Recenzie „Anna Karenina” de Lev Tolstoi

de | ian. 14, 2022 | Beletristică, Literatura Universală, Recenzii cărți

🔥 CARTEA ANNA KARENINA ARE REDUCERE PE:

copertă anna karenina de lev tolstoi„Anna Karenina” de Lev Tolstoi este unul dintre puținele romane clasice rusești care chiar mi-a plăcut și pe care am reușit să îl citesc fără să trag prea tare de mine și fără să mă chinui. Nu mă așteptam deloc să îmi placă atât de mult. Dar uite că m-a impresionat.

Povestea e lineară. Se urmărește ușor firul narațiunii

Personajele sunt caracterizate la început când ne sunt prezentate iar numele lor nu este greu de reținut. Acțiunea are loc în Moscova și Petersburg.

Un lucru la care nu mă așteptam de la mine legat de sentimentele față de romanul „Anna Karenina” de Lev Tolstoi. Deși este personaj principal și eponim, Anna Karenina îmi displace. Mai ales în ceea ce privește comportamentul, gândirea și acțiunile sale din cel de-al doilea volum al romanului. În schimb, personajul meu preferat a ajuns să fie Levin care deși își pune la îndoiala rolul în lume, importanța și credința, este cel mai sincer și cel mai de apreciat caracter al acestei tragedii, dacă îi pot spune așa.

Dacă îți place recenzia cărții ANNA KARENINA, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Lev Tolstoi

Cumva, din ce am intuit eu(dar poate e doar punctul meu de vedere) Levin și Anna Karenina se aseamănă prin gândire, cel puțin într-un anumit punct al poveștii

Nu degeaba cele două personaje cu reflecțiile și trăirile lor sunt cel mai adesea întâlnite în carte. Deși la personajul Anna Karenina te-ai aștepta deoarece dă numele romanului printre altele, personajul Levin m-a surprins prin faptul că ocupă atât de mult spațiu în paginile acestei lecturi.

Fiecare dintre cei doi se gândește la sinucidere la un moment dat. Dar unul ajunge să o comită iar celălalt doar o ia în calcul și se teme ca ar putea-o înfăptui. Unul vrea sa impresioneze prin moartea sa tragică, dramatică, dorind să epateze și să șocheze chiar și prin actul final al vieții. Celălalt, nu știe cât e de fericit și de implinit. Își pune mereu la îndoiala existenta și rostul și se gândește frecvent la moarte și la faptul că unul ca el în plus sau în minus e totuna.

Nu judec pe Anna Karenina că vrea sa fie fericită, iubită cu adevărat și iubitoare cu cineva de care chiar e atrasă

Chiar dacă asta înseamnă să își însele soțul și sa își părăsească familia și chiar copilul. O judec pentru orbirea și gelozia ei, pentru că ține cu dinții să ruineze pe toată lumea in jur dacă și ea e nefericită.

Pentru că am văzut filmul(cel din 2012) înainte să citesc cartea, am avut pe tot parcursul lecturii imaginea actriței drept Anna din carte și mi-a fost greu să o asociez cu faptele josnice pe care le comite spre final. Asta pentru că nu m-aș fi gândit la ea ca la o Anna Karenina cu un sfârșit tragic, deși frumoasă și râvnită, inteligentă și sclipitoare.

Și dacă tot am adus vorba de film, desigur că mi-a plăcut mai mult cartea și consider că nici un film (cel puțin nu varianta recent ecranizată) nu poate egala măreția și complexitatea romanului de peste 1000 de pagini. Aici nu ne este prezentată doar o poveste de dragoste tragică, ci și o analiză, o monografie a diverselor teme sociale și politice, unele dintre ele de altfel foarte captivante și moderne.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA ANNA KARENINA CU REDUCERE DE PE:

Titlu: ANNA KARENINA
Autor: Lev Tolstoi
An apariție : 1961
Editura: EDITURA PENTRU LITERATURĂ
Nr. Pagini: 1028
Limba: Română
Gen Literar: Clasici
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 762

Alte recenzii de la Lev Tolstoi:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Opera principală a lui Harriet Beecher Stowe „Coliba unchiului Tom” are o moștenire incredibilă. Concentrându-se pe situația sclavilor afro-americani din SUA înainte de război, a fost acuzat de Abraham Lincoln de izbucnirea Războiului Civil American și este ușor,...

5 1 vote
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 1 lună, 25 zile și a scris până acum 418 articole. Se află pe poziția 5 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments