Recenzie „Vânătoarea” de Mihaela Gheorghe

de | sept. 23, 2019 | Recenzii cărți

ACUM GĂSEȘTI CARTEA VÂNĂTOAREA PE edituradatagroup

O poveste de dragoste. Nu o poveste oarecare. O poveste între un suflet, prea chinuit de suferințele la care a trebuit să facă față ca să mai poată avea bunătate, și un vampir cu un miros ciudat, dar iubitor: Patricia și Dane.

Vânătoarea are loc pe două planuri. În primul rând este o vânătoare a Patriciei, fetița tristă încă din copilărie, pentru un strop de fericire. Și apoi o vânătoare între cei doi. El o iubește pe ea și se îndrăgostește de sângele ei cald, doar că sufletul ei este mai trist decât poeziile lui Bacovia, iar dragostea lui se topește în gheața ei.

“Râde. Râd şi eu cu el. Se uită la mine cu aceeaşi privire de mai devreme, care mă deranjează. Mă dau puţin mai în spate. Încep să rup nişte iarbă cu gesturi mai degrabă nervoase. Mâna lui se întinde după a mea. Mi-o feresc instinctiv. De obicei, oamenilor le e scârbă de mine. Trec pe partea cealaltă a carosabilului doar ca să nu treacă pe lângă mine. Chiar şi cu maică-mea mă ating numai în treacăt, fără nicio semnificaţie afectivă. Cât despre bătrân, nici nu mai pomenesc. Singura dată când ne atingem, este atunci când mă ia la pumni.” (pag.41)

Patricia este o fată care a crescut în sărăcie, cu nevoi nesatisfăcute, atât pe plan material, dar mai ales emoțional. Aceste lipsuri o transformă într-o ființă mai periculoasă decât un vampir.

Mereu am considerat că artiștii buni sunt cei care, din prea mult gri în viața lor încearcă să coloreze orice, prin artă, nu ca un moft, ci ca un mod de a supraviețui. Patricia este genul de artist care se joacă în spiritualul ei și se transformă pe ea însăși într-o operă de artă. Deși lipsa ei de sentimente mă influența în anumite situații să nu mai fiu de partea ei, îmi aduceam repede aminte de faptele cărei- au determinat caracterul.

Cu ultimele puteri trag de ea, târând-o prin zăpada care a început să prindă culoarea mocirlei. Dar nu reuşesc să o mişc mai mult de câţiva metri. Mâinile ei alunecă, scăpând din strânsoarea mea, apoi cad ţepene pe lângă trupul lipsit de viaţă. Mă prăbuşesc în genunchi pe lângă ea. Ploaia şiroieşte peste mine. Apa abundentă mi se scurge pe păr, pe faţă, pe buze. Gustul picăturilor îngheţate este uşor 104 sărat. Seamănă cu lacrimile. Nu-mi dau seama dacă plâng. Poate că este doar apa care cade peste mine din cer sau poate că sunt lacrimi.” (pag. 103)

Modurile de expunere predominante sunt narațiunea și dialogul, presărat din când în când cu descrieri savuroase ale faptelor, personajelor sau a vieții. Este scrisă într-un limbaj literar, cu termeni specifici celor două lumi, oameni și vampiri.

“Adevărul e că familia ta m-a făcut întotdeauna să râd. — Nu e răutate în vocea ei. Tonul ei nu e maliţios şi de aceea nici nu mă supăr când o aud spunând asta. Nu înţeleg de ce eşti dintr-odată atât de binevoitoare, — zic eu. Se opreşte în loc, dar nu se întoarce către mine. Uneori, fără să vrem, ne mai schimbăm, zice ea încet. A — trecut mult timp de când n-am mai văzut o familie adevărată. Şi, chiar dacă nu fac parte din ea, pot să înţeleg legăturile care vă unesc. Am avut şi eu aşa ceva. Şi m-aş fi luptat oricând şi cu oricine s-o păstrez. Atunci n-am reuşit să fac asta, dar acum pot.”(pag.224)

Deși acțiunea are loc în cele două lumi paralele, iubirea își face totuși loc. Această intervenție a lui Cupidon pe parcursul lecturării m-a făcut să simt că dragostea nu are limite. În dragoste nu există granițe, culturi, religii. Când iubești, iubești cu tot sufletul, fără să conștientizezi datele exterioare.

În final vă las cu această întrebare:

“Şi nu se spune că ceea ce îi deosebeşte pe oameni de animale este tocmai dragostea?” (pag. 267)

Vă recomand cartea dacă vreți să savurați o altfel de poveste de dragoste. Aici veți descoperi imposibilul descătușat sau nu de iubire. Secretul se află între pagini.

ACUM GĂSEȘTI CARTEA VÂNĂTOAREA PE edituradatagroup

Titlu: Vânătoarea
Autor: Mihaela Gheorghe
An apariție : 2019
Editura: DATAGROUP
Nr. Pagini: 268
Limba: Română
Gen Literar: Literatura romana
Publicată la 23.09.2019
Nota recenzorului: 10

📫 Abonează-te la noutățile noastre


Îți trimitem un email pe săptămână cu cele mai interesante concursuri și reduceri irezistibile la cărți!

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie „Zeii pedepselor cerești” de Jennifer Cody Epstein

Recenzie „Zeii pedepselor cerești” de Jennifer Cody Epstein

"Zeii pedepselor cerești" este un roman istoric dramatic scris de americanca Jennifer Cody Epstein. Pe fundalul tragic al celui de-al Doilea Război Mondial, autoarea închipuie totuși și povești de dragoste, relații de prietenie profund încercate și trădări rușinoase....

Recenzie „Evreii”, de Nicolae Esinencu

Recenzie „Evreii”, de Nicolae Esinencu

„ – Tatăl tău e trădător! strigă cât îi țin baierele  de-acum copiii lui Abram. Tatăl tău e un trădător, iar tu nu ești nici măcar evreu! Nici tu, nici fratele tău nu sunteți evrei. Și voi niciodată n-o să plecați în Israel. Și voi niciodată n-o să vedeți oceanul.”...

Recenzie „Noaptea”, de Elie Wiesel

Recenzie „Noaptea”, de Elie Wiesel

„N-am să uit niciodată noaptea aceea, prima petrecută în lagăr, care a făcut din viaţa mea o noapte lungă şi de şapte ori zăvorâtă. N-am să uit niciodată fumul acela. N-am să uit niciodată feţişoarele copiilor ale căror trupuri le-am văzut preschimbându-se în volute...

0 0 votes
Article Rating
Emanuela Istrate este redactor Booknation.ro de 1711 zile și a scris până acum 796 articole. Se află pe poziția 1 din 42 de redatori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Emanuela Istrate aici.
Subscribe
Notify of
guest
0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments