Recenzie „Ultimul trandafir din Shanghai” de Weina Dai Randel

de | aug. 24, 2023 | Dragoste, Istorie, Recenzii cărți

Ultimul trandafir din Shanghai de Weina Dai Randel urmăreşte o poveste de dragoste care trebuie să treacă foarte multe obstacole semnificative: rasismul acut, războiul nemilos şi extrem de multe prejudecăţi.

Vieţile celor doi indrăgostiţi nu sunt deloc simple şi au parte de multe răsturnări de situaţie. Prin ei ni se infăţişează tot tabloul Shanghaiului , dintr-o extremă în alta: bogăţiile sale, luxul, neajunsurile şi viaţa de stradă.

Suntem în război (1940) şi ceea ce azi are sens şi valoare, mâine poate fii nociv, ilegal sau periculos.

Nu mi se pare a fii totuşi o poveste romantică ci mai degrabă una care descrie lupta pentru supravieţuire. Dragostea se naşte în momentul cel mai nepotrivit, ca un copil din flori, neplanificat dar care până la urmă, când vine pe lume, umple goluri de a căror existenţă nu ştia nimeni.

Scriitoarea se axează mai mult pe prezentarea faptelor decât pe descrierea trăirilor, ca şi cum nu ar vrea să piardă timpul insistând pe o singură situaţie. Nu, când sunt atâtea detalii de spus şi să nu cumva să se piardă vreunul.

În acest roller coaster al evenimentelor arta este centura de siguranţă. Mai exact pianul şi clapele lui magice care amestecă realitatea şi deciziile raţionale cu impulsurile sentimentale si intuiţia.

Aşadar Shanghaiul este invadat de japonezi şi nimeni nu mai este în siguranţă. Mai ales Ernest (el), un refugiat care nu are ce să caute aici si Aiyi (ea) care provine dintr-o familie influentă, vizată de invadatori.

Toate personajele de la începutul poveştii îşi schimbă radical destinul până la sfârşit. Un sfârşit care se dovedeşte destul de neaşteptat dar oarecum fericit în cele din urmă.

Cu siguranţă toţi avem câte ceva de învăţat din această carte. Istoricii vor afla detalii care nu apar în cărţile de specialitate, romanticii se vor simţi şi ei destul de împliniţi iar practicii vor trage concluzii edificatoare.

Lectură plăcută! Nu veţi regreta!

Titlu: Ultimul Trandafir Din Shanghai
Autor: Weina Dai Randel
Traducător: Edith Negulici
An apariție : 2022
Editura: NEMIRA
Nr. Pagini: 502
Limba: Română
Gen Literar: Romance
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 3009

Alte recenzii de la Weina Dai Randel:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Clubul” de Ellery Lloyd
Recenzie „Clubul” de Ellery Lloyd

Înainte să începem, vreau să vă spun că autorul acestei cărți este un duo, alcătuit din soții Collette Lyons și Paul Vlitos. Mi s-a părut foarte tare faptul că un cuplu împarte aceeași pasiune pentru scrisși că a avut norocul de a-și vedea o carte publicată împreună....

Recenzie ”Teoria Tăcerii” de Iulian Tănase
Recenzie ”Teoria Tăcerii” de Iulian Tănase

Dați linistea, vă rog, mai tare!! În plină eră a comunicațiilor în masă, a promovării beneficiilor socializării, a upgradării din ce în ce mai performante a mijloacelor de comunicație, a interacțiunii umane prin cuvânt, Iulian Tănase scrie o carte despre tăcere (no,...

0 0 votes
Article Rating
Ramona Elena Batis este redactor Booknation.ro de 9 luni, 5 zile și a scris până acum 40 articole. Se află pe poziția 9 din 15 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Ramona Elena Batis aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments