Recenzie: „Umbland printre morminte”, de Lawrence Block

de | iun. 29, 2019 | Beletristică, Mister, Mister, Recenzii cărți, Suspans

Umbland printre morminte” este un roman scris de autorul Lawrence Block in 1992. Este mai exact cel de-al 10-lea volum din seria care il are ca protagosnist pe detectivul Matthew Scudder.

Lawrence Block este un autor american in varsta de 81 de ani cu o vasta cariera literara in fata. Desi a scris o multitudine de carti de-a lungul timpului este recunoscut pentru 2 serii literare cu precadere. Prima este seria de carti din care face parte si romanul pe care vreau sa vi-l prezint azi si care il are ca personaj principal pe detectivul cu probleme de alcoolism, Matthew Scudder. Este o serie care contine 19 romane, ultimul fiind publicat chiar anul acesta.

Exista si doua ecranizari dupa cartile lui Lawrence Block. Primul film este „8 Millions ways to die” realizat in 1986. A doua ecranizare este a cartii despre „Umbland printre morminte” si a fost realizata in 2014. Matthew Scudder a fost interpretat de actorul irlandez Liam Nesson. Acesta este un actor care s-a bucurat de un real succes in cariera sa. Aceasta ecranizare nu este unul dintre cele mai de succes filme din cariera sa. Dar este un film care respecta destul de mult cartea, ceea ce ii confera un plus din partea mea.

A doua serie de carti pentru care este recunoscut autorul american este despre un hot cu veleitati de gentalman, Bernie Rhodenbarr. Acesta este personajul principal in 11 romane dar si in 4 povestiri scurte. Primul roman care l-a avut ca personaj pe Bernie Rhodenbarr a aparut in 1977. Ultimul roman din serie aparut pana in prezent a fost publicat in 2013.

Al doilea volum din aceasta serie a fost ecranizat si personajul principal este transformat in femeie si interpretat de simpatica actrita Woopie Goldberg. O schimbare deloc apreciata de autor se pare.

Umbland printre morminte – poveste si impresii personale

Desi sunt o mare iubitoare de romane politiste si de mister, recunosc faptul ca din pacate nu am stiut acest autor inainte sa pun mana pe aceasta carte. Acum ca am citit acest volum sunt foarte cuioasa sa citesc si celelalte romane din serie. Volumul pe care vi-l prezint astazi a fost publicat in 2017 la editura Crime Scene Press. Nu stiu daca intre 1992 anul primei publicari in America si 2017 a mai aparut vreo editie a acestei carti in tara noastra. Tot la aceasta editura mai este publicata si cartea „Dans la abator”. Aceasta este cea de-a 9 carte din serie.

Ideea cartii este urmatoarea. Avem un fost politist, Matthew Scudder cu probleme de bautura retras din activitate care s-a reorientat spre activitatea de detectiv pe care de multe ori o practica la limita legalitatii. De cele mai multe ori insa depaseste limitele impuse de lege.

Fiind un fost alcoolic, detectivul nostru merge frecvent la intalnirile alcoolicilor anonimi pentru a putea sa invinga tentatia bauturii. La una din aceste intalniri il intalneste pe Pete Khoury care il roaga sa-i ajute fratele a carui sotia a fusese rapita si ucisa desi platise rascumpararea ceruta. Dat fiind ca nici fratele lui Pete Khoury nu se ocupa chiar de lucruri legale, nu poate apela la politie asa ca cea mai buna solutie este detectivul nostru.

Dat fiind ca povestea este amplasata la inceputul anilor ’90 nu avem parte calculatoare, baze de date si telefoane mobile care sa-i vina in ajutor lui Matthew Scudder dar avem colegi si prieteni dispusi sa il ajute. Telefonul public cu monede este inca la putere in New York.

Umorul cu care autorul ne prezinta povestea are rolul de a doza nivelul violentei din carte. Din aceasta cauza cartea mi se pare mai putin violenta decat ecranizarea. Am citit cartea si apoi am vazut filmul. Prefer cartea, dar si filmul merita vazut.

 

Titlu: UMBLAND PRINTRE MORMINTE
Autor: Lawrence Block
An apariție : 2017
Editura: CRIME SCENE PRESS
Nr. Pagini: 350
Limba: Română
Gen Literar: Crime, Thriller, Mistery
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 1669

Alte recenzii de la Lawrence Block:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Gara Malma” de Alex Schulman
Recenzie ”Gara Malma” de Alex Schulman

Gara Malma este o carte despre relații familiale, dar pentru mine a fost mai mult o carte despre copii abandonați sau neglijați și repercursiunile pe care astfel de traume le au în maturizarea individului. Este despre familii dezorganizate și disfuncționale și modul...

Recenzie ”Sarek” de Ulf Kvensler
Recenzie ”Sarek” de Ulf Kvensler

Crime Scene Press nici că putea să mă ademenească cu un titlu mai pe gustul meu. Sarek este un thriller, un nordic noir ce te plimbă printr-o minunăție de rezervație, plină de peisaje spectaculoase și pericol. Sarek este un parc național aflat în nordul Suediei, una...

0 0 votes
Article Rating
Simona Mihalache a fost redactor Booknation.ro și a scris 79 articole. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Simona Mihalache aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments