Recenzie „Vanessa mea cea întunecată” de Kate Elizabeth Russell

de | mai 5, 2020 | Literatură Contemporană, Recenzii cărți

🔥 CARTEA VANESSA MEA CEA ÎNTUNECATĂ ARE REDUCERE PE:

Dacă aş fi ştiut cât de menționată e Lolita în această carte şi desele paralele ce se fac între poveşti, aş fi început cu ea. Dar n-am ştiut şi probabil o să citesc şi Lolita dintr-o curiozitate bolnavă. Subiectul cărții e greu digerabil pentru mine, dar este actual şi trebuie tratat cu seriozitate şi deschis, mai ales de părinți. Mă scârbeşte orice fel de abuz asupra copiilor, şi, deşi în cazul acesta este vorba despre o adolescentă de 15 ani tot m-a îngrețoșat.

Perspectiva din care este redată povestea este cea care şochează puțin. Percepția fetei, modul în care se agață de această relație toxică şi încercarea ei de a o privi şi de a o înfătişa celorlalți ca pe o relație normală e bulversant. Iar urmările şi modul în care îi influențează viața, relațiile şi maturizarea sunt deprimante. Cu toate că finalul se vrea optimist, mie mi-e greu să întrezăresc o vindecare totală, o depăşire a traumei. Am rămas cu senzația de stigmat, imposibil de şters, imposibil de uitat. Un întuneric ce rămâne îngropat în suflet, ce se agață de ea şi are tot timpul intenția să-i amintească, să o facă să se întrebe dacă perversitatea a fost doar de o parte. Modul în care educația primită de la un bolnav psihic o face să privească realitatea şi modul în care influența lui negativă îi deformează imaginea de bun simț asupra lumii şi asupra propriei persoane se pot observa în modul în care abordează relațiile când ajunge la maturitate. Deşi are şi instincte decente, deşi partea sexuală a relației o dezgustă, influența bărbatului asupra psihicului şi gândirii ei este enormă. Manipularea este evidentă, privind din afară, anumite situații şi noțiuni catalogate de ea ca normale sau irelevante, sunt, din punctul de vedere al unui om normal, exact la polul opus. Vanessa este o fată inteligentă, introvertită, care simte nevoia să fie admirată şi iubită. Iar dragostea bolnavă, împachetată în romantism a pedofilului îi adoarme suspiciunile, iar ea se îndrăgosteşte de abuzator.

Relație abuzivă sau consimțită? Aceasta este întrebarea care încă o frământă pe Vanessa după 17 ani de relație cu un bărbat ce are de trei ori vârsta ei.

Atitudinea mamei a fost de neînțeles pentru mine. A avut toate indiciile la vedere, dar a ales negarea şi implicit tăcerea. Încercarea ei de disculpare după ani de zile mi s-a părut greu de acceptat, o încercare de a-şi linişti conştiința mai mult decât de a-şi ajuta copilul, inutilă din păcate şi fără nicio urmare benefică.

Dacă îți place recenzia cărții VANESSA MEA CEA ÎNTUNECATĂ, atunci vezi 👉 lista cărților scrise de Kate Elizabeth Russell

O poveste controversată, o percepție originală ce ar pune pe gânduri orice părinte.

🔥 CUMPĂRĂ CARTEA VANESSA MEA CEA ÎNTUNECATĂ CU REDUCERE DE PE:

Vezi Top 100 cărți ale anului 2022
Titlu: VANESSA MEA CEA ÎNTUNECATĂ
Autor: Kate Elizabeth Russell
An apariție : 2020
Editura: LITERA
Nr. Pagini: 480
Limba: Română
Gen Literar: Literatura contemporana
Nota recenzorului: 9 / 10
Vizualizari recenzie: 295

Alte recenzii de la Kate Elizabeth Russell:

Alte recenzii care ți-ar plăcea:

Recenzie ”Doamna Harris cucerește New Yorkul” de Paul Gallico

Recenzie ”Doamna Harris cucerește New Yorkul” de Paul Gallico

            După cum v-am mai povestit, Doamna Harris este văduvă de douăzeci de ani, fără urmași; a avut o căsnicie trainică și liniștită, și-a iubit și respectat bărbatul și a fost la rândul ei iubită, dar la moartea acestuia s-a trezit că din pensia de văduvă nu-și...

Recenzie “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso

Recenzie “Vei fi acolo?” de Guillaume Musso

L-am descoperit pe Guillaume Musso prin intermediul cărții Vei fi acolo?, pe care am citit-o recent și care mi-a plăcut foarte mult. Am “pus ochii” de ceva timp pe cărțile autorului, dar abia de curând am decis să citesc una, iar lectura m-a surprins plăcut....

0 0 votes
Article Rating
Angela este redactor Booknation.ro de 1421 zile și a scris până acum 468 articole. Se află pe poziția 3 din 41 de redactori. Dacă îți place acest articol, poți vedea toate articolele scrise de Angela aici. Angela are și un blog pe care scrie - îl găsești aici.
Subscribe
Notify of
guest

0 Comentarii
Inline Feedbacks
View all comments