Această carte marca Anatole France tratează legenda controversatei Sfinte Thais din Egipt.

Totul începe când Pafnutie, un călugăr sihastru care trăiește într-o armonie deplină cu Dumnezeu, astfel încât șacalii și alte creaturi ale diavolului se temeau să treacă pragul casei sale, o visează pe curtezana Thais.

Convins că aceasta este voința Domnului, decide să pornească în calea ei spre a o aduce pe drumul cel bun, trăind după legile lui Dumnezeu. Pafnutie o cunoscuse pe Thais și faima care o înconjura, în tinerețe și rămăsese marcat de frumusețea fără de seamăn a acesteia. Ajuns în Alexandria- orașul în care trăia Thais- îi cere bunului său prieten Nicias bani și haine scumpe pentru a putea intra în casa Thaisei. Cu toate că Nicias îl ajută, Pafnutie îl disprețuiește când află că și el avusese legături romantice cu vestita curtezană.

Capitolul intitulat Papirus oferă o perspectivă înduioșătoare asupra vieții Thaisei. Respinsă de un tată indiferent și maltratată de mama avară, aceasta găsește refugiul în sufletul blând și protector al unui  sclav creștin care, considerând-o fiica lui de suflet, îi vorbește despre Dumnezeu și o botează pe mica Thais. Ahmes moare curând asemeni unui martir, acesta fiind un creștin devotat care suportă asupririle conducerii romane ale vremii.

Thais rămâne singură iar o bătrână profită de tristețea și rătăcirea ei pentru a o învăța arta dansului, astfel încât aceasta ajunge să facă averi considerabile pe urma frumuseții fetei. Curtezana își întâlnește și prima iubire adevărată care îi lasă totuși, un gol în suflet. Pierzându- și speranța de a găsi iubirea, aceasta participă la spectacole de teatru unde impresionează prin talentul ei, dobândind imense averi și faimă.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Anatole France

Pafnutie o convinge în scurt timp pe curtezană să își ardă bogățiile pământești și să aleagă modestia, blândețea. Cei doi pornesc spre o mănăstire pentru fete unde Thais este primită cu căldură de celelalte surori ale sale.

Convins că și-a îndeplinit misiunea, Pafnutie se întoarce în satul său pentru a- și găsi casa inundată de spirite rele, diavolești. O visează pe Thais și îi contemplă în vise frumusețea. Pentru a redobândi puritatea și credința de odinioară, răspunde unui alt vis. Târziu află că acesta aparținea forțelor malefice și confuzul Pafnutie își pierde încetul cu încetul speranța în El. În această vreme, curtezana plătește pentru păcătele ei și urmează fericită calea pe care Pafnutie i-a arătat-o.

Călugărul află într-un târziu că Thais este pe moarte iar atunci… înnebunește. Realizează că Dumnezeul și credința îmbrățișate de el i-au închis calea spre fericirea adevărată, fericire existentă numai în brațele Thaisei.

Titlu: Thais
Autor: Anatole France
An apariție : 1991
Editura: SIGNAIA
Nr. Pagini: 222
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Publicată la 10.02.2015
Nota recenzorului: n/a

Aspecte Pozitive:

Este o poveste destul de interesantă, tragică.

Aspecte Negative:

Sfârșitul lasă loc de interpretări.

Avatar
Autor: Denisa Mona
Redactor de 2088 zile pe Booknation.ro
toate articolele scrise de Denisa Mona