Recenzie ”Tot ce-a rămas nespus” de Tracey Lien

de | aug. 23, 2023 | Familie, Ficțiune, Literatură Contemporană, Mister, Recenzii cărți, Suspans

🔥 CARTEA TOT CE-A RĂMAS NESPUS ARE REDUCERE PE:

Bineînțeles că văzând titlul m-am dus cu gândul la Tot ce nu ți-am spus scrisă de Celeste Ng și poveștile chiar au multe în comun. Un copil inteligent care visează și luptă să-și clădească un viitor. Doi părinți, imigranți care speră ca acesta să-și realizeze visurile și să se integreze mai bine decât au reușit ei în această nouă țară. O soră care se învinovățește de lucruri care nu țineau de ea. Presiunea socială este foarte mare pentru fiecare membru al acestei familii, iar când tragedia lovește toată încrederea lor se clatină.

Denny, mezinul familiei, a ieșit în oraș să sărbătorească cu prietenii și colegii absolvirea liceului. Ky, sora lui, stabilită în Melbourne unde lucrează ca reporter, și-a îndemnat părinții să-l lase fără să se gândească că ar putea fi expus unui pericol. Dar Denny este ucis în acea noapte într-un restaurant din Cabramatta, o suburbie a oraşului australian Sydney, într-o încăpere plină de oameni care nu numai că n-au intervenit pentru a-l salva, dar după ce totul s-a încheiat susțin că n-au văzut și n-au auzit nimic. Cabramatta este locuită de refugiați, iar nivelul infracțional din zonă este foarte ridicat; trafic de droguri, violență, abuz de putere, corupție. Ky revine acasă cu inima frântă pentru a-și înmormânta fratele, speranța familiei, băiatul inocent și dedicat învățăturii a dispărut și în urma lui a rămas o familie zdrobită de durere și de neputința de a afla adevărul. Dar Ky este hotărâtă să dezlege misterul și să vorbească pe rând cu toți oamenii care se aflau în restaurant în momentul tragediei. Deși unii dintre ei sunt chiar prietenii cu care Denny ieșise în oraș, toți susțin că n-au văzut nimic. Poliția nu are indicii și nu vede cum ar putea lua urma vinovatului.

Ky s-ar putea să nu fie cel mai simpatic sau admirabil personaj (este influențată prea tare de mentalitatea părinților), dar are ambiție, determinare, este mândră și orgolioasă și și-a iubit necondiționat fratele. Vina pe care o simte are legătură directă cu educația rigidă pe care a primit-o în casa părinților săi chiar dacă este evident că este în plin proces de emancipare si integrare socială. Este independentă și hotărâtă să-și croiască drumul spre fericire, scuturându-se de moștenirea strictă și amintirile dureroase și obsesive ale familiei, cu propriile puteri și făcând ceea ce-i place.

Un Sidney contemporan și o poveste despre imigranți vietnamezi care se zbat să reușească, dar fără a-și dori să se adapteze standardelor societății australiene ci păstrându-și tradițiile și visând chiar la o posibilă întoarcere acasă.

Dacă îți place recenzia cărții TOT CE-A RĂMAS NESPUS, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Tracey Lien

Tot ce-a rămas nespus nu urmărește doar o tânără imigrantă vietnameză, crescută în Cabramatta de doi părinți conservatori, profund legați de principiile rigide ale culturii lor. Urmărește o întreagă galerie de imigranți vietnamezi relocați în Australia și interacțiunea lor cu societatea și mentalitatea australiană.

Drama familială, discriminarea socială, dificultatea integrării îi provoacă lui Ky un amalgam de emoții: resentimente, mândrie rănită, remușcare, inferioritate, vină, frustrare, pierdere. Ajunge să se implice atât de mult în rezolvarea misterului ce învăluie moartea fratelui încât nu mai are încredere nici în propriile convingeri, își suspectează prietenii, familia, chiar și fratele că a luat-o pe un drum greșit care i-a provocat până la urmă moartea.

Urmărim povestea unei comunități de imigranți care fac sacrificii, discriminări, se hrănesc cu prejudecăți, habotnicie și intoleranță și visează să-și vadă copiii realizați într-o lume în care ei nu-și găsesc locul deoarece refuză să renunțe la regulile stricte ale tradiției în care au fost crescuți. Ky este prinsă între două lumi și acest lucru nu îi permite să uite cum s-a simțit toată viața: un copil sărac printre mulți copii albi bogați. Simte că nu se încadrează nici într-o parte, nici în cealaltă și acest lucru îi creează o permanentă stare de neliniște și frustrare. Dar nu-și poate dezamăgi familia și fratele încă o dată. Într-un fel sau altul, adevărul trebuie să iasă la lumină.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA TOT CE-A RĂMAS NESPUS CU REDUCERE DE PE:

Titlu: TOT CE-A RĂMAS NESPUS
Autor: Tracey Lien
Traducător: Alexandru Cormoș
An apariție : 2023
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 384
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Nota recenzorului: 8 / 10
Vizualizari recenzie: 2038

Alte recenzii de la Tracey Lien:

Top 100 cărți ale anului 2023

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Recenzie “Arta negocierii” de Chris Voss

Chris Voss, fost agent FBI, cu o experiență de neegalat în domeniul negocierilor, scoate acest manual aplicabil vieții de zi cu zi. Arta negocierii cuprinde zece capitole cheie, fiecare dintre ele subliniind un punct crucial în desfășurarea unei negocieri. Oare chiar...

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Recenzie „Rivali divini” de Rebecca Ross

Povestea mea cu această carte este una "dragoste la prima vedere", pentru că m-am îndrăgostit de copertă, lucru care nu mi se întâmplă așa des. Eu nu mă las impresionată de design, dar în acest caz, este IMPOSIBIL că nu cazi pradă frumuseții sale. Aproape că nici nu...

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Recenzie „Coliba unchiului Tom”, de H. Beecher-Stowe

Opera principală a lui Harriet Beecher Stowe „Coliba unchiului Tom” are o moștenire incredibilă. Concentrându-se pe situația sclavilor afro-americani din SUA înainte de război, a fost acuzat de Abraham Lincoln de izbucnirea Războiului Civil American și este ușor,...

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 4 ani, 10 luni, 18 zile și a scris până acum 553 articole. Se află pe poziția 3 din 44 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments