Recenzie ”Sticletele” de Donna Tartt

by | Aug 9, 2017 | Recenzii cărți

🔥 CARTEA STICLETELE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

Pentru cei care iubesc cu adevărat literatura pasională de mare angajament și extrem de bine documentată la marea majoritate a palierelor, le recomand cu mare drag romanul ” Sticletele” al laureatei din anul 2014 cu prestigiosul Premiu Pulitzer, Donna Tartt.

Cu un îmbietor simț al detaliului xilogravat cu abilitate în sufletele cititorilor, dar mai ales cu un fin simț al acusticii simțirii revărsate în plauzibila descriptivitate a tipologiilor umane, Donna Tartt dăruie lumii literare o veritabilă capodoperă, un inestimabil giuvaer care strălucește datorită, în primul rând, stilului antrenant, lipsit de poticneli, verbiaj sau redundanță, autoarea posedând un simț al proporției demn de invidiat.

Cele 1112 pagini ale cărții nu trebuie să vă descurajeze în vreun fel, pentru că, încă de la prima pagină, o să vă treziți prinși în mătăsosul hățiș al unui veritabil trăirism care nu face niciun rabat de la curajoasa abordare a vieții cu întregul său apanaj de împliniri și neîmpliniri.

Laitmotivul acestei capodopere îl găsim încă de la primele pagini când Theodor Decker, personajul principal al romanului, merge la muzeu împreună cu mama sa pentru a admira tabloul ”Sticletele” al pictorului olandez Fabritius. În urma unei explozii petrecute în incinta muzeului mama junelui Theo, pe atunci doar un copil de 13 ani, moare.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Donna Tartt

Totul se contorsionează mai apoi pe întregul parcurs al existenței lui Theodor Decker, într-o halucinantă oscilație între dilatarea și contractarea simțurilor, între culpabilizare și vuietul ducerii-n neștire, purtând mereu în suflet imaginea unei mame care, pentru el, reprezintă netegăduita perfecțiune.

Scris la persoana I romanul mustește de viață, cu întregul chenar al laturilor șlefuite dar și noduroase, cu vivacitatea și totala implicare a scriitoarei într-o pasiune care îi însuflețește condeiul de la primul până la ultimul rând, impregnând ospitalitatea colilor cu o viziune literară plină de virilitate.

Lectură plăcută!

🔥 CARTEA STICLETELE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: Sticletele
Autor: Donna Tartt
An apariție : 2015
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 1112
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 9.08.2017
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

Curajoasa abordare a tipologiei umane este halucinantă.

Aspecte Negative:

Unele pasaje sunt extrem de lungi, aparent deșirate.

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „O iubeam” de Anna Gavalda

Recenzie „O iubeam” de Anna Gavalda

Nu sunt mulți autori francezi pe care i-am îndrăgit. Nici cărțile care conțin doar dialog, fără altă narațiune sau descriere, nu sunt preferatele mele. Însă O iubeam de Anna Gavalda este o carte bună și relaxantă pe care o poți citi în maxim trei ore. Are aproape 180...

Recenzie „Cineva ca tine” de Cathy Kelly

Recenzie „Cineva ca tine” de Cathy Kelly

A fost nevoie să citesc câteva cărți din colecția Chic ca să-mi dau seama că nu toate sunt simple ChickLit-uri. Pe unele le-am adorat, iar altele nu mi-au plăcut atât de mult. Evident, nu le putem încadra la capodoperele lumii. Însă nici nu le putem ignora. Cineva ca...

Recenzie ”20” de Claudiu Dumitrache

Recenzie ”20” de Claudiu Dumitrache

Un proverb mai vechi povățuiește “Spune-mi cu cine te aduni ca să-ţi spun cine eşti.” Cartea lui Claudiu Dumitrache este ca un Yin & Yang frumos împletit, format din talentul său artistic și întrepătruns cu frumusețea exterioară exprimată prin oamenii...

Cristian Cărpenaru este redactor Booknation.ro de 1908 zile și a scris până acum 490 articole. Se află pe poziția 2 din 142 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Cristian Cărpenaru aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments