Recenzie ”Spovedanie” de Lev Tolstoi

de | ian. 15, 2018 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA SPOVEDANIE ARE REDUCERE PE:

Pentru adevărații iubitori de literatură sunt absolut sigur că incisivul conflict dinte Lev Tolstoi și instituția Bisericii este binecunoscut, această temă impregnând paginile multor eseuri și romane ale inegalabilului scriitor rus.

”Spovedanie” este o creație testimoniară care, departe de a fi diaristică, reușește să redea punctul de vedere al unui om cu un puternic caracter care a ajuns la un moment dat la faza renunțării la religie, nu neapărat din pricina ateismului sau a descoperirii vreunei noi religii izbăvitoare, ci din pricina acutei lipse a unui sens concret, datorat, în mare măsură, îndepărtării societății de adevărata doctrină a ortodoxismului, înșiruie trăirile situate între sacrul ți profanul nenumăratelor întunecări și iluminări spirituale.

Frustranta oscilație a cutumelor ortodoxismului pravoslavonic, care stafidește anumite înrădăcinate consuetudini, îi dăruie scriitorului rus o confuză maturizare în care extrovertirea și introvertirea chinuitoarelor întrebări ale existențialismului naște electrocutanta tensiune a imprecațiilor lăuntrice, dar și conștientizarea drumului care trebuie parcurs. O încercare de iluminare lăuntrică care dorește să resusciteze conștientizarea sinelui prin intermediul unei filosofii a simplității ascunse în spatele împopoțonărilor inutile, iar singura opțiune este, în opinia lui Lev Tolstoi, simplitatea credinței omului simplu.

Aparenta răspopire a sufletului prin intermediul timpuriei răzvrătirii nu are la bază spaima lăuntrică de necunoscut, ci lipsa unui sens care să justifice legitimitatea deselor treceri de la cutumele religioase la ipocrizia societății, tur și retur.

astfel, există la Lev Tolstoi acel amestec de regret și revizuire, de filosofism și luptă continuă cu ceilalți, dar mai ales cu propriul eu, care, ceva mai târziu, va duce la acceptarea religiei simple și încă neinstituționalizată.

Lectură plăcută!

Ți-a plăcut recenzia cărții SPOVEDANIE?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Lev Tolstoi

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA SPOVEDANIE CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Spovedanie
Autor: Lev Tolstoi
An apariție : 2016
Editura: HERALD
Nr. Pagini: 160
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 15.01.2018
Nota recenzorului: n/a
Vizualizari recenzie: 1122

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Har și Destin” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie „Har și Destin” de Jennifer L. Armentrout

-S-a sacrificat pe sine, venindu-ți în ajutor. A făcut-o din cea mai pură iubire. Și-a recăpătat Gloria Apusă. Dar el te-a ales pe tine. A ales să cadă. Jennifer L. Armentrout ar putea să scrie orice și aș iubi fiecare carte în parte. Scriitoare hibrid, Armentrout are...

Recenzie „Doamna England” de Stacey Halls

Recenzie „Doamna England” de Stacey Halls

Doamna England mi-a făcut cu ochiul de când am văzut-o la precomandă pe site-ul Nemira. Am pândit-o, am ocolit-o, am pus-o în coș, am dat-o jos, am pus-o iar...știți circuitul, nu trebuie să vi-l povestesc eu. Cert e că finalul a fost unul fericit și a ajuns la mine...

Recenzie „Doamna Harris cucerește Parisul” de Paul Gallico

Recenzie „Doamna Harris cucerește Parisul” de Paul Gallico

În viață n-ar trebui să colecționăm mașini de lux sau bijuterii de firmă, ci momente de bunătate și amintiri cu oamenii ce ne-au atins sufletul. Doamna Harris este văduvă de douăzeci de ani, fără urmași; a avut o căsnicie trainică și liniștită, și-a iubit și respectat...

0 0 votes
Article Rating
Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 2594 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 1 din 51 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments