Ultimul trandafir din Shanghai de Weina Dai Randel urmăreşte o poveste de dragoste care trebuie să treacă foarte multe obstacole semnificative: rasismul acut, războiul nemilos şi extrem de multe prejudecăţi.
Vieţile celor doi indrăgostiţi nu sunt deloc simple şi au parte de multe răsturnări de situaţie. Prin ei ni se infăţişează tot tabloul Shanghaiului , dintr-o extremă în alta: bogăţiile sale, luxul, neajunsurile şi viaţa de stradă.
Suntem în război (1940) şi ceea ce azi are sens şi valoare, mâine poate fii nociv, ilegal sau periculos.
Nu mi se pare a fii totuşi o poveste romantică ci mai degrabă una care descrie lupta pentru supravieţuire. Dragostea se naşte în momentul cel mai nepotrivit, ca un copil din flori, neplanificat dar care până la urmă, când vine pe lume, umple goluri de a căror existenţă nu ştia nimeni.
Scriitoarea se axează mai mult pe prezentarea faptelor decât pe descrierea trăirilor, ca şi cum nu ar vrea să piardă timpul insistând pe o singură situaţie. Nu, când sunt atâtea detalii de spus şi să nu cumva să se piardă vreunul.
În acest roller coaster al evenimentelor arta este centura de siguranţă. Mai exact pianul şi clapele lui magice care amestecă realitatea şi deciziile raţionale cu impulsurile sentimentale si intuiţia.
Aşadar Shanghaiul este invadat de japonezi şi nimeni nu mai este în siguranţă. Mai ales Ernest (el), un refugiat care nu are ce să caute aici si Aiyi (ea) care provine dintr-o familie influentă, vizată de invadatori.
Toate personajele de la începutul poveştii îşi schimbă radical destinul până la sfârşit. Un sfârşit care se dovedeşte destul de neaşteptat dar oarecum fericit în cele din urmă.
Cu siguranţă toţi avem câte ceva de învăţat din această carte. Istoricii vor afla detalii care nu apar în cărţile de specialitate, romanticii se vor simţi şi ei destul de împliniţi iar practicii vor trage concluzii edificatoare.
Lectură plăcută! Nu veţi regreta!
![cartea Ultimul trandafir din Shanghai](https://booknation.ro/wp-content/uploads/2023/08/Ultimul-trandafir-din-Shanghai.jpg)