Recenzie “Testamente” de Margaret Atwood

by | Jun 30, 2020 | Beletristică, Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA TESTAMENTE CU REDUCERE PE Cartepedia

M-am despărțit cu greu de “Povestea Slujitoarei” pentru că am reușit să înțeleg personajele și să rezonez foarte bine cu ele. M-au încercat multe trăiri și sentimente, însă furia a fost predominantă. Aceasta nu a fost o lectură recentă, știam de carte de mult timp și m-am asigurat că bifez repede de pe lista un clasic. Atunci când am auzit că Margaret Atwood dorește să ne încânte cu o continuare, sufletul mi-a stat. În mare parte eram gata pentru o nouă aventură, însă aveam așteptările atât de sus încât îmi era frică de eșec. În plus, îmi era tare teamă că scenariul meu nu o să coincidă cu cele relatate în carte.

Margaret Atwood este destul de atipică pentru gusturile mele și din ce observ, nu îi plac lucrurile dulci, cu un iz de realitate distorsionată. Este destul de dură în amănunte și în relatări, lucru pe care ni l-a arătat în “Testamente“, o carte ce continuă notă tristă a primei cărți. V-am zis, m-am aruncat în scenarii optimiste. Eram gata să fac pariu pe orice că vom observa o îmbunătățire, o schimbare în mentalitate, însă nu a fost așa. Nu mi-a luat mult timp până să îmi dau seama și mi-a părut foarte rău, aproape că mi-a tăiat tot elanul lecturii. Au trecut 15 ani și Galaad a rămas aproape la fel. Femeile sunt în continuare persecutate, trăiesc în drame și spaimă și societatea este la fel de divizată, cu rolurile clar atribuite.

Acțiunea este relatată din perspectiva a 3 personaje: Mătușa Lydia – pe care o știți deja-, Agnes și Daisy. Pe cele două din urmă nu le știți, însă aveți ocazia în această narațiune să le cunoașteți și să vedeți de ce Margaret Atwood le-a ales. Cea care m-a intrigat cel mai mult a fost Lydia, pentru că o știam deja și aveam părerea formată. Ce m-a destabilizat putin a fost faptul că pornisem cu o idee despre personaj, însă mi-am dat seama pe parcursul cărții că lucrurile nu stau chiar așa cum mi le-am imaginat. Am început să caut scuze și un context pentru faptele din trecut și acest lucru m-a bulversat puțin. Povestea ei este pur și simplu povestea unei femei care a trecut prin lucruri extrem de dure și greu de imaginat, care i-au clădit viitorul în modul în care l-am văzut în “Povestea Slujitoarei”. Am intrat în poveste cu intenția de a nu empatiza, dar nu am reușit. Oricum, un personaj foarte bine clădit, pe momente ce alternează între bine și rău, menite special să te inducă în eroare și să te șocheze la final.

Avea rost acest roman? O întrebare foarte ciudată și din păcate, nu am încă răspuns. M-am bucurat de revederea personajelor și re-familiarizarea cu universul pe care l-am îndrăgit, însă poate Atwood trebuie să mai cântărească puțin decizia publicării. Din punctul meu de vedere, această decizie a avut și o fărâmă de marketing, deoarece ecranizarea primei cărți este super în vogă și trebuia să iasă cu un produs derivat bun, cu un success asemănător. Rămâne să îmi spuneți voi dacă v-a plăcut și dacă îi vedeți rostul ca pe o continuare. Enjoy!

,

ACUM GĂSEȘTI CARTEA TESTAMENTE CU REDUCERE PE Cartepedia

Titlu: Testamente
Autor: Margaret Atwood
An apariție : 2020
Editura: ART
Nr. Pagini: 648
Limba: Română
Gen Literar: Clasici
Publicată la 30.06.2020
Nota recenzorului: 7/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

Recenzie ”Patimi înălțătoare” de Rafaela Melinte

M-am obișnuit atunci când citesc să îmi iau ceva bun lângă mine. Fie îmi fac prăjituri cu diferite arome, fie îmi iau câteva semințe gustoase pe care le asezonez mereu cu un ceai, cafea sau ciocolată caldă. În ultima vreme, am început să citesc tot mai mult și mi-am...

Recenzie „Unde ai dispărut, Bernadette?” de Maria Semple

Recenzie „Unde ai dispărut, Bernadette?” de Maria Semple

De mult timp nu am citit un roman atât de ingenios și de ciudat, în același timp. Unde ai dispărut, Bernadette? este un roman al cărui nume te poate induce în eroare. Poate trimite la multe genuri literare, cum ar fi dragoste, dramă sau roman polițist. În ceea ce mă...

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Recenzie ”În armonie cu natura” de Andreea Ilie

Despre autor: Andreea Ilie este o adolescentă de doar 15 ani, care a debutat anul acesta, în plină pandemie, cu romanul pentru copii ”În armonie cu natura”. Ea a fost dintotdeauna fascinată de magia și farmecul pădurii  care au inspirat-o să scrie această carte...

Ramona Alexandra Popa este redactor Booknation.ro de 1256 zile și a scris până acum 342 articole. Se află pe poziția 4 din 142 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ramona Alexandra Popa aici. Ramona Alexandra Popa are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Iubesc cititul, recenziile, meciurile de snooker si de tenis si serialul Supernatural. Ador cartile cu happy end, eroinele indrazneste si eroii misteriosi. Povestile de dragoste sunt specialitatea mea dar imi plac si cele politiste sau de suspans.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments