Recenzie „Anna Karenina” de Lev Tolstoi

de | ian. 14, 2022 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ANNA KARENINA ARE REDUCERE PE:

copertă anna karenina de lev tolstoi„Anna Karenina” de Lev Tolstoi este unul dintre puținele romane clasice rusești care chiar mi-a plăcut și pe care am reușit să îl citesc fără să trag prea tare de mine și fără să mă chinui. Nu mă așteptam deloc să îmi placă atât de mult. Dar uite că m-a impresionat.

Povestea e lineară. Se urmărește ușor firul narațiunii

Personajele sunt caracterizate la început când ne sunt prezentate iar numele lor nu este greu de reținut. Acțiunea are loc în Moscova și Petersburg.

Un lucru la care nu mă așteptam de la mine legat de sentimentele față de romanul „Anna Karenina” de Lev Tolstoi. Deși este personaj principal și eponim, Anna Karenina îmi displace. Mai ales în ceea ce privește comportamentul, gândirea și acțiunile sale din cel de-al doilea volum al romanului. În schimb, personajul meu preferat a ajuns să fie Levin care deși își pune la îndoiala rolul în lume, importanța și credința, este cel mai sincer și cel mai de apreciat caracter al acestei tragedii, dacă îi pot spune așa.

Cumva, din ce am intuit eu(dar poate e doar punctul meu de vedere) Levin și Anna Karenina se aseamănă prin gândire, cel puțin într-un anumit punct al poveștii

Nu degeaba cele două personaje cu reflecțiile și trăirile lor sunt cel mai adesea întâlnite în carte. Deși la personajul Anna Karenina te-ai aștepta deoarece dă numele romanului printre altele, personajul Levin m-a surprins prin faptul că ocupă atât de mult spațiu în paginile acestei lecturi.

Fiecare dintre cei doi se gândește la sinucidere la un moment dat. Dar unul ajunge să o comită iar celălalt doar o ia în calcul și se teme ca ar putea-o înfăptui. Unul vrea sa impresioneze prin moartea sa tragică, dramatică, dorind să epateze și să șocheze chiar și prin actul final al vieții. Celălalt, nu știe cât e de fericit și de implinit. Își pune mereu la îndoiala existenta și rostul și se gândește frecvent la moarte și la faptul că unul ca el în plus sau în minus e totuna.

Nu judec pe Anna Karenina că vrea sa fie fericită, iubită cu adevărat și iubitoare cu cineva de care chiar e atrasă

Chiar dacă asta înseamnă să își însele soțul și sa își părăsească familia și chiar copilul. O judec pentru orbirea și gelozia ei, pentru că ține cu dinții să ruineze pe toată lumea in jur dacă și ea e nefericită.

Pentru că am văzut filmul(cel din 2012) înainte să citesc cartea, am avut pe tot parcursul lecturii imaginea actriței drept Anna din carte și mi-a fost greu să o asociez cu faptele josnice pe care le comite spre final. Asta pentru că nu m-aș fi gândit la ea ca la o Anna Karenina cu un sfârșit tragic, deși frumoasă și râvnită, inteligentă și sclipitoare.

Și dacă tot am adus vorba de film, desigur că mi-a plăcut mai mult cartea și consider că nici un film (cel puțin nu varianta recent ecranizată) nu poate egala măreția și complexitatea romanului de peste 1000 de pagini. Aici nu ne este prezentată doar o poveste de dragoste tragică, ci și o analiză, o monografie a diverselor teme sociale și politice, unele dintre ele de altfel foarte captivante și moderne.

Ți-a plăcut recenzia cărții ANNA KARENINA?

👉 Vezi toată lista de cărți scrise de Lev Tolstoi

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ANNA KARENINA CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: Anna Karenina
Autor: Lev Tolstoi
An apariție : 1961
Editura: EDITURA PENTRU LITERATURă
Nr. Pagini: 1028
Limba: Română
Gen Literar: Clasici
Publicată la 14.01.2022
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 20

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Har și Destin” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie „Har și Destin” de Jennifer L. Armentrout

-S-a sacrificat pe sine, venindu-ți în ajutor. A făcut-o din cea mai pură iubire. Și-a recăpătat Gloria Apusă. Dar el te-a ales pe tine. A ales să cadă. Jennifer L. Armentrout ar putea să scrie orice și aș iubi fiecare carte în parte. Scriitoare hibrid, Armentrout are...

Recenzie „Doamna England” de Stacey Halls

Recenzie „Doamna England” de Stacey Halls

Doamna England mi-a făcut cu ochiul de când am văzut-o la precomandă pe site-ul Nemira. Am pândit-o, am ocolit-o, am pus-o în coș, am dat-o jos, am pus-o iar...știți circuitul, nu trebuie să vi-l povestesc eu. Cert e că finalul a fost unul fericit și a ajuns la mine...

Recenzie „Doamna Harris cucerește Parisul” de Paul Gallico

Recenzie „Doamna Harris cucerește Parisul” de Paul Gallico

În viață n-ar trebui să colecționăm mașini de lux sau bijuterii de firmă, ci momente de bunătate și amintiri cu oamenii ce ne-au atins sufletul. Doamna Harris este văduvă de douăzeci de ani, fără urmași; a avut o căsnicie trainică și liniștită, și-a iubit și respectat...

5 1 vote
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 1324 zile și a scris până acum 334 articole. Se află pe poziția 4 din 51 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments