Recenzie „Cele șapte neveste ale lui Barbă Albastră” de Anatole France

de | ian. 28, 2023 | Beletristică, Fantezie, Literatura Universală, Recenzii cărți

„Cele șapte neveste ale lui Barbă Albastră” de Anatole France este o variantă reinterpretată a poveștii populare cu Barbă Albastră, ucigașul de soții și a lui cămăruță însângerată.

Știam legenda lui Barbă Albastră și a nevestelor lui, dar aceasta de acum este o altă versiune a poveștii clasice

În varianta gândită de Anatole France, nobilul Barbă Albastră are noroc de bani, dar nu are noroc în iubire. Schimbă șapte soții ca pe șosete în relativ scurt timp, dar nu prea are parte de nici una, din păcate pentru el. Ba îi mor, ba fug de acasă, ba sunt nefericite. Însă toate au un numitor comun, o încăpere secretă din marele conac al nobilului. Această cameră are un impact atât de macabru asupra nevestelor, încât Barbă Albastră va ajunge să le interzică următoarelor să mai intre acolo de frică că le va pierde și pe ele.

Ultima soție însă, mai rea și mai vicleană decât toate la un loc, având în spate o familie la fel de perversă, reușește să îi pună capac.

Cartea „Cele șapte neveste ale lui Barbă Albastră” pe care am citit-o eu am găsit-o mai mult decât diferită de legenda pe care o cunoaște toată lumea și pe care o aflăm mai mult sau mai puțin în copilărie. Varianta de față este mai blândă și mai părtinitoare cu nobilul de Montragoux și mai dură cu soțiile sale, care nu sunt doar niște victime ale firii ciudate a bărbatului.

Mi-a plăcut foarte mult să descopăr această povestire inspirată se pare după fapte reale și nobili ce au trăit cu adevărat acum foarte mult timp

În timp ce în povestea din folclor scrisă pentru prima dată de Charles Perrault aflăm despre un bărbat foarte bogat, cu o moșie la țară, ce obișnuiește să-și ucidă soțiile, de data asta aflăm mai mult povestea din prisma lui. Nobilul de Montragoux nu este un bărbat rău și urât, dar este destul de plictisitor și simplu și nu poate pur și simplu să le facă fericite pentru prea mult timp pe nevestele lui. De aceea, rând pe rând, femeile decid să fugă de acasă, să-și găsească amanți sau să se sinucidă parcă lipsindu-le mereu ceva esențial.

În varianta originală a poveștii „Cele șapte neveste ale lui Barbă Albastră” cea de-a șaptea soție se hotărăște să se mărite cu el doar pentru a proteja pe cele ce ar putea urma, plănuind să-l ucidă. În această versiune însă, ultima sa soție este cea mai rea și infidelă ființă de pe lume. Ea acceptă să se mărite doar pentru a scăpa mai apoi de Barbă Albastră, pentru a se căpătui ea și familia ei și pentru a se mărita mai apoi cu amantul ei pe care îl iubește cu adevărat.

Așadar, după cum vedeți, și probabil e surprinzător, îl avem pe nobilul cu barba albastră în ipostaza de încornorat și pe deasupra de victimă a împrejurărilor. De data asta nu mârșăviile sale îl vor duce spre tăiere, ci scopurile viclene ale unei femei mult mai versate și ticăloase.

Și acum, chiar dacă v-am cam zis în ce constă povestea în versiunea lui Anatole France, tot vă invit să găsiți cartea și să vă delectați chiar voi cu toate detaliile, făcând mai apoi comparații cu versiunea oficială a povestirii, pe care o știm cam toți.

Titlu: CELE ȘAPTE NEVESTE ALE LUI BARBĂ ALBASTRĂ
Autor: Anatole France
An apariție : 1992
Editura: VREMEA
Nr. Pagini: 142
Limba: Română
Gen Literar: Clasici
Nota recenzorului: 10 / 10
Vizualizari recenzie: 2659

Alte recenzii de la Anatole France:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave
Recenzie “Femei pe rug” de Kiran Millwood Hargrave

Pe insula din nord-estul Norvegiei vine o furtună puternică și tot mersul firesc al lucrurilor se prăbușește. După ce patruzeci de bărbați dispar pentru totdeauna în apele nemiloase ale mării, Vardø devine o așezare a “amazoanelor”. Abia când se strâng toate în...

Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy
Recenzie ”Pasagerul” de Cormac McCarthy

Cu toată bravada mea și cu toate că mă bat cu pumnul în piept că nu mă las influențată, n-am avut încotro și m-am aliniat și eu printre entuziaștii cititori ai lui McCarthy, stârnită de isteria din online la apariția pe piața românească a dipticului romanesc Pasagerul...

Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani
Recenzie ”Grădinile Finzi-Contini” de Giorgio Bassani

Grădinile Finzi-Contini este considerat deja un clasic al literaturii italiene, o poveste de dragoste (o dragoste adolescentină, cu fluturi în stomac, cu treceri repetitive de la clipe abisale pline de lacrimi amare la clipe de extaz absolut udate cu stropi de...

0 0 votes
Article Rating
Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 5 ani, 6 luni, 15 zile și a scris până acum 434 articole. Se află pe poziția 4 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici. Oana Maria Stefan are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments