Recenzie ”Suferințele tânărului Werther” de Johann Wolfgang von Goethe

by | Mar 25, 2021 | Beletristică, Dragoste, Ficțiune, Literatura Universală, Recenzii cărți, Romantism

🔥 CARTEA SUFERINȚELE TÂNĂRULUI WERTHER ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Suferințele tânărului Werther este o autobiografie ficționalizată a lui Goethe. Este o poveste de dragoste neîmpărtășită, pe care protagonistul o povestește prietenului său, Wilhelm, prin intermediul scrisorilor. Mutat într-un ținut rural după o discuție despre o moștenire iscată în cadrul familiei, cu un psihic destul de sensibil, înclinat către meditație și contemplație, tânărul Werther se îndrăgostește de o tânără care, din păcate, este logodită și pe punctul de a se căsători cu altcineva. Ați crede că acest lucru, ca și hotărârea fetei de a merge mai departe cu această logodna, va frânge entuziasmul tânărului. Din păcate, nu. Această dragoste imposibilă se transformă în timp într-o adevărată obsesie. Mi-a dat senzația la un moment dat, ca tânărul suprapunea idealul lui feminism peste persoana Charlottei. Era mai îndrăgostit de ideea de a iubi decât de persoana fizică. Probabil unii vor considera ideea cărții romantică, eu, ca femeie cu picioarele bine înfipte în standardele și concepțiile moderne, am asociat-o mai repede unei boli psihice a personajului care se transformă într-un maniac și un hărțuitor. Cu cât este mai respins, cu cât relația dintre Charlotte și proaspătul ei soț devine mai trainică, cu atât crește pasiunea lui Werther și acțiunile lui patologice. De la vizite prelungite și lipsite de delicatețe, la rugăminți, jelanii, sărutări forțate, până la fantezii erotice, tânărul nostru trece prin toată gama unui delir pasional. Insistă în scrisorile sale pe zbuciumul său interior, pe agonia de a nu putea avea ceea ce își dorește, pe depresia ce se adâncește, fiind totodată convins că fata îl iubește, dar decența și educația nu-i permit să-și recunoască adevăratele sentimente din cauza statutului social de femeie căsătorită.

N-am putut empatiza cu personajul principal, cum de altfel n-am putut empatiza nici cu personajul feminin. Singurul personaj care mi s-a părut cerebral și de admirat a fost soțul tinerei, Albert, a cărui atitudine a demonstrat că, în ciuda situației indecente la care este supus, nu-și pierde umanitatea, nici bunul-simț.

E o cărticică de câteva zeci de pagini, un monstru sacru al literaturii clasice universale care pe mine personal, pe alocuri, m-a amuzat datorită naivității sau m-a exasperat datorită egoismului și comportamentului maniacal al personajului. Nu este genul meu de lectură deoarece toleranța mea față de romantism tinde spre zero și am citit-o fără așteptări și doar din curiozitate. Sfârșitul nu m-a surprins deloc. Era evident că direcția aleasă de protagonist nu era una care să-i asigure echilibru și siguranță.

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții SUFERINȚELE TÂNĂRULUI WERTHER?

Vezi toată lista de cărți scrise de Johann Wolfgang von Goethe sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA SUFERINȚELE TÂNĂRULUI WERTHER CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Suferințele Tânărului Werther
Autor: Johann Wolfgang von Goethe
An apariție : 2015
Editura: POLIROM
Nr. Pagini: 200
Limba: Română
Gen Literar: Romance
Publicată la 25.03.2021
Nota recenzorului: 7

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Central Park” de Guillaume Musso

Recenzie ”Central Park” de Guillaume Musso

Există momente în viață cand o ușă se deschide si ești inundat de lumină. Clipe rare când ceva se descătușează în tine. Plutești în imponderabilitate, gonești pe o autostradă fără radar. Alegerile devin limpezi, răspunsurile inlocuiesc întrebările, frica cedează locul...

Recenzie ”Hud Ranat” de Cecilia

Recenzie ”Hud Ranat” de Cecilia

Cum sunteți dragii mei? Acceptați invitația de a porni într-o călătorie inedită în următoarele minute? Cartea Hud Ranat scrisă de Cecilia cuprinde cadrul, personajele și situațiile perfecte pentru a evada memorabil pe o altă planetă din univers. Călătorim în acest...

5 1 vote
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 821 zile și a scris până acum 177 articole. Se află pe poziția 4 din 36 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments