion A lu‘ Ion, adică Neica Nimeni, dar și „veșnicie“, la vechii greci.

Limbajul folosit de autor parcurge toate registrele: de la vulgar la poetic și filosofic, ca al unui scriitor versat și matur. Pe undeva, nu e de mirare, deoarece debutantul în literatură este „absolvent de teologie și de limbi clasice, profesor de greacă veche cu performanțe didactice de excepție, doctorand în studii literare și culturale“, după cum îl prezintă Radio România Cultural.

Dani Rockhoff

🔥 CARTEA SPOVEDANIA UNUI PREOT ATEU ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Spovedania Unui Preot Ateu
Autor: Ion Aion
An apariție : 2017
Editura: CURTEA VECHE
Nr. Pagini: 176
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Publicată la 15.05.2019
Nota recenzorului: 8/10

Aspecte Pozitive:

E o carte curajoasă, provocatoare, scrisă într-un stil contemporan.

Aspecte Negative:

Partea de distopie e oarecum artificial introdusă în text.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Recenzie ”Copilărie fermecată” de Ioana Trif

Cine nu are bătrân să își cumpere, spune un vechi proverb. Sau cine nu are bunici, poate savura atmosfera blândă și plină de căldură din preajma lor citind cartea Copilărie fermecată de Ioana Trif. Pe tot parcursul lecturării predomină o stare de liniște sufletească,...

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

Recenzie ”Vacanță la Kyoto” de BARAZSULY ETA

În ultimele zile cerul a avut o seninătate în albastrul lui care mă îndemna la visare. Nu știu dacă ați reușit și voi să îl observați, dar pe mine m-a cucerit întru totul. Mi-am luat cartea pe care mi-am programat să o citesc săptămâna aceasta, un scaun confortabil pe...

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

M-am obișnuit atunci când citesc să îmi iau ceva bun lângă mine. Fie îmi fac prăjituri cu diferite arome, fie îmi iau câteva semințe gustoase pe care le asezonez mereu cu un ceai, cafea sau ciocolată caldă. În ultima vreme, am început să citesc tot mai mult și mi-am...

Dani Rockhoff este redactor Booknation.ro de 441 zile și a scris până acum 20 articole. Se află pe poziția 40 din 142 de redatori, fiind astfel un redactor în creștere. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Dani Rockhoff aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments