Recenzie: “The Company of Women” de Mary Gordon

by | Oct 28, 2019 | Beletristică, Familie, Recenzii cărți, Spiritualitate

🔥 CARTEA THE COMPANY OF WOMEN ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO

“The Company of Women” de Mary Gordon este un roman despre maturizare, un bildungsroman care prezintă evoluția unui personaj feminin. Cartea a fost publicată inițial în anul 1980. Eu am citit-o în limba engleză și este prima scriere pe care o citesc de la autoarea americană.

Romanul “The Company of Women” prezintă povestea unor femei religioase care au o prietenie foarte strânsă

Ne sunt prezentate cinci femei catolice care lucrează și care nu au soți sau iubiți. Ele sunt fie văduve, fie soții le-au părăsit. Fie nu simt nevoia unui tovarăș de gen masculin în viața lor.

Însă, există totuși un bărbat în jurul căruia gravitează toate. Este vorba de un preot catolic carismatic. Părintele Cyprian este cel datorită căruia ajung să se cunoască între ele și să devină foarte legate una de cealaltă. Una dintre aceste femei are o fetiță, care este iubită și educată de fiecare dintre ele.

Această fiică se numește Felicitas și va crește într-o lume exclusiv a femeilor. Doar preotul este o figură mai mult paternă pe care fata o stimează și o iubește. Aceste personaje credincioase, diferite, dar apropiate, vor descoperi că deși crescută de ele în valorile în care cred, Felicitas le va transforma. Dar le va și amenința lumea.

Fata a fost crescută într-un cocon, religia fiind baza lumii ei și singurii prieteni avuți fiind prietenele mamei ei și preotul Cyprian

Decesul tatălui ei când ea era mică și faptul că nu l-a cunoscut o face pe Felicitas să caute compania bărbaților dominanți. Cum este și părintele. Acesta însă o iubește pe fată și o educă în stilul său. El nu este atras de lucrurile lumești, fizice. El caută să îi cultive simțul religiei, răbdării și mai ales mintea.

📚 Îți place cartea până acum? Vezi toată lista de cărți scrise de Mary Gordon

De asemenea, preotul îi cere fetei o loialitate maximă. Nefiind de acord ca ea să se încurce asemenea celorlați cu lucrurile materiale. Fiecare dintre cei din jurul ei își doresc ca Felicitas să le îndeplinească destinul pe care ei nu l-au putut trăi. Doresc pentru ea ceva măreț și o cresc și educă în sensul acesta. Pentru femei și preot, ea este Sfântul lor Graal. Care va ajunge să le bucure bătrânețile și să le cinstească numele.

Însă atunci când ea va începe studiile la Universitatea Columbia, se va schimba total

Ea se răzvrătește împotriva celor care au crescut-o. Și dorește să tăiască o viață asemenea tuturor fetelor de vârsta ei.

Se va îndrăgosti de un profesor și va renunța la studii din cauza pasiunii bolnăvicioase pentru el. Ba tot din cauza acestei legături ascunse față de familie, Felicitas va avea un copil. Este vorba tot de o fetiță. Care parcă vine pe lume pentru a continua destinul măreț pe care și l-au închipuit femeile din familie pentru tânăra acum mamă.

“The Company of Women” de Mary Gordon este o poveste despre atașament, prietenie, dragoste, destin și dorința de depășire a condiției în viață. Și deși există multă lume care își dorește să aibă o viață lipsită de emoții puternice, dragostea și pasiunea reușesc să vicieze parcursul promițător. Așa se întâmplă și în acest roman.

🔥 CARTEA THE COMPANY OF WOMEN ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► EMAG.RO
Titlu: The Company Of Women
Autor: Mary Gordon
An apariție : 1981
Editura: BALLANTINE BOOKS
Nr. Pagini: 293
Limba: Engleză
Gen Literar: Limbi straine
Publicată la 28.10.2019
Nota recenzorului: 7/10

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „O iubeam” de Anna Gavalda

Recenzie „O iubeam” de Anna Gavalda

Nu sunt mulți autori francezi pe care i-am îndrăgit. Nici cărțile care conțin doar dialog, fără altă narațiune sau descriere, nu sunt preferatele mele. Însă O iubeam de Anna Gavalda este o carte bună și relaxantă pe care o poți citi în maxim trei ore. Are aproape 180...

Recenzie „Cineva ca tine” de Cathy Kelly

Recenzie „Cineva ca tine” de Cathy Kelly

A fost nevoie să citesc câteva cărți din colecția Chic ca să-mi dau seama că nu toate sunt simple ChickLit-uri. Pe unele le-am adorat, iar altele nu mi-au plăcut atât de mult. Evident, nu le putem încadra la capodoperele lumii. Însă nici nu le putem ignora. Cineva ca...

Recenzie ”20” de Claudiu Dumitrache

Recenzie ”20” de Claudiu Dumitrache

Un proverb mai vechi povățuiește “Spune-mi cu cine te aduni ca să-ţi spun cine eşti.” Cartea lui Claudiu Dumitrache este ca un Yin & Yang frumos împletit, format din talentul său artistic și întrepătruns cu frumusețea exterioară exprimată prin oamenii...

Oana Maria Stefan este redactor Booknation.ro de 638 zile și a scris până acum 205 articole. Se află pe poziția 7 din 142 de redatori, fiind astfel un 👑 Super Erou Booknation.ro. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Oana Maria Stefan aici.
0 0 vote
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments