Recenzie: „Umbland printre morminte”, de Lawrence Block

de | iun. 29, 2019 | Beletristică, Mister, Mister, Recenzii cărți, Suspans

🔥 CARTEA UMBLAND PRINTRE MORMINTE ARE REDUCERE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN

Umbland printre morminte” este un roman scris de autorul Lawrence Block in 1992. Este mai exact cel de-al 10-lea volum din seria care il are ca protagosnist pe detectivul Matthew Scudder.

Lawrence Block este un autor american in varsta de 81 de ani cu o vasta cariera literara in fata. Desi a scris o multitudine de carti de-a lungul timpului este recunoscut pentru 2 serii literare cu precadere. Prima este seria de carti din care face parte si romanul pe care vreau sa vi-l prezint azi si care il are ca personaj principal pe detectivul cu probleme de alcoolism, Matthew Scudder. Este o serie care contine 19 romane, ultimul fiind publicat chiar anul acesta.

Exista si doua ecranizari dupa cartile lui Lawrence Block. Primul film este „8 Millions ways to die” realizat in 1986. A doua ecranizare este a cartii despre „Umbland printre morminte” si a fost realizata in 2014. Matthew Scudder a fost interpretat de actorul irlandez Liam Nesson. Acesta este un actor care s-a bucurat de un real succes in cariera sa. Aceasta ecranizare nu este unul dintre cele mai de succes filme din cariera sa. Dar este un film care respecta destul de mult cartea, ceea ce ii confera un plus din partea mea.

A doua serie de carti pentru care este recunoscut autorul american este despre un hot cu veleitati de gentalman, Bernie Rhodenbarr. Acesta este personajul principal in 11 romane dar si in 4 povestiri scurte. Primul roman care l-a avut ca personaj pe Bernie Rhodenbarr a aparut in 1977. Ultimul roman din serie aparut pana in prezent a fost publicat in 2013.

Al doilea volum din aceasta serie a fost ecranizat si personajul principal este transformat in femeie si interpretat de simpatica actrita Woopie Goldberg. O schimbare deloc apreciata de autor se pare.

Umbland printre morminte – poveste si impresii personale

Desi sunt o mare iubitoare de romane politiste si de mister, recunosc faptul ca din pacate nu am stiut acest autor inainte sa pun mana pe aceasta carte. Acum ca am citit acest volum sunt foarte cuioasa sa citesc si celelalte romane din serie. Volumul pe care vi-l prezint astazi a fost publicat in 2017 la editura Crime Scene Press. Nu stiu daca intre 1992 anul primei publicari in America si 2017 a mai aparut vreo editie a acestei carti in tara noastra. Tot la aceasta editura mai este publicata si cartea „Dans la abator”. Aceasta este cea de-a 9 carte din serie.

Ideea cartii este urmatoarea. Avem un fost politist, Matthew Scudder cu probleme de bautura retras din activitate care s-a reorientat spre activitatea de detectiv pe care de multe ori o practica la limita legalitatii. De cele mai multe ori insa depaseste limitele impuse de lege.

Fiind un fost alcoolic, detectivul nostru merge frecvent la intalnirile alcoolicilor anonimi pentru a putea sa invinga tentatia bauturii. La una din aceste intalniri il intalneste pe Pete Khoury care il roaga sa-i ajute fratele a carui sotia a fusese rapita si ucisa desi platise rascumpararea ceruta. Dat fiind ca nici fratele lui Pete Khoury nu se ocupa chiar de lucruri legale, nu poate apela la politie asa ca cea mai buna solutie este detectivul nostru.

Dat fiind ca povestea este amplasata la inceputul anilor ’90 nu avem parte calculatoare, baze de date si telefoane mobile care sa-i vina in ajutor lui Matthew Scudder dar avem colegi si prieteni dispusi sa il ajute. Telefonul public cu monede este inca la putere in New York.

Umorul cu care autorul ne prezinta povestea are rolul de a doza nivelul violentei din carte. Din aceasta cauza cartea mi se pare mai putin violenta decat ecranizarea. Am citit cartea si apoi am vazut filmul. Prefer cartea, dar si filmul merita vazut.

 

📚 Ți-a plăcut recenzia cărții UMBLAND PRINTRE MORMINTE?

Vezi toată lista de cărți scrise de Lawrence Block sau...

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA UMBLAND PRINTRE MORMINTE CU REDUCERE DE PE:

► LIBRIS.RO ► ELEFANT.RO ► CARTURESTI.RO ► LIB. DELFIN
Titlu: Umbland Printre Morminte
Autor: Lawrence Block
An apariție : 2017
Editura: CRIME SCENE PRESS
Nr. Pagini: 350
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Publicată la 29.06.2019
Nota recenzorului: 9

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Te doresc” de Jennifer L. Armentrout

Recenzie ”Te doresc” de Jennifer L. Armentrout

Încă de când notam impresiile pe care mi le-am format în urma lecturii primului volum, gândul meu era doar la Te doresc. De ce? E simplu. E povestea cuplului meu preferat întâlnit pe parcursul acestei serii și abia așteptam să vă vorbesc despre el. În plus, e una...

Recenzie „Furiile inimii” de John Boyne

Recenzie „Furiile inimii” de John Boyne

Cyrill a fost adoptat la frageda vârstă de 3 zile de o familie înstărită. A dobândit un nume, dar nu și un tată și o mamă. Cei care l-au adoptat au un comportament și un stil de viață foarte excentric. Mama scrie, dar nu-și dorește celebritatea și urăște ca romanele...

Recenzie “Minciunile Femeilor” de Ludmila Ulițkaia

Recenzie “Minciunile Femeilor” de Ludmila Ulițkaia

Mici, nevinovate sau mari și gogonate - minciunile sunt o parte indispensabilă a existenței umane. Conform psihologilor, oamenii sunt învățați să mintă încă din copilărie. Uneori fiind constrânși de circumstanțe să recurgă la acest lucru, alteori din dorința de a fi...

0 0 votes
Article Rating
Simona Mihalache este redactor Booknation.ro de 1150 zile și a scris până acum 75 articole. Se află pe poziția 10 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Simona Mihalache aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments