Recenzie ” Un an bun” de Peter Mayle

Titlu: Un An Bun
Autor: Peter Mayle
An apariție : 2008
Editura: RAO
Nr. Pagini: 256
Limba: Română
Gen Literar: n/a
Recenzie de Cristian Cărpenaru
Publicată la 2.02.2017
Nota recenzorului: n/a
Recenzie ” Un an bun” de Peter Mayle
Acordă o notă

Scrisă într-un stil extrem de facil, putând fi citită atât de împătimiți, cât și de amatori, ca mijloc de destindere după o aprigă zi de muncă, romanul ”Un an bun”, de Peter Mayle, care sa bucurat în anului 2006 de o holywoodiană ecranizare de succes, este oaza de lumină dintr-o nișă literară mai puțin discutată și apreciată.

Facilitatea stilului decongestionat, lipsit de împodobiri redundante, o apropie de zona comercialului, departe de artă și capodoperă. Totuși, prin intermediul unei incontestabile dibăcii, cartea nu este un kitsch, având o anumită originalitate, cu precădere din punct de vedere descriptivist.

Rețeta este respectată întru totul, având toate ingredientele necesare unei cărți în care modernismul se îmbie cu un strop de arhaic, iar cei din lumea oamenilor de afaceri se bucură de o oază de liniște într-un colț de lume unde bucolicul și campestrul sunt principalii martori ai unei aventuri în care personajele se redefinesc, trăiesc și simt într-un joc al rătăcirii și regăsirii, mai mereu într-un ritm jovial, unde flirtul, afacerile și intriga țes păienjenișul unei intrigi ce crește în intensitate odată cu fiecare pagină a cărții.

 

Ne aflăm în regiunea franceză Provence, mai precis în Luberon, exact locul în care scriitorul britanic locuiește împreună cu soția sa. Regiunea franceză, patrie a vinurilor sofisticate, care atrage, în mod inevitabil, atât pasionați, cât și snobi, pare locul ideal pentru desfășurarea acțiunii acestei cărți. Un loc cald și ospitalier, unde anumite animozități dintre britanici și galici sunt șterse cu radiera veseliei tipice Hexagonului, unde femeile se pot transforma oricând în veritabile gazele, știind să ascundă sub căldura surâsului mai mult decât o simplă arcuire de buze, unde pământul și via trăiesc legământul contopirii la intensitate maximă, într-un patrulater al gurmanzilor pasionali, care se pricep de minune să iubească și să urască cu aceeași unitate de măsură.

Îți place cartea până acum? Vezi și lista cărților scrise de Peter Mayle.

Peter Mayle ne dezvăluie, în paginile acestei cărți, Franța văzută dincolo de perdeaua unor șablonardisme, o țară tentaculară și totuși mătăsoasă, cu oameni impulsivi dar,în același timp ospitalieri, cu vise și idealuri pe care sobrietatea britanică nu le poate înțelege în adevărata lor profunzime.

O carte antrenantă.

Lectură plăcută!

Aspecte Pozitive:

Franța descrisă cu atâta pasiune de către un britanic este un lucru îmbucurător.

Aspecte Negative:

Facilismul stilului dă naștere unor personaje mult prea triviale.

Dacă îți plac articolele noastre, încurajează-ne cu un share :)

📚 CONCURS NOU:

PLINUL DE CĂRȚI!

Am dat drumul la un concurs inedit în care poți câștiga 7 super cărți 📖! Dă click pe butonul de mai jos pentru a te înscrie și pentru a descoperi cărțile! 👍

PARTICIPĂ LA CONCURS

POST A COMMENT.